Βραζιλία: Θρίαμβος του ακροδεξιού Μπολσονάρο στις εκλογές

Βραζιλία: Θρίαμβος του ακροδεξιού Μπολσονάρο στις εκλογές
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο ενώ φεύγει από το εκλογικό κέντρο όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα AP

Ο ακροδεξιός υποψήφιος, που έχει τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της δικτατορίας στην Βραζιλία, αναδείχθηκε νικητής και του δεύτερου γύρου των εκλογών, εξασφαλίζοντας την προεδρία της λατινοαμερικανικής χώρας.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας είναι ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών στην μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, επιβεβαιώνοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, στον οποίο είχε συγκεντρώσει το 56% των ψήφων αλλά και τον δημοσκοπήσεων που του έδιναν ένα σημαντικό προβάδισμα.

Ο Μπολσονάρο σύμφωνα με τα exit polls συγκεντρώνει το 55.7% στο 88% καταμετρημένων ψήφων.

Ο αντίπαλός του, ο Φερνάντου Αντάτζι του Κόμματος των Εργαζομένων, ο ηγέτης του οποίου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, βρίσκεται στη φυλακή για δωροληψία, δεν κατάφερε να κάνει την μεγάλη ανατροπή που ήλπιζαν οι υποστηρικτές του.

Η ατζέντα Μπολσονάρο

Ο νικητής των εκλογών στη Βραζιλία έχει σχεδόν πλέξει το εγκώμιο της στρατιωτικής δικτατορίας (1964 – 1985) και έχει ταχθεί υπέρ των βασανιστηρίων. Έχει υποστηρίξει τη θανάτωση των εγκληματιών, αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων. Απεχθάνεται τους ομοφυλόφιλους και θεωρεί τις γυναίκες ένα είδος “αδυναμίας” της φύσης. Η πάταξη της εγκληματικότητας έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπολσονάρο.

Μεταξύ των μέτρων που έχει υποσχεθεί είναι η “φιλελευθεροποίηση” των νόμων περί οπλοκατοχής, η μείωση της ηλικίας της εγκληματικής ευθύνης στα 16 και η ενίσχυση της αστυνομικής εξουσίας, προκειμένου οι αστυνομικοί να έχουν τη δικαιοδοσία να πυροβολούν εγκληματίες, ενώ παράλληλα, δηλώνει ανοιχτά, θαυμαστής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα