Ξεκίνησε η ιστορική συνεδρίαση για την παραπομπή Τραμπ

Ξεκίνησε η ιστορική συνεδρίαση για την παραπομπή Τραμπ
Διαδηλωτές υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ AP

Η ιστορική συνεδρίαση για την παραπομπή του Τραμπ, με το αίτημα της καθαίρεσης, ξεκινά σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει 6 ώρες.

Ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων η ιστορική συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθεί προς έγκριση το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα παραπεμφθεί σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης.

Οι συζητήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 6 ώρες στο ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς σώμα, θα οδηγήσουν σε ψηφοφορία επί δύο κατηγοριών εναντίον του Τραμπ: κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Δηλώσεις Πελόζι

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μια «συνεχής απειλή» για «την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κογκρέσο για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης.

«Οι ανεύθυνες πράξεις του προέδρου κατέστησαν απαραίτητη τη σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος του, δεν μας άφησε άλλη επιλογή» επισήμανε η ίδια ενώπιον των βουλευτών.

«Κηρύσσω επίσημα και με θλίψη την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ. Εάν δεν δράσουμε τώρα, θα επιδείξουμε αμέλεια σε βάρος των καθηκόντων μας» υπογράμμισε η Πελόζι δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα της συζήτησης επί των άρθρων του κατηγορητηρίου, που θα τεθούν αργότερα σήμερα σε ψηφοφορία.

Ξεκίνησε η ιστορική συνεδρίαση για την παραπομπή Τραμπ AP

Οι κατηγορίες εις βάρος Τραμπ

Ο Τραμπ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και για παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Το σώμα, το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να καθαιρεθεί, αφού η Γερουσία, η οποία θα τον δικάσει, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς που έχουν σε μεγάλο βαθμό συνασπισθεί γύρω του. Από την άλλη, η παραπομπή του μπορεί να επιδράσει στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζέρολντ Νάντλερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το Σύνταγμα των ΗΠΑ, υπονόμευσε την ακεραιότητα των εκλογών του 2020 και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

«Ουδείς, ούτε καν ο πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο Νάντλερ.

Ξεκίνησε η ιστορική συνεδρίαση για την παραπομπή Τραμπ AP

Επιστολή Τραμπ

Με μια βιτριολική επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ο μεγιστάνας προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς βουλευτές πως αν ψηφίσουν να παραπεμφθεί σε δίκη αυτό θα συνιστά «κήρυξη πολέμου κατά της αμερικανικής δημοκρατίας».

Στην εξασέλιδη επιστολή του προς την Πελόζι, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διαδικασία για την πιθανή καθαίρεσή του «παράνομη απόπειρα πραξικοπήματος» του Δημοκρατικού Kόμματος.

«Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια παράνομη, κομματική απόπειρα πραξικοπήματος που με βάση τις τελευταίες εντυπώσεις, θα αποτύχει άσχημα στην κάλπη», έγραψε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2020 που επιδιώκει να κερδίσει.

«Προχωρώντας με τη διαδικασία σας για άκυρη παραπομπή, παραβιάζετε τον όρκο σας στο αξίωμά σας, παραβιάζετε την υπακοή σας στο Σύνταγμα και κηρύσσετε ανοιχτό πόλεμο στην Αμερικανική Δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τραμπ.

«Κοιτάξτε, αυτό ήταν από την αρχή μια απόλυτη απάτη», τόνισε ο μεγιστάνας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, λίγο μετά τη δημοσίευση της επιστολής του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα