Ο κοροναϊός “χτυπά” την τιμή του πετρελαίου: Κάτω από 60 δολάρια το βαρέλι

Ο κοροναϊός “χτυπά” την τιμή του πετρελαίου: Κάτω από 60 δολάρια το βαρέλι
Πετρέλαιο AP

Κάτω από τα 60 δολάρια υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου καθώς ο κινεζικός κοροναϊός αυξάνει τις ανησυχίες για τη ζήτηση, καθώς πολλές επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Οι τιμές του αργού επέκτειναν σήμερα την πτώση τους, υποχωρώντας κάτω από τα 60 δολάρια, για πρώτη φορά σε σχεδόν τρεις μήνες, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον κινεζικό κοροναϊό αυξήθηκε και περισσότερες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, γεγονός που τροφοδότησε τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ζήτησης για πετρέλαιο.

Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε πτώση κατά 1,51 δολάριο το βαρέλι, ή 2,5%, στα 59,18 δολάρια στις 14:54 ώρα Ελλάδας, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου και η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από τις 8 Ιανουαρίου.

Το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση 1,37 δολαρίου, ή 2,53%, στα 52,82 δολάρια. Νωρίτερα, το μπρεντ και το αμερικανικό αργό κατέγραψαν πτώση άνω του 3%.

Απώλειες σημείωσαν και οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και πιο πολύ για τις διαστάσεις που φαίνεται να λαμβάνει η κρίση. Παράλληλα, αυξήθηκε η ζήτηση για επενδυτικές επιλογές που θεωρούνται ‘ασφαλή καταφύγια’ όπως το ιαπωνικό γεν και τα κρατικά ομόλογα.

Η γρήγορη εξάπλωση του ιού τροφοδότησε φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης για πετρέλαιο και επέτεινε τις εικασίες ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μια ομάδα που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+, θα εξετάσει την περαιτέρω αύξηση των μειώσεων στην παραγωγή.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχοι στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), προσπάθησαν σήμερα να υποβαθμίσουν τον αντίκτυπο του ιού, με το Ριάντ –τον ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ– να ανακοινώνει ότι η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις όποιες αλλαγές επέλθουν στη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα