Βραζιλία: Ναι στην αποψίλωση του Αμαζονίου

Βραζιλία: Ναι στην αποψίλωση του Αμαζονίου

Η Γερουσία ψήφισε σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω αποψίλωση του Αμαζονίου

Με 59 ψήφους υπέρ και 7 κατά η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε αργά το βράδυ ένα σχέδιο νόμου το οποίο, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανοίγει τον δρόμο για την εντατικοποίηση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου.

Πρόκειται, για μία τροπολογία του είχε ψηφιστεί τον Μάιο από την κάτω Βουλή του Κογκρέσου της Βραζιλίας, που τώρα καλείται να επικυρώσει και το προσχέδιο νόμου.

Την ώρα που οι βουλευτές συνεδρίαζαν, περιβαλλοντιστές ζητούσαν από την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ να ασκήσει βέτο στο νόμο, ο οποίος αναμένεται να της αποσταλεί προς υπογραφή στα τέλη του μήνα.

Με το νέο δασικό νόμο, αν τελικά εφαρμοστεί, θα εξαιρούνται οι καλλιεργητές γης από την καταβολή προστίμων για παράνομη αποψίλωση που διενεργήθηκε πριν από το 2008 με την προϋπόθεση να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των τροπικών δασών που καταστράφηκαν. Οι κάτοχοι μικρών κομματιών γης -μέχρι 400 εκτάρια- δεν θα καλούνται πλέον να αποκαταστήσουν τις περιοχές που αποψιλώθηκαν παράνομα.

Με το νόμο μειώνονται επίσης από 30 σε 15 μέτρα πλάτος οι εκτάσεις με βλάστηση που πρέπει να προστατεύονται στις όχθες των ποταμών, στενότερων από δέκα μέτρα -ένα μέτρο που όπως υποστηρίζουν οι ακτιβιστές αυξάνει τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές, όπως τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.

Η Βραζιλιάνικη Συνομοσπονδία Γεωργίας και Ζώων Φάρμας στηρίζει το νέο νόμο και δηλώνει ότι η Βραζιλία χρειάζεται τις αλλαγές για να 'διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο'.

Ο νέος δασικός νόμος, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, "θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στο Ντέρμπαν'.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών στο Ντέρμπαν ήταν να ενισχυθούν οι προσπάθειες διατήρησης και αποκατάστασης των δασών. Η αποψίλωση των δασών αυτή τη στιγμή ευθύνεται για το 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Από το 2006 ως το 2010 η Βραζιλία μείωσε τον ρυθμό αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου κατά το ήμισυ σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, σύμφωνα με την WWF.

"Αν υιοθετηθούν οι αλλαγές στο νόμο, μία περιοχή περίπου 79 εκατομμυρίων εκταρίων (σχεδόν όσο το μέγεθος της Γαλλίας και της Βρετανίας μαζί) θα μείνει απροστάτευτη', ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα η WWF επικαλούμενη κυβερνητική ερευνητική οργάνωση της Βραζιλίας.

SHARE:

24Media Network