Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός για το Brexit, αλλάζει η Premier League

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός για το Brexit, αλλάζει η Premier League
Στιγμιότυπο από διαδήλωση κατά του Brexit AP

Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός για το Brexit καθώς και ο ο υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία. Πώς αναμένεται να αλλάξει άρδην το τοπίο στο πιο εμπορικό εξαγώγιμο "προϊόν" της χώρας.

“Το σχέδιο της συμφωνίας της αποχώρησης ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να τεθεί σε διαπραγμάτευση. Η συλλογική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit“, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι σε σύντομη δήλωσή της μετά το μαραθώνιας διάρκειας (πέντε ωρών) έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε την Τετάρτη. Παρόλα αυτά, η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη τόσο για το εντός μέτωπο της κυβέρνησης, όσο και για το εκτός.

Σήμερα, παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ και νωρίτερα παραιτήθηκε και ο υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία.

Ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

“Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση”, εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του.

Φοβούνται “ντόμινο” παραιτήσεων

Η Μέι, μετά από μια πεντάωρη συνεδρίαση, εξασφάλισε την στήριξη του Υπουργικού της Συμβουλίου στο σχέδιό της για το Brexit, ωστόσο υπάρχει έντονη φημολογία ότι 10 υπουργοί εξέφρασαν σφοδρές αντιρρήσεις, ενώ υπήρξαν διαρροές ότι συζητείται ακόμη και πρόταση δυσπιστίας κατά της Πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το οποίο συνήφθη την Τετάρτη το βράδυ με τη Βρετανία.

“Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30” τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες. Μέχρι το Δεκέμβριο 2020 θα πρέπει πάντως να υπάρξει μια νέα, οριστική συμφωνία για την απ-ένταξη της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το Brexit αναμένεται να φέρει σαρωτικές αλλαγές στις σχέσεις Βρετανίας-Ευρώπης όταν τελικά οριστικοποιηθεί, με το εμπόριο να είναι στο επίκεντρο. Αλλαγές όμως αναμένονται και σε ένα από τα κύρια “εξαγώγιμα” προιόντα της Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή τη Premier League.

Οι σύλλογοι που αγωνίζονται στην εμπορική Λίγκα, θα πρέπει να μείνουν το πολύ με 12 ξένους παίκτες όταν η Βρετανία βγει οριστικά εκτός ΕΕ, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Η εικόνα σήμερα, ως προς τη “λεγεώνα” των ξένων, για να έχετε μια ιδέα του τι αναμένεται να επέλθει:

Μάντσεστερ Σίτι: 19 ξένοι – 4 Βρετανοί

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 18 ξένοι – 8 Βρετανοί

Λίβερπουλ: 15 ξένοι – 10 Βρετανοί

Τσέλσι: 20 ξένοι – 5 Βρετανοί

Τότεναμ: 18 ξένοι – 8 Βρετανοί

Άρσεναλ: 19 ξένοι – 6 Βρετανοί

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα