Βρετανία: 27χρονος κυπριακής καταγωγής κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία

Βρετανία: 27χρονος κυπριακής καταγωγής κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία
2021 Hani Mohammed/AP Photo

 Ο 27χρονος Βρετανός υπήκοος Στέφαν Αριστείδου, κυπριακής καταγωγής κρίθηκε ένοχος για τέσσερις κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατία. Είχε στην κατοχή του βίντεο αποκεφαλισμού.

Αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες για τρομοκρατία βρέθηκε ο 27χρονος Βρετανός υπήκοος Στέφαν Αριστείδου, κυπριακής καταγωγής, στο Ποινικό Δικαστήριο της Βρετανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο 27χρονος κατηγορείται για τέσσερα τρομοκρατικά αδικήματα και αναμένεται να καταδικαστεί τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι το 14ο άτομο που καταδικάστηκε για κατηγορίες τρομοκρατίας ανάμεσα σε εκατοντάδες που επέστρεψαν από τη Συρία, μετά την ένταξή τους σε τζιχαντιστικές ομάδες.

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Αριστείδου διέμενε μόνιμα στο Λονδίνο και τον Απρίλιο του 2015 ταξίδεψε στη Συρία μαζί με τη σύζυγό του, Kolsoma Begum. Οι δύο νεαροί τότε δηλώθηκαν ως εξαφανισθέντες από τους οικείους τους. Το ζευγάρι έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα στη Ράκα, τότε “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού Κράτους, και απέκτησαν ένα παιδί όσο βρίσκονταν στη Συρία.

Δυο χρόνια αργότερα ωστόσο, τον Απρίλιο του 2017 συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να μπουν και να διασχίσουν την Τουρκία και έτσι και οι δυο καταδικάστηκαν από τουρκικό δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2018 σε έξι μήνες φυλάκιση για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Στο μεταξύ, η σύζυγός του καταδικάστηκε ερήμην, αφού είχε ήδη επιστρέψει στη Βρετανία μαζί με το παιδί τους.

Ο Aριστείδου αφίχθη στο αεροδρόμιο του Χίθροου το Φεβρουάριο του 2021, όπου και συνελήφθη. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο δεν είχε χρησιμοποιήσει από τη σύλληψη του από τους Τούρκους το 2017. Σε αυτό εντοπίστηκαν μηνύματα που αντάλλαζε με τη σύζυγό του.

Οι τέσσερις κατηγορίες στις οποίες δήλωσε ένοχος ο Αριστείδου διαπράχθηκαν το 2014, πριν μεταβεί στη Συρία, όταν έστελνε βίντεο με προπαγανδιστικό περιεχόμενο του ΙΚ με αποκεφαλισμούς και εκτελέσεις.

Ο 27χρονος Βρετανός υπήκοος Στέφαν Αριστείδου BBC

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα