Βρετανία: “Παραλύει” το υγειονομικό σύστημα – Έρχονται πολυήμερες απεργίες για αυξήσεις μισθών

Βρετανία: “Παραλύει” το υγειονομικό σύστημα – Έρχονται πολυήμερες απεργίες για αυξήσεις μισθών
Απεργίες υγειονομικών στη Βρετανία AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ειδικευόμενοι και έμπειροι νοσοκομειακοί γιατροί στη Βρετανία θα προχωρήσουν ταυτόχρονα σε πολυήμερη απεργία, με μισθολογικά αιτήματα.

Ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι νοσοκομειακοί γιατροί θα απεργήσουν για πρώτη φορά ταυτόχρονα στην Αγγλία, ζητώντας καλύτερους μισθούς, σε μια νέα κλιμάκωση της κρίσης που μαστίζει το βρετανικό σύστημα υγείας.

Τόσο οι ειδικευόμενοι όσο και οι ειδικευμένοι γιατροί είχαν προχωρήσει σε ξεχωριστές απεργιακές κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν χιλιάδες ιατρικά ραντεβού και χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA) θα προχωρήσουν τώρα σε πολυήμερη απεργία, μεταξύ 20ής Σεπτεμβρίου-4ης Οκτωβρίου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Καθώς η αγοραστική τους δύναμη μειώθηκε λόγω της λιτότητας που επιβλήθηκε μετά το 2010 και στη συνέχεια, εδώ και έναν χρόνο, από τον υψηλό πληθωρισμό, οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ζητούν αυξήσεις μισθών μεγαλύτερες του 6% που έχει προτείνει η συντηρητική κυβέρνηση.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί: ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να τις σταματήσει, κάνοντάς μας μια αξιόπιστη πρόταση», διαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι των ειδικευόμενων γιατρών.

Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «απογοητευτική» ανακοίνωση και κάλεσε τη BMA «να σταματήσει την παράλογη αναταραχή».

Πρόσθεσε ότι «η πόρτα του παραμένει ανοιχτή» για να συζητηθεί το θέμα των συνθηκών εργασίας αλλά απέρριψε και πάλι κάθε νέα διαπραγμάτευση για το μισθολογικό. Ο υπουργός κατήγγειλε τις κινητοποιήσεις που οδήγησαν τον τελευταίο χρόνο στην ακύρωση περισσότερων από 800.000 ραντεβού στην Αγγλία, τη στιγμή που το NHS παρέπαιε, μετά την πανδημία της Covid-19.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία είχε ξεπεράσει το 10% αλλά τον Ιούλιο έπεσε στο 6,8%. Παραμένει πάντως ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της G7.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα