WSJ: Στενός σύμμαχος του Πούτιν σχεδίασε τη δολοφονία Πριγκόζιν – Οργή του Κρεμλίνου

Διαβάζεται σε 2'
WSJ: Στενός σύμμαχος του Πούτιν σχεδίασε τη δολοφονία Πριγκόζιν – Οργή του Κρεμλίνου
Γιεβγκένι Πριγκόζιν και Βλαντίμιρ Πούτιν AP PHOTO Kremlin Pool Photo

Στο στόχαστρο της WSJ βρέθηκε ο στενός σύμμαχος του Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι υπεύθυνος της δολοφονίας του Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Για “φτηνιάρικο μυθιστόρημα” κάνει λόγο το Κρεμλίνο.

Τέσσερις μήνες μετά τον θάνατό του και ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς σε ευρύτερο επίπεδο και όχι μόνο στη Ρωσία.

Το νέο “χτύπημα” ήρθε μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο στενός σύμμαχος του Πούτιν και γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, ήταν αυτός που σχεδίασε και υλοποίησε τη δολοφονία του επικεφαλής της Wagner.

Ωστόσο, το πιο αιχμηρό σημείο του δημοσιεύματος είναι ότι η εντολή δολοφονίας του Πριγκόζιν δόθηκε από τον Πούτιν, πληροφορία που έρχεται σε αντίθεση με τους συνεχείς ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο Πριγκόζιν και συνεργάτες του.

Το δημοσίευμα ωστόσο, αναφέρει ότι ο Πατρούσεφ είχε προειδοποιήσει καιρό πριν τον Ρώσο πρόεδρο ότι η εξάρτηση από τον Πριγκόζιν στον πόλεμο στην Ουκρανία, του δίνει μεγάλη πολιτική και στρατιωτική επιρροή, με την οποία απειλεί ολοένα και περισσότερο το Κρεμλίνο.

Κάτι που έφερε και τη στρατιωτική ανταρσία τον Ιουνίου, με την πορεία των μαχητών της Wagner προς τη Μόσχα. Τότε, ο Πατρούσεφ παρενέβη για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση του Πούτιν. Ωστόσο, αυτό που είδε όμως είναι μια ευκαιρία να εξαλείψει οριστικά τον Πριγκόζιν.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Στην πρώτη του αντίδραση, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Wall Street Journal ότι ο παραπάνω ισχυρισμός της είναι ένα «φτηνιάρικο αστυνομικό μυθιστόρημα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είχε δει το δημοσίευμα, αλλά δεν θα το σχολιάσει, πριν προσθέσει: «Τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς, η Wall Street Journal λατρεύει να παράγει φτηνιάρικα αστυνομικά μυθιστορήματα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα