Βρετανία: Δεν χρειάζεται πλέον ο στρατός – Οι ένοπλοι αστυνομικοί επιστρέφουν στα καθήκοντα τους

Διαβάζεται σε 3'
Αστυνομία στην Βρετανία
Αστυνομία στην Βρετανία AP

Aξιωματικοί στη μονάδα ενόπλων επέστρεψαν στα καθήκοντα τους ώστε να μπορέσει η ΜΕΤ να ανταποκριθεί στις αντιτρομοκρατικές της ευθύνες χωρίς στρατιωτική βοήθεια.

Οι ένοπλοι αστυνομικοί επιστρέφουν στα καθήκοντα τους ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία (ΜΕΤ), οπότε δεν χρειάζεται πλέον η βοήθεια του στρατού, όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα.

Ο Ρίσι Σούνακ υποστηρίζει την επανεξέταση της υπόθεσης με την κατηγορία του ένοπλου αξιωματικού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για φόνο πέρυσι, που διέταξε χτες η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν.

Αρκετοί αξιωματικοί στη μονάδα ενόπλων με πυροβόλα όπλα επέστρεψαν στα καθήκοντα τους ώστε να μπορέσει η ΜΕΤ να ανταποκριθεί στις αντιτρομοκρατικές της ευθύνες χωρίς στρατιωτική βοήθεια.

Το Υπουργείο Άμυνας πρόσφερε χτες στρατιώτες να καλύψουν τα κενά στις βάρδιες αφού δεκάδες παρέδωσαν την άδεια όπλων ως διαμαρτυρία μετά από την κατηγορία για φόνο εναντίον συναδέλφου τους ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον Chris Kaba μετά από καταδίωξη πέρυσι.

Ο θανατηφόρος πυροβολισμός του Chris Kaba έχει θέσει τα δικαιώματα και τις ευθύνες της ένοπλης αστυνομίας στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, αφού ένας αστυνομικός γνωστός μόνο ως “NX121” κατηγορήθηκε την περασμένη εβδομάδα για τη δολοφονία του 24χρονου. Νωρίτερα, ο Rishi Sunak είπε ότι οι ένοπλοι αστυνομικοί αξίζουν την «ευγνωμοσύνη» του κοινού, αλλά χρειάζεται «σαφήνεια» σχετικά με τις νομικές τους εξουσίες,

Ποιος αστυνομικός οπλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι περισσότεροι αστυνομικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι οπλισμένοι. Όπου απαιτείται ένοπλη υποστήριξη, αυτή πραγματοποιείται από ειδικά εκπαιδευμένους και διαπιστευμένους αξιωματικούς όπλων γνωστούς ως Εξουσιοδοτημένους για Όπλα Αξιωματικούς (AFOs).

Στη ΜΕΤ, η ένοπλη υποστήριξη σε περιστατικά παρέχεται κυρίως από την Ειδική Διοίκηση Όπλων MO19. Υπάρχουν επίσης ένοπλοι αξιωματικοί σε μια σειρά από άλλες μονάδες, όπως η Αστυνόμευση Αεροπορίας, η Διοίκηση για τη Βασιλεία και Εξειδικευμένης Προστασίας και η Διοίκηση Κοινοβουλευτικής και Διπλωματικής Προστασίας.

Υπάρχουν πολλά επίπεδα ένοπλων αξιωματικών. Οι αξιωματικοί, λέει η ΜΕΤ, υποβάλλονται σε αυστηρή επιλογή και εκπαίδευση για να γίνουν ένοπλοι αξιωματικοί. Η αρχική και η συνεχής εκπαίδευση τους εξαρτάται από τον ρόλο που πρέπει να εκτελέσουν. Όλη η εκπαίδευση διέπεται από το «Εθνικό Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Ενόπλων Αστυνομικών» του Κολεγίου της Αστυνομίας (NPFTC). Το πρόγραμμα σπουδών, σε συνδυασμό με τον επικεφαλής εκπαιδευτή πυροβόλων όπλων της ΜΕΤ, διασφαλίζει ότι οι σχετικές εκπαιδευτικές ενότητες ολοκληρώνονται από όλους τους αξιωματικούς εντός του συγκεκριμένου προφίλ του ρόλου τους.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα όπως αναφέρονται στον ιστότοπο της αστυνομίας, για τα καθήκοντα ενός εξουσιοδοτημένου ένοπλου αξιωματικού:

  • ανταπόκριση σε περιστατικά υψηλού κινδύνου
  • συμμετοχή σε προληπτικές αστυνομικές επιχειρήσεις όπου οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι μπορεί να απαιτείται ένοπλη υποστήριξη
  • διαβεβαίωση δημόσιας τάξης σε εκδηλώσεις
  • παροχή ενισχυμένης και βαλλιστικής ιατρικής βοήθειας για να σωθούν ζωές
  • η στενή συνεργασία με εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του στρατού

«Παρόλο που οι ένοπλοι αξιωματικοί μας παρακολουθούν χιλιάδες περιστατικά κάθε χρόνο, τα προηγμένα επίπεδα εκπαίδευσης τους στην επίλυση συγκρούσεων και την αποκλιμάκωση σημαίνει ότι είναι απίστευτα σπάνιο για έναν αξιωματικό να χρειαστεί να εκπυρσοκροτήσει το όπλο του για να επιτύχει τον στόχο αστυνόμευσης. Όλοι οι ένοπλοι αξιωματικοί είναι εκπαιδευμένοι να αξιολογούν και να εκτιμούν πληροφορίες και απειλές. Είναι υπεύθυνοι για τυχόν πυροβολισμούς που μπορεί να πραγματοποιήσουν προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν κάθε κίνδυνο για το κοινό», αναφέρει η Σκότλαντ Γιαρντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα