Χιλή: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για να ξαναγίνει υποχρεωτική η συμμετοχή στις εκλογές

Χιλή: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για να ξαναγίνει υποχρεωτική η συμμετοχή στις εκλογές
Εκλογές στη Χιλή AP

Υπέρ του να γίνει ξανά υποχρεωτική η συμμετοχή στις εκλογές τάχθηκαν τα μέλη της Βουλής της Χιλής. Το νομοσχέδιο μένει πια να επικυρωθεί από τη Γερουσία.

Τα μέλη της Βουλής της Χιλής τάχθηκαν την Τετάρτη υπέρ του να γίνει ξανά υποχρεωτική η συμμετοχή στις εκλογές, με την ακύρωση διατάγματος με το οποίο η ψήφος έγινε προαιρετική το 2012, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο που ενέκριναν – μένει να επικυρωθεί από τη Γερουσία – προβλέπει την αναθεώρηση του άρθρου 15 του Συντάγματος, πιο συγκεκριμένα την αντικατάσταση του όρου «προαιρετική» με τον όρο «υποχρεωτική».

Υιοθετήθηκε με 107 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 23 αποχές.

Η συμμετοχή στις εκλογές θα γίνει ξανά υποχρεωτική όταν το σχέδιο νόμου υπογραφτεί από τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, αφού επικυρωθεί κι από τα δύο σώματα της εθνικής αντιπροσωπείας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μεταβολή θα είναι εφαρμοστέα για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, εξαιρουμένων μόνο των πιο ηλικιωμένων (άνω των 75 ετών), ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, όσων χρειάζονται νομικό παραστάτη, καθώς και των αποδήμων.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής (43%) στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, που θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα, καθώς και των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων και των περιφερειαρχών.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί Χιλιανοί επιλέγουν να μην εκπληρώνουν το καθήκον τους ως πολίτες. Αφότου έγινε προαιρετική η συμμετοχή στις εκλογές το 2012, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαδικασία ήταν αυτό στο ιστορικό δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2020 για το εάν πρέπει να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα ή όχι (50,9%).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα