Βραζιλία: Πώς οργανώθηκε η εισβολή των Μπολσοναριστών – Οι επαφές με συνεργάτες του Τραμπ

Βραζιλία: Πώς οργανώθηκε η εισβολή των Μπολσοναριστών – Οι επαφές με συνεργάτες του Τραμπ
Εισβολή Μπολσοναριστών σε κυβερνητικά κτίρια AP Photo/Eraldo Peres

Οι ομοιότητες των δύο ακροδεξιών επιθέσεων με "άρωμα" πραξικοπήματος σε ΗΠΑ και Βραζιλία έχουν τις ρίζες τους στις στενές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων του Ντόναλντ Τραμπ και του Ζαΐρ Μπολσονάρου. Σε ρόλους - κλειδί Στιβ Μπάνον και Τζέισον Μίλερ.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (9/1) στη Μπραζίλια, όπου μαινόμενοι Μπολσοναριστές εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια προκαλώντας καταστροφές, έχουν τρομακτικές ομοιότητες με τα γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου πριν από δύο χρόνια, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Δύο πρόσωπα – κλειδιά που αποτέλεσαν στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ καθώς επίσης και “οδηγούς” του ακροδεξιού πλήθους που αμφισβήτησε την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, σύμφωνα με αναφορές, φέρεται να σχετίζονται και στο εγχείρημα αμφισβήτησης και ανατροπής του βραζιλιάνου προέδρου, Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Τα ονόματα αυτών, Στιβ Μπάνον και Τζέισον Μίλερ.

/ AP


Ο Στιβ Μπάνον και το hashtag #BrazilianSpring

Ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ και εκπρόσωπος της αμερικάνικης alt right, Στιβ Μπάνον, αφιέρωσε δεκάδες επεισόδια των podcast του για να αναπαράξει ψευδείς ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία στη Βραζιλία.

“Το όλο πράγμα βρωμάει”, δήλωνε ένας καλεσμένος στο podcast του, μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις εκλογές της Βραζιλίας τον περασμένο Οκτώβριο, όπως αναφέρει το BBC. Η κούρσα όδευε προς τον επαναληπτικό γύρο και το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν καν κοντά στο να γίνει γνωστό. Ωστόσο, ο κ. Μπάνον, συνέχιζε επίμονα να διαδίδει αβάσιμες φήμες για εκλογική νοθεία.

Σε διάφορα επεισόδια του podcast του και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος και οι καλεσμένοι του υποδαύλισαν τους ισχυρισμούς περί “κλεμμένων εκλογών” και σκοτεινών δυνάμεων. Προώθησε το hashtag #BrazilianSpring και συνέχισε να ενθαρρύνει τους αντιπολιτευόμενους ακροδεξιούς, ακόμη και όταν ο ίδιος ο κ. Μπολσονάρου φάνηκε να αποδέχεται τα αποτελέσματα.

/ AP

Ο Μπάνον, ο πρώην επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ήταν ένας μόνο από τους πολλούς βασικούς συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ που ακολούθησαν την ίδια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε για να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ.

Και όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ουάσινγκτον, αυτές οι ψευδείς αναφορές και οι αναπόδεικτες φήμες βοήθησαν να τροφοδοτηθεί ένας όχλος που έσπασε παράθυρα και εισέβαλε σε κυβερνητικά κτίρια σε μια προσπάθεια να προωθήσει τον σκοπό του.

“Κάντε ό,τι είναι απαραίτητο!”

Την ημέρα πριν από την εξέγερση στο Καπιτώλιο, ο Μπάνον έλεγε στους ακροατές του podcast του: “Αύριο θα ξεσπάσει η κόλαση”. Ο εν λόγω άνθρωπος, έχει καταδικαστεί σε τέσσερις μήνες φυλάκιση επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την εντολή να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου που διερευνούσε την επίθεση, αλλά είναι ελεύθερος εν αναμονή της έφεσης.

Μαζί με άλλους εξέχοντες συμβούλους του Τραμπ που διέδωσαν φήμες περί απάτης, ο κ. Μπάνον ήταν αμετανόητος την Κυριακή, ακόμη και όταν εμφανίστηκαν πλάνα από εκτεταμένες καταστροφές στη Βραζιλία.

“Ο Λούλα έκλεψε τις εκλογές… Οι Βραζιλιάνοι το γνωρίζουν αυτό”, έγραψε επανειλημμένα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Gettr. Μάλιστα, δε δίστασε να αποκαλέσει τους ανθρώπους που εισέβαλαν στα κτίρια “μαχητές της ελευθερίας”.

/ AP

Ο Αλί Αλεξάντερ, ένας ακραίος ακτιβιστής που αναδείχθηκε μετά τις εκλογές του 2020 ως ένας από τους ηγέτες του φιλο-Τραμπικού κινήματος ““Stop the Steal” (Σταματήστε την κλοπή), ενθάρρυνε τα πλήθη, γράφοντας “Κάντε ό,τι είναι απαραίτητο!” και ισχυριζόμενος ότι έχει επαφές στο εσωτερικό της χώρας.

Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου έκαναν λόγο στο διαδίκτυο για υπαρξιακή κρίση και υποτιθέμενη “κομμουνιστική κατάληψη” – χρησιμοποιώντας ακριβώς το ίδιο είδος ρητορικής με αυτή πριν από δύο χρόνια στις ΗΠΑ.

Η αμφισβήτηση των συστημάτων ψηφοφορίας και ο ρόλος του Μασκ

Οι δεσμοί μεταξύ Μπολσονάρου και του κινήματος Τραμπ είναι ακόμα πιο προφανείς μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον γιο του Μπολσονάρου Εντουάρντο στο θέρετρό του, στη Φλόριντα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, ο Εντουάρντο Μπολσονάρου μίλησε επίσης με τον κ. Μπάνον και τον σύμβουλο του Τραμπ Τζέισον Μίλερ, όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η Washington Post.

/ AP

Όπως και στις ΗΠΑ το 2020, τα επιτελεία επέλεξαν να εστιάσουν την προσοχή τους στους μηχανισμούς με τους οποίους διεξήχθη η ψηφοφορία. Και στην περίπτωση της Βραζιλίας, η ηλεκτρονική ψηφοφορία ήταν αυτή που αμφισβητήθηκε περισσότερο ως προς την διαβλητότητά της.

Σε πανό που αναρτήθηκε από τους ακροδεξιούς Μπολσοναριστές χθες έγραφε “Θέλουμε τον πηγαίο κώδικα” τόσο στα αγγλικά όσο και στα πορτογαλικά – μια αναφορά στις φήμες ότι τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ψηφοφορίας προγραμματίστηκαν με κάποιον τρόπο ή παραβιάστηκαν προκειμένου να μην εκλεγεί ξανά ο Μπολσονάρου.

Λογαριασμοί “διάσημων” βραζιλιάνων στο Twitter που διέδιδαν φήμες περί μη αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος που έφερε τον Λούλα νικητή επανήλθαν μετά τις εκλογές και την εξαγορά της εταιρείας από τον Έλον Μασκ, σύμφωνα με ανάλυση του BBC. Οι λογαριασμοί είχαν προηγουμένως ανασταλεί από το Twitter.

/ AP

Ο ίδιος ο Μασκ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους του Twitter στη Βραζιλία ήταν “έντονα πολιτικά προκατειλημμένοι”, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ή αποδείξεις για όσα λέει.

Πέρα από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αλλά και τον εξόφθαλμο τρόπο με τον οποίο διακινείται η ακροδεξιά προπαγάνδα από τα επιτελεία του Τραμπ, σφοδρές είναι και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών, ο οποίοι, με πρώτη την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, ζητούσαν την έκδοση του Μπολσονάρου – ο οποίος κρύβεται στη Φλόριντα – στη Βραζιλία μετά τα γεγονότα. Ο Τζέιμι Ράσκιν, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και μέλος της επιτροπής που διερεύνησε την εξέγερση στο Καπιτώλιο, αποκάλεσε τους διαδηλωτές της Βραζιλίας “φασίστες που δημιουργήθηκαν μετά τους ταραξίες του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου” σε ένα tweet του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα