Υεμένη: Να παραδώσουν άμεσα την εξουσία καλεί τους Χούτι ο ΟΗΕ

Υεμένη: Να παραδώσουν άμεσα την εξουσία καλεί τους Χούτι ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ ζητεί από τους Χούτι να παραχωρήσουν "άμεσα και άνευ όρων" την εξουσία και να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις. Ιαπωνία και Τουρκία έκλεισαν προσωρινά τις πρεσβείες τους στην Υεμένη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε πριν από μερικές ώρες ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητεί από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που φέρεται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, να παραχωρήσουν άμεσα την εξουσία στην Υεμένη και να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της κρίσης.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα ζητεί την "άμεση και άνευ όρων" απόσυρση των Χούτι από τους κυβερνητικούς θεσμούς και την άρση του κατ΄οίκον περιορισμού που έχουν επιβάλει στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ενώ προειδοποιεί τις χώρες μέλη του ΟΗΕ κατά της "έξωθεν παρέμβασης". Επίσης, δηλώνει "ετοιμότητα για την λήψη περαιτέρω μέτρων" αν οι ένοπλοι παραστρατιωτικοί Χούτι δεν συμμορφωθούν χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο μετέχουν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιθυμούσε την υιοθέτηση ψηφίσματος με βάση το Κεφάλαιο 7, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης ή την επιβολή κυρώσεων.

Ωστόσο, το ψήφισμα του ΣΑ δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Στις αρχές του μήνα οι Χούτι κατέλαβαν την εξουσία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι η Υεμένη "καταρρέει", ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έκλεισαν τις πρεσβείες τους στην πρωτεύουσα Σαναά λόγω της κλιμάκωσης της έντασης

Ιαπωνία και Τουρκία έκλεισαν προσωρινά τις πρεσβείες τους στην Υεμένη

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας της στην Υεμένη ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών άλλων ξένων κυβερνήσεων που απομάκρυναν τις διπλωματικές αποστολές τους από τη χώρα λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης, όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το διπλωματικό προσωπικό της ιαπωνικής πρεσβείας θα μεταφερθεί στο Κατάρ.

Παράλληλα, και η Τουρκία ανέστειλε τη λειτουργία της πρεσβείας της στην Υεμένη και ο πρεσβευτής της μαζί με το διπλωματικό προσωπικό επέστρεψαν στην χώρα, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο με τις χώρες που απομάκρυναν τις διπλωματικές αποστολές τους από την Υεμένη λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης. Άλλες χώρες που προχώρησαν σε προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας τους στην Υεμένη είναι οι: Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Ολλανδία, Ισπανία.

Η κρίση στην Υεμένη κλιμακώνεται μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης και την ανάληψη της εξουσίας από τους σιίτες παραστρατιωτικούς Χούτι.

SHARE:

24Media Network