Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο, παρά τις τουρκικές απειλές

Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο, παρά τις τουρκικές απειλές

Σε 75 ημέρες ολοκληρώνεται η γεώτρηση στον "Ονησίφορο". Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου. Ήδη ξεκίνησαν πτήσεις τα ελικόπτερα της εταιρίας, που έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία, για να πλαισιώνουν τη γεώτρηση

Την έναρξη των εργασιών ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος- Δυτικό 1» στο τεμάχιο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν 75 μέρες, ανακοίνωσε και επίσημα το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης ‘Onesiphoros West 1’ στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το Υπουργείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella», που θα χρησιμοποιηθεί στις γεωτρητικές εργασίες, βρίσκεται ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης στο σημείο της γεώτρησης, όπου, αφού σταθεροποιηθεί, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και δοκιμές του εξοπλισμού του και θα εφοδιαστεί με τα αναγκαία υλικά, όργανα και μηχανήματα.

Η γεώτρηση, αναφέρεται, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

«Το προσωπικό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα έχει συνεχή ενημέρωση για τις εργασίες που εκτελούνται στο γεωτρύπανο «West Capella» και θα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν σε συνεργασία με τους συμβούλους του Υπουργείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λακκοτρύπης: Καλή τύχη @Total & @ENI. Καλή τύχη #Cyprus

Τις ευχές του για καλή επιτυχία με την γεώτρηση, έστειλε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Η Κύπρος σε ετοιμότητα

Την ίδια ώρα, πτήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 8:00 το πρωί της Τετάρτης τα ελικόπτερα της εταιρίας που έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία να πλαισιώνουν τη γεώτρηση λειτουργώντας υποστηρικτικά προς το West Capella έχοντας ως βάση το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Επιπλέον, ελικόπτερα  της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκίνησαν το μεσημέρι πτήσεις εξοικείωσης προς την πλατφόρμα, ώστε να είναι έτοιμα για εφαρμογή των σχεδίων που έχουν ήδη εκπονηθεί για μεταφορά ασθενών και άλλες έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν.

Παράλληλα, στην περιοχή της γεώτρησης, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται τρία υποστηρικτικά πλοία: ένα για ανεφοδιασμό καυσίμων, ένα για λόγους τροφοδοσίας κι ένα για λόγους ασφαλείας, σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ανάγκη.

(Με πληροφορίες από ΡΙΚ, Sigmalive, Φωτογραφία: AP Images/Chris Carlson, File)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Το θράσος της Τουρκίας δεν έχει κανένα όριο

Γεωτρήσεις στην Κύπρο με τουρκικές απειλές και αμερικανικές ευλογίες

Μητσοτάκης: 'Η Άγκυρα με τη στάση της απέτρεψε τη σύγκλιση στο Κυπριακό'

Στα 'βαθιά' των γεωτρήσεων η Κύπρος. Νεύρα στην Τουρκία

SHARE:

24Media Network