Βραζιλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πολιτεία της Αμαζόνας

Διαβάζεται σε 2'
Βραζιλία
Πλοίο στον Αμαζόνιο ποταμό, εν μέσω σφοδρής ξηρασίας AP Photo Edmar Barros

Η μεγαλύτερη σε έκταση πολιτεία της Βραζιλίας, Αμαζόνας, πλήττεται από ακραία ξηρασία. Κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να μείνουν χωρίς τρόφιμα, πόσιμο νερό και είδη έκτακτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε την αποστολή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιτεία Αμαζόνας, στα βορειοδυτικά, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, η οποία πλήττεται από ακραία ξηρασία.

Οι αρχές συνεργάζονται με την τοπική κυβέρνηση για την ανάληψη “έκτακτων μέτρων λόγω των κινδύνων ανεφοδιασμού του πληθυσμού σε τρόφιμα, πόσιμο νερό καθώς σε προϊόντα υγιεινής και φάρμακα”, δήλωσε χτες, Πέμπτη (28/9), η υπουργός Περιβάλλοντος, Μαρίνα Σίλβα.

Σύμφωνα με την υπουργό, 56, από τις 62 συνολικά, κοινότητες απειλούνται. Ήδη την Τετάρτη (27/09) κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας σε 15 κοινότητες, με 111.000 κατοίκους, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία της πολιτείας.

“Εκτιμούμε ότι περίπου 300.000 καλάθια τροφίμων θα είναι απαραίτητα ώστε ο πληθυσμός να καλύψει τις βασικές του ανάγκες”, σημείωσε η Σίλβα.

Στην πολιτεία Αμαζόνας, την πιο μεγάλη της Βραζιλίας με 4 εκατομμύρια κατοίκους, μεγάλο μέρος των οποίων είναι αυτόχθονες, το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο νερού στα ποτάμια προκάλεσε τον θάνατο πολλών χιλιάδων ψαριών, βασική πηγή διατροφής του πληθυσμού.

Η Πολιτική Προστασία της Αμαζόνας προειδοποίησε, ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένονται βροχοπτώσεις χαμηλότερες του μέσου όρου, και να επηρεάσει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους ως το τέλος του έτους.

Η περιοχή πλήττεται αυτή την περίοδο από το φαινόμενο El Niño εξαιτίας του οποίου μειώνεται ο σχηματισμός νεφών και κατά συνέπεια οι βροχοπτώσεις.

Η ξηρασία αυτή, της οποίας είχαν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις το πρώτο μισό του έτους, αποτελεί ένδειξη της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους ειδικούς.

“Η Βραζιλία είναι μια ευάλωτη χώρα στα κλιματικά φαινόμενα”, κατήγγειλε η Σίλβα, υπενθυμίζοντας το πρόσφατο πέρασμα ενός κυκλώνα από την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 50 άνθρωποι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα