Βρετανία: Ο Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν
Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν AP

Ο επικεφαλής των Εργατικών κατέθεσε την πρόταση μομφής, όπως είχε προαναγγείλει, μετά την άρνηση της πρωθυπουργού να διεξαχθεί πριν τον Ιανουάριο η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία του Brexit.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, κατέθεσε σήμερα πρόταση μομφής εναντίον της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά την άρνησή της τελευταίας να διεξαχθεί πριν από τον Ιανουάριο η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επαφίεται στην κυβέρνηση η απόφαση για το πότε θα γίνει η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης αυτής του Τζέρεμι Κόρμπιν. Εάν υπερψηφιστεί, δεν θα είναι δεσμευτική για την Τερέζα Μέι, όμως θα είναι για άλλη μια φορά ενδεικτική της αδύναμης θέσης στην οποία έχει βρεθεί.

ADVERTISING

"Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε σχεδόν έναν μήνα πριν προχωρήσουμε στην ψηφοφορία για ένα ζήτημα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας μας", είπε ο Κόρμπιν, αναφερόμενος στην απόφαση της Μέι να διεξαχθεί η ψηφοφορία για το Brexit μετά τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου. "Επομένως, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να οργανωθεί αυτή η ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα, καταθέτω μια πρόταση που τιτλοφορείται «Αυτή η Βουλή δεν έχει εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό»", πρόσθεσε.

Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να συζητήσει την πρόταση αυτή, ο Κόρμπιν θα μπορούσε να καταθέσει και δεύτερη πρόταση μομφής σε βάρος ολόκληρης της κυβέρνησης, μια διαδικασία που θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα, στη συζήτηση στο κοινοβούλιο, ο ηγέτης των Εργατικών εκτίμησε ότι η Μέι "απέτυχε" στην προσπάθειά της να "επαναδιαπραγματευτεί" τη Συμφωνία Αποχώρησης και "δεν έχει πια δικαιολογίες" για να καθυστερεί την ψηφοφορία.

Το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης, καρπός μιας διαπραγμάτευσης 17 μηνών μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, δεν έχει πείσει τους βουλευτές, ούτε αυτούς που υποστηρίζουν το Brexit, ούτε εκείνους που ζητούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεγάλη Βρετανία, Brexit
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Brexit: Στις 14 Ιανουαρίου η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο - Πρόταση μομφής ετοιμάζει ο Κόρμπιν

SHARE:

24Media Network