Βραζιλία: Πώς η παρουσία του Μπολσονάρο στη Φλόριντα ανάβει φωτιές στις ΗΠΑ-Εισήχθη σε νοσοκομείο ο πρώην πρόεδρος

Βραζιλία: Πώς η παρουσία του Μπολσονάρο στη Φλόριντα ανάβει φωτιές στις ΗΠΑ-Εισήχθη σε νοσοκομείο ο πρώην πρόεδρος
Ζαΐχ Μπολσονάρου AP

Ο Ζάιχ Μπολσονάρο βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος την ώρα που οι οπαδοί του επιχειρούν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βραζιλία. Πώς θα αντιδράσει ο Λευκός Οίκος στην πρόκληση;

Στη Βραζιλία γίνεται ο κακός χαμός από οπαδούς του στο όνομά του αλλά ο Ζάιχ Μπολσονάρο, ευρισκόμενος σε αμερικανικό έδαφος, βάζει φωτιά στα…μπατζάκια και του Τζο Μπάιντεν.

Πως; Είναι πολύ απλό. Ελάχιστα 24ώρα πριν από την τελετή ανάληψης των καθηκόντων από το νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα, ο Μπολσονάρο, απερχόμενος πρόεδρος, πήρε το αεροπλάνο και μετέβη στο Ορλάντο.

Οι πάντες σκέφτηκαν ότι ήθελε απλά να αποφύγει να δώσει το παρών στην τελετή παράδοσης-παραλαβής. Αλλά ο Μπολσονάρο παρέμεινε στο Ορλάντο και μετά την Πρωτοχρονιά, ημέρα ορκωμοσίας του Λούλα.

Οταν οι οπαδοί του άρχισαν να τα κάνουν γυαλιά-καρφιά στην Μπραζίλια (μιμούμενοι τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ που εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021), τα φίδια άρχισαν να ζώνουν το κόμμα των Δημοκρατικών αλλά και την κυβέρνηση Μπάιντεν. “Τα σπάνε στο όνομά του και εμείς τον κρατάμε μέσα στο σπίτι μας;”

Οπως, μάλιστα, επισημαίνει το Reuters, o Βουλευτής των Δημοκρατικών, Χοακίν Κάστρο έγινε πιο συγκεκριμένος: “Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποτελέσουν γι’ αυτόν τον αυταρχικό ηγέτη που έχει εμπνεύσει την εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία. Οι οπαδοί του μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν και βιβλία του Τραμπ”.

Μπίνγκο! Δουλειές με φούντες από το πουθενά για τον Λευκό Οίκο. Και που έγινε ακόμη πιο επείγουσες από το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα) όταν ο Μπολσονάρο εισήχθη “εσπευσμένα” σε νοσοκομείο του Ορλάντο με “έντονους πόνους στην κοιλιά”. Την είδηση δημοσίευσε πρώτο το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό δίκτυο της Βραζιλίας, το O’ Globo.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ο 67χρονος Μπολσονάρο έχει νοσηλευτεί αρκετές φορές από τότε που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2018.

Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον αν λάβει κανείς στα υπόψη του τη δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία πιθανή απέλαση του Μπολσονάρο από τις ΗΠΑ θα ανοίξει κατευθείαν το δρόμο για δίωξή του στη Βραζιλία στην οποία εμπλέκεται σε σωρεία σκανδάλων.

Το θέμα όμως είναι το εξής: Με τι είδους βίζα εισήλθε σε αμερικανικό έδαφος ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας; Με δεδομένο ότι έφτασε στη Φλόριδα όσο ήταν ακόμα πρόεδρος (τυπικά), θα εισήλθε με βίζα τύπου Α-1 που αφορά τους αρχηγούς κρατών. Η Α-1 βίζα δεν ισχύει όταν ο κάτοχός της πάψει να είναι αρχηγός κράτους. Αλλά τι μπορεί να γίνει με τον Μπολσονάρο ο οποίος έφτασε ως πρόεδρος ενώ πλέον δεν είναι;

Το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο νομικά και πολιτικά. Ο Μπολσονάρο μπορεί να είναι αυτός που είναι αλλά ηγήθηκε μίας μεγάλης χώρας για τέσσερα χρόνια. Η απέλαση, ειδικά τώρα που νοσηλεύεται, θα έμοιαζε πράξη ατιμωτική για τον ίδιο αλλά και για τη Βραζιλία. Από την άλλη στο όνομά του δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρά επεισόδια που ξύνουν πολύ πρόσφατες πληγές των Αμερικανών ενώ μάλιστα ο Τραμπ καραδοκεί και πάλι.

Οι ΗΠΑ πάντως δεν έχουν λάβει κανένα επίσημο αίτημα από την κυβέρνηση της Βραζιλίας αναφορικά με το καθεστώς του Μπολσονάρο, μετά την εισβολή υποστηρικτών του στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, που βρίσκεται στο Μεξικό μαζί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την τριμερή σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά, είπε στους δημοσιογράφους ότι φαίνεται πως οι δημοκρατικοί θεσμοί στη Βραζιλία «αντέχουν». Πρόσθεσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον Μπολσονάρο.

Ο Σάλιβαν είπε ακόμη ότι ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για τα γεγονότα στην Μπραζίλια, αλλά δεν ξέρει το πότε θα γίνει αυτό. «Εκφράσαμε την πεποίθησή μας, επειδή το πιστεύουμε, ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας θα αντέξουν, ότι η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή, ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες θα κυβερνήσουν τη Βραζιλία και δεν θα τους εμποδίσουν οι πράξεις εκείνων των ανθρώπων που επιτέθηκαν στα όργανα διακυβέρνησης της Βραζιλίας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα