Βρετανία: Τα πρώτα εμβόλια έφεραν ελπίδες

Βρετανία: Τα πρώτα εμβόλια έφεραν ελπίδες
Ο πρώτος εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη Βρετανία AP

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της κατά της COVID-19 με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Ως ιστορική μέρα μπορεί να χαρακτηριστεί η Δευτέρα (8/12), καθώς ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Margaret Keenan, 90 ετών, έγινε το πρώτο άτομο στον κόσμο που έλαβε το σκεύασμα στο πλαίσιο του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού.

Ο πρώτος εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη Βρετανία AP

Η ηλικιωμένη χαρακτήρισε ως προνόμιο το γεγονός ότι εμβολιάστηκε πρώτη και χαρακτήρισε το εμβόλιο ως «το καλύτερο δώρο για τα γενέθλια που θα μπορούσα να ευχηθώ».

Ευχαρίστησε τη νοσοκόμα και το προσωπικό του NHS που της συμπεριφέρθηκαν με αγάπη και πρόσθεσε: «Η συμβουλή μου σε οποιονδήποτε προσφέρεται το εμβόλιο, είναι να το πάρει – αν μπορώ να το κάνω εγώ στα 90 μου, τότε μπορείτε να το κάνετε κι εσείς».

Ο πρώτος εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη Βρετανία AP

Ο εμβολιασμός έγινε στο Coventry της Αγγλίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, με τη χώρα να ξεκινά και επίσημα το πρόγραμμα εμβολιασμών για το οποίο διατυπώθηκαν ενστάσεις από πλευράς ΕΕ.

Από τη δική του μεριά, ο Stephen Powis, επικεφαλής του National Health Service, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως “αρχή του τέλους για τη νόσο”. “Θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Όχι αύριο. Ούτε την άλλη εβδομάδα. Ούτε καν τον επόμενο μήνα, αλλά μέσα στο επόμενο έτος”.

Η Βρετανία, που έχει πληγεί πιο σκληρά στην Ευρώπη από την πανδημία με τουλάχιστον 61.000 νεκρούς, είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο το οποίο ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech.

Άρχισαν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία AP

Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν δοκιμές σε ανθρώπους τον Απρίλιο, με χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο από πλευράς Βερολίνου. Η κάθε δόση του σκευάσματος της Pfizer κοστολογείται στα 20 δολάρια η δόση, ενώ η αποτελεσματικότητά του εκτιμάται στο 95%, ενώ έγιναν και επαναληπτικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η Pfizer/BioNTech συστήνει μεταφορά και φύλαξη στους -70 έως -80 βαθμούς και τις τελευταίες 5 ημέρες προ της χορήγησης μπορεί να παραμείνει στους 2 με 8 βαθμούς. Το εμβόλιο αποτελείται από δύο ενέσεις με διαφορά 21 ημερών.

Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.

Ο πρώτος εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη Βρετανία AP

Συνολικά, η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα των 67 εκατομμυρίων, ενώ περίπου 800.000 δόσεις θα είναι διαθέσιμες την τρέχουσα πρώτη εβδομάδα.

Οι εμβολιασμοί που δεν είναι υποχρεωτικοί, ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης (8/12) στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία έχει δηλώσει ότι επίσης θα ξεκινήσει τη χορήγηση του εμβολίου την τρέχουσα εβδομάδα.

Ο πρώτος εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη Βρετανία AP

Η διαδικασία θα περιλαμβάνει τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου, με απόσταση τριών εβδομάδων.

Κόντρα για τη βιασύνη της Βρετανίας

Για τη “βιασύνη” της Βρετανίας να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει διατυπώσει ενστάσεις η Γερμανία, η οποία θα τηρήσει το δικό της lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, όπως και τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης.

Σε απάντηση στην κριτική, η βρετανική πλευρά ανακοίνωσε επισήμως πως η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμβόλαιο με τις Biontech και Pfizer και τώρα είναι η πρώτη χώρα που αρχίζει να εμβολιάζει τριών εβδομάδων.

Ο πρώτος εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη Βρετανία AP

“Οι αρχικές δόσεις που έχουν φτάσει από το Βέλγιο αποθηκεύονται σε ασφαλείς τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα όπου θα γίνει ποιοτικός έλεγχος”, έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, με τον Μπόρις Τζόνσον να ποντάρει πολλά στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος, μετά την κριτική που δέχθηκε για το γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας της χώρας.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, προσπάθησε να αναδείξει το Brexit ως βασικό παράγοντα που συνέβαλε “στην ταχύτερη διάθεση του εμβολίου στην Βρετανία σε σχέση με την Ε.Ε.”, κάτι που προκάλεσε νέες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία AP

Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη του βρετανικού προγράμματος γίνεται πριν δοθεί η τελική έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο FDA αναμένεται να δώσει το τελικό “πράσινο φως” μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα