Χαβιέρ Μιλέι: Ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής κι υποσχέθηκε “σοκ” λιτότητας

Διαβάζεται σε 3'
Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής
Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής AP Photo/Matilde Campodonico

Και επίσημα πρόεδρος της Αργεντινής ο ακραίος φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι. Τι είπε στην παρθενική ομιλία του.

Ο ακραίος φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε την Κυριακή (10/12) πρόεδρος της Αργεντινής, προειδοποιώντας στην παρθενική του ομιλία ως πρόεδρος ότι δεν έχει άλλη επιλογή από ένα απότομο, επώδυνο δημοσιονομικό σοκ για να διορθώσει τη χειρότερη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από μια προσαρμογή σοκ», δήλωσε στα σκαλοπάτια του Κογκρέσο φορώντας την προεδρική κορδέλα, με πλήθη υποστηρικτών του να ζητωκραυγάζουν, παρά το γεγονός ότι ο Μιλέι είπε ότι η οικονομία θα επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον. «Δεν υπάρχουν λεφτά», ανέφερε.

Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής AP Photo/Gustavo Garello
Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής AP Photo/Gustavo Garello

«Η απερχόμενη κυβέρνηση μας άφησε σε τροχιά προς τον υπερπληθωρισμό», τόνισε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε μια τέτοια καταστροφή».

Αν και στην παρθενική ομιλία του ως πρόεδρος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, τόνισε ότι τα κύρια βήματα θα περιλαμβάνουν μια δημοσιονομική προσαρμογή ισοδύναμη με το 5% του ΑΕΠ της χώρας μέσω περικοπών που, όπως είπε, θα επιβαρύνουν «το κράτος και όχι τον ιδιωτικό τομέα».

Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής AP Photo/Julian Bongiovanni

Ο ακροδεξιός οικονομολόγος εξελέγη με διαφορά πρόεδρος της Αργεντινής τη 19η Νοεμβρίου, εξέλιξη που ανοίγει περίοδο αβεβαιότητας στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, βυθισμένη σε βαθιά κρίση, για την αντιμετώπιση της οποίας υπόσχεται θεραπεία σοκ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος υποσχέθηκε δραστική δημοσιονομική προσαρμογή, στο πλαίσιο προγράμματος που συμπεριλαμβάνει το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας και τη δολαριοποίηση της οικονομίας.

Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής AP Photo/Matilde Campodonico
Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής AP Photo/Julian Bongiovanni

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα