Χαμάς: Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Διαβάζεται σε 3'
Φωτογραφίες ομήρων που κρατά η Χαμάς
Φωτογραφίες ομήρων που κρατά η Χαμάς AP Photo/Ariel Schalit

Η Χαμάς δέχεται να διαπραγματευθεί για την τύχη των ομήρων και των παλαιστινίων κρατουμένων και χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ο αρχηγός της CIA στο Κάιρο αυτήν την εβδομάδα.

Η Χαμάς δέχεται να διαπραγματευθεί για την τύχη των ομήρων και την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων εν τη απουσία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του κινήματος που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χαμάς απαιτούσε την συμφωνία του Ισραήλ για μία καθολική και μόνιμη κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για διαπραγμάτευση», είπε. «Αυτό το σημείο ξεπεράστηκε αφού οι μεσολαβητές δεσμεύθηκαν ότι όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η κατάπαυση του πυρός θα παραμένει σε ισχύ».

«Η Χαμάς υπαναχώρησε ως προς τον όρο που είχε θέσει για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και δέχθηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων», επέμεινε το στέλεχος του κινήματος την ώρα που ενισχύονται οι μεσολαβητικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Χαμάς πληροφόρησε τους μεσολαβητές ότι προσβλέπει σε τρία στάδια: αρχικά, στην είσοδο στην Γάζα 400 φορτηγών μεταφοράς βοήθειας καθημερινά, στην συνέχεια στην αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον διάδρομο της Φιλαδελφείας και το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και στην τελική φάση στην πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ισραηλινών, αν θέλουν επίτευξη συμφωνίας αυτή πιθανότατα θα επιτευχθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς πιθανολογώντας ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν «από δύο έως τρεις εβδομάδες», «αν το Ισραήλ δεν μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις όπως στο παρελθόν».

Στο Κάιρο, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News TV μετέδωσε επικαλούμενο υψηλά ιστάμενη πηγή ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, ο επικεφαλής της CIA θα ταξιδέψει επίσης αυτήν την εβδομάδα στο Κατάρ. Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει ισραηλινή αντιπροσωπεία το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το Al Qahera News TV που διατηρεί στενές σχέσεις με τις αιγυπτιακές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς πάντως δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ορισθεί ημερομηνία για την μετάβαση αντιπροσωπείας της Χαμάς στην Αίγυπτο. Κάνοντας λόγο για «μεγάλες προσπάθειες» εκ μέρους της Τουρκίας, δήλωσε ότι υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Χαμάς επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία για συνομιλίες.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Ντόχα για συνομιλίες με τους καταριανούς μεσολαβητές και τονίστηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές με την Χαμάς.

Νετανιάχου: Να επιτραπεί στο Ισραήλ να επαναλάβει τις εχθροπραξίες μέχρι την επίτευξη των πολεμικών στόχων του

Τυχόν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα θα πρέπει να επιτρέπει στο Ισραήλ να επαναλάβει τις εχθροπραξίες μέχρι την επίτευξη των πολεμικών του στόχων, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς αναμένεται η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.

«Το σχέδιο προς το οποίο συμφώνησε το Ισραήλ και χαιρέτισε ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων χωρίς να δημιουργήσει προσκόμματα στους υπόλοιπους πολεμικούς στόχους», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η συμφωνία πρέπει να απαγορεύει την είσοδο όπλων προς την Χαμάς μέσω των συνόρων της Αιγύπτου με την Γάζα και δεν πρέπει να επιτρέψει την επιστροφή στην βόρεια Γάζα χιλιάδων παλαιστίνιων ενόπλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα