Βραζιλία: Έρευνα σε βάρος 54 πολιτικών για το σκάνδαλο της Petrobas

Βραζιλία: Έρευνα σε βάρος 54 πολιτικών για το σκάνδαλο της Petrobas

Η εισαγγελία ζητεί να ερευνηθούν 54 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία εν ενεργεία πολιτικοί, για διαφθορά στην πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras

Η εισαγγελία της Βραζιλίας ζήτησε χθες, Τρίτη, από το Ανώτατο Δικαστήριο να αρχίσει μια έρευνα σε βάρος 54 προσώπων, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία εκλεγμένοι πολιτικοί, για να προσδιορίσει αν εμπλέκονται σ' ένα δίκτυο διαφθοράς, η αποκάλυψη του οποίου συγκλονίζει την πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, τη μεγαλύτερη της χώρας.

"Υπάρχουν 28 αιτήματα να αρχίσει έρευνα (...) τα οποία εμπλέκουν 54 πρόσωπα", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος της εισαγγελίας.

Η εισαγγελία είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα 54 εμπλεκόμενα πρόσωπα έχαιραν κοινοβουλευτικής ασυλίας, αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε πως αυτό δεν ισχύει για ορισμένα εξ αυτών, τα οποία ωστόσο συνδέονται με εκλεγμένους εν ενεργεία πολιτικούς.

Τα ονόματα των προσώπων που θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, αν το Ανώτατο Δικαστήριο το εγκρίνει, δεν έχουν αποκαλυφθεί, όμως ο γενικός εισαγγελέας Ροντρίγκο Ζανό, ο οποίος κατέθεσε το αίτημα, ζήτησε την άρση του ανακριτικού απορρήτου.

Η αστυνομική επιχείρηση με την ονομασία "Lava Jato" (Γρήγορο πλύσιμο) έφερε στο φως ένα δίκτυο διαφθοράς στους κόλπους της Petrobras.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ένα γενικευμένο σύστημα δωροδοκιών, οι οποίες καταβάλλονταν εδώ και περίπου δέκα χρόνια από τις κύριες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Βραζιλίας --η οποία είναι η πρώτη οικονομία της λατινικής Αμερικής και η έβδομη του πλανήτη-- σε αξιωματούχους της Petrobras με αντάλλαγμα επικερδή συμβόλαια.

Η εισαγγελία υπολογίζει στο στάδιο αυτό σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια το σύνολο των ποσών που διατέθηκαν για δωροδοκίες από την Petrobras μέσα σε δέκα χρόνια.

Ένα μέρος των δωροδοκιών αυτών είχαν δοθεί, σύμφωνα με την έρευνα, στο Κόμμα των Εργαζομένων (PT) της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, καθώς και σε πολλούς αιρετούς αξιωματούχους ή κόμματα του κοινοβουλευτικού συνασπισμού της, οι ταυτότητες των οποίων καλύπτονται προς το παρόν από το ανακριτικό απόρρητο.

Οι δωροδοκίες αυτές κυμαίνονταν από 1% ως 3% των συμβολαίων.

SHARE:

24Media Network