Βρυξέλλες εναντίον Βρυξελλών: Το Κοινοβούλιο μηνύει την Επιτροπή

Διαβάζεται σε 3'
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ρομπέρτα Μέτσολα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ρομπέρτα Μέτσολα AP

Πρωτόγνωρες καταστάσεις στην ΕΕ, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εμφανίζεται έτοιμο να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Κομισιόν. Στο μικροσκόπιο 10,2 δισ. ευρώ.

Σε μια ασυνήθιστη για τις Βρυξέλλες πρακτική αναμένεται να προχωρήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του POLITICO, ετοιμάζεται να μηνύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αμφιλεγόμενη απόφασή της να αποδεσμεύσει κονδύλια δισεκατομμυρίων για την Ουγγαρία στα τέλη του περασμένου έτους.

Στην παραπάνω αποκάλυψη στο POLITICO‘s Brussels Playbook προχώρησαν άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση.

Η αρμόδια επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου ψήφισε τη Δευτέρα (11/3) σχεδόν ομόφωνα -με 16 μέλη υπέρ, ένα κατά και καμία αποχή- ώστε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για παραβίαση της υποχρέωσης της Επιτροπής να προστατεύει τα χρήματα των φορολογουμένων από φαινόμενα κατάχρησης.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Επιτροπή αποδέσμευσε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα κονδύλια της ΕΕ που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη, τα οποία είχαν καθυστερήσει λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Η απόφαση ελήφθη μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου οι ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν για τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία καθώς και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Κίεβο – κινήσεις που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλούσε να εμποδίσει.

Η απόφαση της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αποδεσμεύσει τα κεφάλαια συνάντησε αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι υπέκυψε στον εκβιασμό του Όρμπαν.

“Πιστεύουμε ότι έχουμε μια σοβαρή υπόθεση, καθώς η Κομισιόν αντιφάσκει σχετικά με το αν η Ουγγαρία σέβεται το κράτος δικαίου”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ στο Playbook το βράδυ της Δευτέρας.

Η κίνηση της Κομισιόν -η οποία υποστηρίζεται από μέλη του ίδιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν- αποτελεί “ένα μήνυμα προς την πρόεδρο της Επιτροπής ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να μπει σε τέτοιου είδους συμφωνίες με τον Όρμπαν”, δήλωσε ο Φρόιντ.

Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη για να δώσουν το τελικό πράσινο φως στην πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα για να προσφύγει η Επιτροπή στο δικαστήριο, πριν από την προθεσμία της 25ης Μαρτίου. Μαζί με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ θα ψηφίσει υπέρ της κίνησης, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Playbook.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε, το πρωί της Τρίτης, ότι η Επιτροπή δεσμεύεται από “αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις” όταν λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις. Καθώς η Ουγγαρία είχε υποβάλει “όλα τα στοιχεία που απαιτούσε η Επιτροπή για να αποδείξει την ανεξαρτησία της δικαστικής της εξουσίας, είχε “νομική υποχρέωση να εκδώσει αυτή την απόφαση”.

“Η Επιτροπή θεωρεί ότι ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα