Χιλή: Βρήκε τη χαμένη του μητέρα μετά από 42 χρόνια

Χιλή: Βρήκε τη χαμένη του μητέρα μετά από 42 χρόνια
Ο Jimmy Thyden αγκαλιά με τη μητέρα του, Maria Angelica Gonzalez, την οποία βρήκε μετά από 42 χρόνια. AP

"Γιε μου, δεν έχεις ιδέα πόσο πολύ έκλαψα για σενα. Πόσες νύχτες έμεινα ξύπνια, προσευχόμενη στο Θεό να με αφήσει να ζήσω αρκετά, ωστέ να μάθω τι σου συνέβη" ανέφερε η Maria Angelica Gonzalez, συναντώντας τον γιο της μετά από 42 χρόνια.

“Σε αγαπάω πολύ”, είπε ο Jimmy Lippert Thyden στη μητέρα του, την οποία έβλεπε για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια, ενώ βρισκόταν στην αγκαλιά της.

Η Maria Angelica Gonzalez από τη Χιλή έφερε στον κόσμο ένα αγόρι το 1981. Ενώ κρατούσε το νεογέννητο στην αγκαλιά της, οι γιατροί της το πήραν από τα χέρια για να το βάλουν σε θερμοκοιτίδα, καθώς είχε γεννηθεί πρόωρα. Το ιατρικό προσωπικό της είπε να αποχωρήσει από το νοσοκομείο, όμως όταν επέστρεψε να παραλάβει το μωρό, της ανέφεραν ότι αυτό είχε πεθάνει και το σώμα του είχε χαθεί, σύμφωνα με το AP.

Το συγκεκριμένο σκηνικό θυμίζει τις υποθέσεις των πλαστών υιοθεσιών, με το περιστατικό να μην αποτελεί εξαίρεση.

Ο Thyden στην παιδική του ηλικία. AP

Η πορεία προς την επανένωση

Το ταξίδι της επανένωσης των δύο ξεκίνησε τον Απρίλιο. Ο Jimmy Lippert Thyden πήρε αφορμή από τη δημοσιοποιήση ιστοριών με υιοθετημένα παιδιά, που είχαν γεννηθεί στη Χιλή και βρήκαν τους βιολογικούς τους συγγενείς, με τη βοήθεια της ΜΚΟ Nos Buscamos.

Ο Thyden απευθύνθηκε στην οργάνωση αυτή. “Όλα τα χαρτιά, σχετικά με την υιοθεσία μου, λένε ότι έχω ζωντανούς συγγενείς. Έμαθα τους τελευταίους μήνες ότι έχω μια μαμά και έχω τέσσερα αδέρφια και μια αδερφή”, είπε. Ο 42χρονος δήλωσε σε συνέντευξη ότι εργάζεται ως δικηγόρος υπεράσπισης ποινικού δικαίου εκπροσωπώντας “άτομα σαν εμένα”, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να βρουν δικηγόρο.

Ο Thyden αγκαλιά με βιολογικό συγγενή του. AP


Η Nos Buscamos συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με την πλατφόρμα MyHeritage, η παρέχει δωρέαν κιτ εξέτασης DNA σε υιοθετημένους και σε άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι αποτελούν θύματα εμπορίας παιδιών, στη Χιλή.

Το δείγμα DNA του Thyden ταίριαξε με αυτό του πρώτου του ξαδέρφου, ο οποίος χρησιμοποιούσε επίσης την ίδια πλατφόρμα, ενώ επιβεβιαώθηκε ότι είναι 100% από τη Χιλή. Ο Thyden έστειλε στον ξάδερφό του τα χαρτιά υιοθεσίας του, τα οποία περιελάμβαναν τη διεύθυνση της βιολογικής του μητέρας καθώς και το όνομα Maria Angelica Gonzalez.

Ο Thyden με τη βιολογική του οικογένεια. AP

Τελικά, απεδείχθη ότι η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν η μητέρα του, ενώ ο ξάδερφός του τον βοήθησε να έρθουν σε επαφή. Η Gonzalez δεν δεχόταν να επικοινωνήσει με τον Thyden, μέχρι τη στιγμή που εκείνος έστειλε σε μήνυμα μια φωτογραφία της γυναίκας και των κορών του.

Ο άνδρας ταξίδεψε στη Χιλή μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά του.

Η στιγμή της επανένωσης

Μπαίνοντας στο σπίτι της μητέρας του, ο Thyden έγινε δεκτός με 42 πολύχρωμα μπαλόνια, τα οποία και έσκασαν, καθώς το καθένα σηματοδοτούσε μια χαμένη χρονιά, πριν την επανένωση.

Ο Thyden αγκαλιά με τη βιολογική του μητέρα. AP

Ο Thyden θυμάται την απάντηση της μητέρας του: “Γιε μου, δεν έχεις ιδέα πόσο πολύ έκλαψα για σενα. Πόσες νύχτες έμεινα ξύπνια, προσευχόμενη στο Θεό να με αφήσει να ζήσω αρκετά, ωστέ να μάθω τι σου συνέβη”.

Οι θετοί γονείς του 42χρονου τον υποστήριξαν να κάνει αυτό το ταξίδι, για να επανενωθεί με τους χαμένους συγγενείς του, αλλά όπως είπαν ήταν “άθελά τους θύματα” ενός εκτεταμένου δικτύου παρανόμων υιοθεσιών, “παλεύοντας” με την πραγματικότητα της κατάστασης.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χιλή το ’70 και το ’80

Η Nos Buscamos αναφέρει πως δεκάδες χιλιάδες μωρά απομακρύνθηκαν από οικογένειες της Χιλής κατά τις δεκαετίες τους 1970 και του 1980, σύμφωνα με έκθεση της Αστυνομίας Ερευνών της Χιλής, η οποία εξέτασε τα διαβατήρια παιδιών της Χιλής που έφυγαν από τη χώρα και δεν επέστρεψαν ποτέ.

Η εμπορία παιδιών συνέπεσε με πολλές άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της 17χρονης χούντας του στρατηγού Augusto Pinochet, ο οποίος στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος της Χιλής, για την ανατροπή του προέδρου Salvador Allende.

Η πραγματική ιστορία ήταν ότι αυτά τα παιδιά είχαν κλαπεί από φτωχές οικογένειες, φτωχές γυναίκες, που δεν ήξεραν πώς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους”, σύμφωνα με την Constanza del Rio.

Τα τελευταία χρόνια, η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 450 επανασυνδέσεις μεταξύ των υιοθετημένων παιδιών και των βιολογικών οικογενειών τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα