ΥΠΑ: Νότια της Καρπάθου συνετρίβη το αεροσκάφος της Egyptair

ΥΠΑ: Νότια της Καρπάθου συνετρίβη το αεροσκάφος της Egyptair

Πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε πως το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου. Ο αιγυπτιακός στρατός διαψεύδει την λήψη σήματος κινδύνου. Η Γαλλία πρόκειται να στείλει πλοία και αεροσκάφη ώστε να συνδράμουν στις έρευνες

Το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

«Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ...συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η πηγή. Το A320 της EgyptAir είχε στο ενεργητικό του 48.000 ώρες πτήσης .

Η ανακοίνωση της ΥΠΑ

"Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ τοπική ώρα. Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο ελεγκτή εναερίου κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του. Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα ελέγχου και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα ελληνικά.

Στις 03:27 πμ το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου. Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στη συχνότητα κινδύνου, χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους. Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου. Στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου. Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 03:45 πμ ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου".

Σύμφωνα με την EgyptAir το αεροσκάφος εξαφανίστηκε περίπου 16χλμ εφόσον εισήλθε στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.

Όπως θα δείτε και στο χάρτη που ακολουθεί, το αεροσκάφος πέρασε πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο και το στίγμα του χάθηκε ενώ ακόμη πετούσε πάνω από τη μεσόγειο.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου, ανέφερε στο Sky News πως δυστυχώς, η πιο πιθανή ερμηνεία της εξαφάνισης είναι η συντριβή, κάτι που όπως φαίνεται επιβεβαιώθηκε.

Το περιστατικό έρχεται μετά το τραγικό δυστύχημα του αεροσκάφους των ρωσικών αερογραμμών τον περασμένο Οκτώβριο και πάλι στην Αίγυπτο, όπου 224 επιβάτες και προσωπικό έχασαν τη ζωή τους.

Η λίστα με τους επιβαίνοντες

Η εταιρία εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση στο twitter με την οποία ενημερώνει πως στην πτήση οι επιβαίνοντες είναι εν τέλει 56, ενώ ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και τρία παιδιά. Επιπλέον στο αεροσκάφος επιβαίνουν τρία άτομα της ασφάλειας και επτά πλήρωμα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 66. 

Η εταιρία ανακοίνωσε λίγο μετά τις 08.00 το πρωί της Πέμπτης πως η εθνικότητα των επιβατών της πτήσης MS804 έχουν ως εξής:

16 Γάλλοι

30 Αιγύπτιοι

1 Βρετανός

2 Ιρακινοί

1 πολίτης του Κουβέιτ

1 Σαουδάραβας

Όπως διαβάζουμε, οι οικογένειες των επιβατών βρίσκονται ήδη σε ειδικό χώρο κοντά στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Ο αιγυπτιακός στρατός διαψεύδει την λήψη σήματος κινδύνου          

Κανένα «σήμα κινδύνου» δεν ελήφθη από το αεροσκάφος της Egyptair που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο, ανακοίνωσε ο αιγυπτιακός στρατός στον λογαριασμό του στο Facebook, διαψεύδοντας ισχυρισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το γεγονός ότι οι πιλότοι δεν είχαν χρόνο να εκπέμψουν σήμα κινδύνου σημαίνει ότι κάτι αιφνιδιαστικό συνέβη στο αεροσκάφος.

Πρόκειται για την τελευταία μίας σειράς αντιφατικών ανακοινώσεων για την εκπομπή ή μη σήματος κινδύνου από το πλήρωμα της πτήσης MS804 ή αυτόματου σήματος SOS από τα συστήματα του αεροσκάφους.

Αρχικά το πρωί, ο αντιπρόεδρος της Egyptair είχε διαβεβαιώσει ότι δεν εξεπέμφθη κανένα σήμα κινδύνου. Αργότερα, ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας ανέφερε το αντίθετο, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνιζε ότι «σήμα κινδύνου» ελήφθη από τον αιγυπτιακό στρατό «λιγότερο από 10 λεπτά» πριν από την εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ.

«Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν έλαβαν κανένα σήμα κινδύνου προερχόμενο από την πτήση αυτή», διαβεβαίωνε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού στο Facebook.      

Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός δεν αποκλείει καμία υπόθεση            

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαΐλ δήλωσε ότι οι έρευνες για το αεροσκάφος της EgyptAir βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλεισθεί οποιαδήποτε εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος, περιλαμβανομένης της τρομοκρατικής ενέργειας.

«Επιχειρήσεις έρευνας διεξάγονται για το αεροσκάφος στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι χάθηκε η επαφή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αποκλείει την υπόθεση τρομοκράτες να βρίσκονται πίσω από το περιστατικό, ο αιγύπτιος πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή , δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Οι επιχειρήσεις έρευνας πρέπει να ολοκληρωθούν για να μάθουμε το αίτιο».

Η Γαλλία στέλνει βοήθεια

Η Γαλλία πρόκειται να στείλει πλοία και αεροσκάφη προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες της EgyptAir με 66 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 15 Γάλλοι, που χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πραγματοποιούσε την πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

"Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να βρεθεί το αεροπλάνο. Για τον λόγο αυτό είμαστε σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές, έχουμε κινητοποιηθεί και είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τα στρατιωτικά μας μέσα, αεροσκάφη και πλοία, για τον εντοπισμό του αεροπλάνου", είπε ο Ερό στους δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο με τον πρόεδρο Ολάντ.

Ο υπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλίς πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε φορτίο στο επιβατικό αεροσκάφος Airbus A320.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 15 Γάλλοι. "Προφανώς, μπορούμε να φανταστούμε την αγωνία των οικογενειών των επιβαινόντων, μεταξύ αυτών και 15 Γάλλοι", δήλωσε ο Ερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διοικητής ΥΠΑ: Μαρτυρία για λάμψη στον ουρανό 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου

Αεροσκάφος της EgyptAir που απογειώθηκε από το Παρίσι εξαφανίστηκε από τα ραντάρ

SHARE:

24Media Network