Βραζιλία: Ξανά υπό τον έλεγχο του Λούλα τα κυβερνητικά κτίρια, μετά την εισβολή Μπολσοναριστών

Βραζιλία: Ξανά υπό τον έλεγχο του Λούλα τα κυβερνητικά κτίρια, μετά την εισβολή Μπολσοναριστών
Εισβολή Μπολσοναριστών σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια AP Photo/Eraldo Peres

Τουλάχιστον 150 συλλήψεις για την εισβολή Μπολσοναριστών στις έδρες των τριών εξουσιών της Βραζιλίας. Διεθνής καταδίκη για το περιστατικό. Το Ανώτατο Δικαστήριο παύει τον κυβερνήτη της Μπραζίλιας για 90 ημέρες.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επέστρεψε στην Μπραζίλια και πήγε να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών στο προεδρικό μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την εισβολή οπαδών του προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου, που προκάλεσαν επίσης εκτεταμένες φθορές στα κτίρια των σωμάτων του Κογκρέσου, απαθανάτισαν πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

Το Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο, τέθηκαν ξανά από τον έλεγχό του, ενώ τουλάχιστον 150 οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου συνελήφθησαν, μετά την εισβολή στα τρία κτίρια.

Εισβολή Μπολσοναριστών σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια AP Photo/Eraldo Peres

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μόλις μια εβδομάδα, είπε νωρίτερα σε ομιλία του στην πολιτεία Σαν Πάουλου ότι ο ακροδεξιός προκάτοχός του «ενεθάρρυνε» τους «φανατικούς φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών -εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής- στην Μπραζίλια.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή (08/01), χιλιάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου με κίτρινα και πράσινα μπλουζάκια της εθνικής ποδοσφαίρου εισέβαλαν και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις έδρες των τριών εξουσιών, στην κορύφωση μηνών έντασης μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών της 30ής Οκτωβρίου.

Οι εικόνες θύμισαν την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, πριν από 2 χρόνια, στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, θαυμαστής του κ. Τραμπ που δεν έχει ως ακόμη και σήμερα παραδεχθεί την εκλογική ήττα του, πρόβαλε τον ψευδή ισχυρισμό πως το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας στη Βραζιλία ευνοεί την απάτη, τονώνοντας το κίνημα οπαδών του που καλούν εδώ και μήνες να επέμβει ο στρατός για να ανατρέψει τον Λούλα.

Εισβολή Μπολσοναριστών σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια AP Photo/Eraldo Peres

Το Ανώτατο Δικαστήριο παύει τον κυβερνήτη της Μπραζίλιας για 90 ημέρες

Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ο Αλεσάντρ τζι Μοράις, αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας, ο Ιμπανέις Ρόσα, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή στις έδρες των τριών εξουσιών -της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής- στην οποία προχώρησαν χθες οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του κ. Μπολσονάρου, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων.

Ο δικαστής Μοράις έδωσε εντολή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

Εισβολή Μπολσοναριστών σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια AP Photo/Eraldo Peres

Η αστυνομία άδειασε το Κογκρέσο

Η αστυνομία άδειασε το βραζιλιάνικο Κογκρέσο, ώρες αφού καταλήφθηκε εξ εφόδου χθες Κυριακή από εκατοντάδες οπαδούς του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η κατάσταση έμοιαζε λιγότερο σαφής, αλλά πάντως πλέον ελεγχόμενη, στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου όσο και στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου· ωστόσο, μεγάλος αριθμός μπολσοναριστών διαδηλωτών παρέμενε στα περίχωρα της περιοχής όπου εδρεύουν οι τρεις εξουσίες στη βραζιλιάνικη πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου καταδικάζει “το πλιάτσικο και τις εισβολές σε δημόσια κτίρια”

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, οπαδοί του οποίου εισέβαλαν χθες Κυριακή και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο Κογκρέσο, στο προεδρικό μέγαρο και στο Ανώτατο Δικαστήριο, έκρινε μέσω Twitter πως «το πλιάτσικο και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) αντίκεινται στον κανόνα» των «ειρηνικών διαδηλώσεων».

Σε άλλη ανάρτησή του στο ίδιο νήμα, ο κ. Μπολσονάρου, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη» του κεντροαριστερού διαδόχου του Λούλα, που κατήγγειλε ότι ο «λόγος» του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους «ενεθάρρυνε» τους «φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν.

Τζο Μπάιντεν: “Επίθεση εναντίον της δημοκρατίας”

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες Κυριακή την «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» στη Βραζιλία, αναφερόμενος στην εισβολή οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπραζίλια, την πρωτεύουσα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο κ. Μπάιντεν είπε πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος κέρδισε τον κ. Μπολσονάρου στις πιο αμφίρροπες εκλογές σε μια γενιά τον Οκτώβριο του 2022.

«Καταδικάζω την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας στη Βραζιλία. Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας και η βούληση του βραζιλιάνικου λαού δεν πρέπει να υπονομευθεί», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν μέσω Twitter.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «εξωφρενική» την κατάσταση στην Μπραζίλια, που θυμίζει έντονα αυτήν πριν από δύο χρόνια, την 6η Ιανουαρίου 2021, όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ έκαναν έφοδο στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ καταδίκασε με τη σειρά του «την εξωφρενική επίθεση εναντίον των κυβερνητικών κτιρίων που υποκίνησε η αδιάφορη για τις συνέπειες ασέβεια του δημαγωγού Μπολσονάρου για τις δημοκρατικές αρχές». Πρόσθεσε μέσω Twitter ότι «δύο χρόνια μετά την 6η Ιανουαρίου, η κληρονομιά του Τραμπ συνεχίζει να δηλητηριάζει το ημισφαίριό μας».

«Η προστασία της δημοκρατίας και η λογοδοσία όσων ενεργούν κακόβουλα είναι απόλυτα απαραίτητη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας.

Ο κ. Μπολσονάρου μετέβη στη Φλόριντα 48 ώρες πριν από το τέλος της θητείας του και ήταν ο μεγάλος απών της ορκωμοσίας του Λούλα.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο, μέλος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι ο κ. Μπολσονάρου «χρησιμοποίησε την μέθοδο του Τραμπ για να εμπνεύσει εγχώριους τρομοκράτες να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση» και πως πρόκειται για «επικίνδυνο άνθρωπο».

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Κάστρο, «δεν θα έπρεπε να να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο σε αυτόν τον αυταρχικό που ενέπνευσε την εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία», αντίθετα θα όφειλαν «να τον στείλουν πίσω στην πατρίδα του».

Ο Καναδάς καταδικάζει τις επιθέσεις, υποστηρίζει τον πρόεδρο Λούλα

Η κυβέρνηση του Καναδά καταδίκασε «σθεναρά» την εισβολή στις έδρες των τριών εξουσιών στην Μπραζίλια οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου υπογραμμίζοντας την «υποστήριξή της» στον πρόεδρο Λούλα «και στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας».

«Ο σεβασμός της δημοκρατικής βούλησης του λαού είναι πρωταρχικός σε κάθε δημοκρατία – συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας», τόνισε μέσω Twitter ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. «Επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας στον πρόεδρο Λούλα» και «καταδικάζουμε σθεναρά τη βίαιη συμπεριφορά» των μπολσοναριστών χθες Κυριακή, πρόσθεσε.

Παράλληλα, μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τις «επιθέσεις που αποπειρώνται να υπονομεύσουν τη δημοκρατία» στη Βραζιλία.

Ο Καναδάς «στέκεται στο πλευρό του βραζιλιάνικου λαού και της κυβέρνησης (του προέδρου) Λούλα. Οι δημοκρατικοί θεσμοί βρίσκονται στην καρδιά των κοινωνιών μας και πρέπει να προστατευθούν», πρόσθεσε το καναδικό ΥΠΕΞ.

Η Πορτογαλία καταδικάζει τις “πράξεις βίας” των μπολσοναριστών

Ο πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα καταδίκασε την εισβολή οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου στις έδρες των τριών εξουσιών στην Μπραζίλια.

Ο αρχηγός του πορτογαλικού κράτους εξέφρασε την αλληλεγγύη στον νέο, «νόμιμο» βραζιλιάνο πρόεδρο, τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ορκίστηκε και ανέλαβε την εξουσία την 1η Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, μπροστά στις «πράξεις βίας» αυτές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα