Βραζιλία: Δημοψήφισμα για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις προτείνει η Ρούσεφ

Βραζιλία: Δημοψήφισμα για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις προτείνει η Ρούσεφ

Δημοψήφισμα για να προχωρήσουν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις προτείνει η πρόεδρος Ρούσεφ. "Ο αγώνας συνεχίζεται", δηλώνουν οι διαδηλωτές (Vid)

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ πρότεινε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή "δημοψηφίσματος" για την δημιουργία μιας συντακτικής συνέλευσης, που θα προετοιμάσει μια βαθιά "πολιτική μεταρρύθμιση" στη χώρα η οποία αντιμετωπίζει, ένα άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας.

"Θέλω αυτή τη στιγμή να προτείνω μια συζήτηση σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση της λειτουργίας μιας αποκλειστικά συντακτικής συνέλευσης η οποία θα κληθεί να κάνει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα», δήλωσε ο Ρούσεφ, κατά τη διάρκεια μιας συνάντηση με τους κυβερνήτες και τους δημάρχους της χώρας.

"Η Βραζιλία είναι ώριμη για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και έχω ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θέλω να παραμείνουμε στάσιμοι", πρόσθεσε η πρόεδρος Ρούσεφ. Επίσης η Ρούσεφ κατά τη διάρκεια μια άλλης συνάντησης με την ηγεσία του κινήματος "Passe livre" (δωρεάν εισιτήριο λεωφορείου), - το κίνημα που ξεκίνησε τις διαδηλώσεις- ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 19 δισεκατομμύρια ευρώ που θα επενδυθούν στον τομέα των μεταφορών.

"Ο διάλογος ξεκίνησε ο αγώνας συνεχίζεται", αναφέρει το κίνημα "Passe livre"              

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι του Κινήματος "Passe livre" (δωρεάν εισιτήριο λεωφορείου, ) που ουσιαστικά ξεκίνησαν τις ογκώδεις διαδηλώσεις στη Βραζιλία οι οποίς ταλανίζουν τη χώρα για περισσότερο από 15 ημέρες, ανέφεραν ότι έχει ανοίξει ο διάλογος με την κυβέρνηση, σημειώνοντας ταυτοχρόνως ότι "ο αγώνας συνεχίζεται" μέχρι την απόκτηση δωρεάν μεταφορών.

"Ο αγώνας συνεχίζεται. Ο αγώνας για δωρεάν μεταφορές συνεχίζεται", δήλωσε η εκπρόσωπος της ομάδας, Μάιρα Λόνγκο Βίβιαν.

"Ο διάλογος είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά χωρίς συγκεκριμένες δράσεις που επιβεβαιώνουν τη βελτίωση των συνθηκών για τον πληθυσμό δεν υπάρχει πρόοδος", πρόσθεσε, στο τέλος της συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ στην πρωτεύουσα Μπραζίλια. 

Οι χώρες της ομάδας BRICS επιχειρούν στενότερο συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών τους  

Οι κύριες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου (ομάδα BRICS), παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις "νέες και πολύπλοκες" εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και επιθυμούν στενότερο συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών τους, ανέφερε διπλωματική πηγή στο Ρόιτερς.

Ήδη η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, είχε τηλεφωνική επαφή με τον κινέζο ομόλογό της, Σι Ζινπίνγκ, όπου συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση του πολιτικού συντονισμού στις μακροοικονομικές υποθέσεις, ανέφερε αξιωματούχος της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Και οι δύο χώρες, καθώς και οι εταίροι τους στην ομάδα BRICS, η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, θέλουν τα κράτη της ομάδας G-20 να προχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους για τη διασφάλιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είπε ο ίδιος κρατικός υπάλληλος.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με οποιαδήποτε συγκεκριμένη δράση, που θα μπορούσε να ληφθεί, αλλά οι υψηλού επιπέδου συνομιλίες, σηματοδοτούν μια νέα κίνηση από τις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες ανησυχούν πως μια πιθανή απόσυρση των αμερικανικών μέτρων τόνωσης θα προκαλέσει έξοδο των επενδυτών από τις αγορές τους.

Οι αναφορές και μόνο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα περιορίσει την αγορά ομολόγων, έριξε το βραζιλιάνικο Ρεάλ σε χαμηλό τετραετίας. Η απότομη υποτίμηση έχει εγείρει ανησυχίες για τις τοπικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα χρέη σε αμερικανικά δολάρια. Το ασθενές τοπικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να ανατροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό στη Βραζιλία με την αύξηση της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων.            

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βραζιλία: Ειρηνικές διαδηλώσεις στη Βραζιλία μετά από ημέρες ταραχών

Βραζιλία: Η Ρούσεφ δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες υπηρεσίες

Brazil's protests continue on smaller scale

SHARE:

24Media Network