Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των “27” για Ουκρανία – Πείστηκε κι ο Όρμπαν

Διαβάζεται σε 3'
Ο Βίκτορ Όρμπαν
Ο Βίκτορ Όρμπαν AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Σε συμφωνία ήρθαν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. για οικονομική βοήθεια 50 δισ. στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση Μισέλ. Πώς πείστηκε ο Όρμπαν.

Σε συμφωνία για επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ήρθαν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γνωστοποίησε ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

“Έχουμε συμφωνία. Ενότητα”, έγραψε στο Twitter ο κ. Μισέλ για να δώσει και το περιεχόμενο της συμφωνίας: “Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία εντός του προϋπολογισμού της ΕΕ”.

Και κατέληξε: “Αυτό κλειδώνει μια σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία”.

Από την πλευρά της, σε πανηγυρικό τόνο ανακοίνωσε τη συμφωνία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για “μία καλή μέρα για την Ευρώπη”.

Το κείμενο συμπερασμάτων των 27 αναφέρει τα εξής: “Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου”.

Η Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται μέσα σε ένα ιδιαίτερα εμπρηστικό κλίμα στις Βρυξέλλες, όπου χιλιάδες αγρότες έχουν βγει στους δρόμους, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για τα προβλήματα στον κλάδο τους.

Οι διαδηλωτές εκφράζουν πως βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω των όλο και υψηλότερων τιμών ενέργειας, του πληθωρισμό και της κλιματικής αλλαγής που καταστρέφει τις καλλιέργειες. Καταγγέλλουν μεταξύ άλλων «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους. Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Πώς πείστηκε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με το Politico, η συμφωνία ήρθε αφότου μια μικρή ομάδα ηγετών έπεισε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να εγκαταλείψει το βέτο του για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας πραγματοποίησαν κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, η συνάντηση επεκτάθηκε και σε άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών Ολλανδίας, Πολωνίας και Βελγίου.

Τουσκ: Εγωιστικό παιχνίδι από τον Όρμπαν

“Δεν μπορώ να δεχτώ το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Βίκτορ Όρμπαν”, ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Συμπλήρωσε ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με κούραση για την Ουκρανία. Έχουμε την κούραση με τον ΄Όρμπαν τώρα εδώ στις Βρυξέλλες. Έχουμε τόσα πολλά θέματα να λύσουμε”.

Και καταλήγοντας, δήλωσε: “Κοιτάξτε στους δρόμους, όχι μόνο στις Βρυξέλλες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ενισχύσουμε την ενότητά μας για την Ουκρανία απέναντι στην Ρωσία και την επιθετική της πολιτική”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα