Υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ψήφισε η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε εκδήλωση στο Βερολίνο
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε εκδήλωση στο Βερολίνο AP

Ποια κόμματα ψήφισαν υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας.

Με τις ψήφους όλων των κομμάτων, εκτός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, εγκρίθηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, έπειτα και από την θετική εισήγηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η «δημιουργία εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης των προϋποθέσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Στην εισήγηση της κυβέρνησης επισημαίνεται η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της βαλκανικής χώρας, με την "Συμφωνία των Πρεσπών" αλλά και η υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο», αναφέρει το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς την Bundestag.

Από την πλευρά της AfD, ο βουλευτής Πετρ Μπρίστον, αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο με αναφορές σε «πολιτικό εξτρεμισμό, περιφερειακές εντάσεις και οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή», ενώ ο βουλευτής της Αριστεράς Αλεξάντερ Νόι επέκρινε το ΝΑΤΟ για «ανελέητο αγώνα επέκτασης της γεωπολιτικής ισχύος του».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αριστερά υπέβαλε πρόταση να απορριφθεί το πρωτόκολλο εισδοχής για την Βόρεια Μακεδονία και να τοποθετηθεί η κυβέρνηση κατά της ένταξης της χώρας, αλλά και κατά της περαιτέρω διεύρυνσης της συμμαχίας προς τα ανατολικά. Στο σκεπτικό της πρότασης αναφέρεται ότι από την γερμανική επανένωση έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ 13 κράτη της κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα η συμμαχία να έχει πλησιάσει στην Ρωσία, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη.

Και η Νορβηγία

Επίσης, Το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας κύρωσε την Τετάρτη το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συνεπώς η Νορβηγία καθίσταται το 15ο κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ που προχώρησε σ' αυτήν την κίνηση.

Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμίτροβ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του με ανάρτησή του στο Twitter. Προηγουμένως, ο Νορβηγός ομόλογός του Ine Eriksen Soreide, μέσω ανάρτησης στο λογαριασμό στο twitter του Νορβηγικού Υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Κοινοβούλιο κύρωσε το Πρωτόκολλο.

"Ένα σημαντικό βήμα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και πέραν αυτής. Ανυπομονώ να δω την Βόρεια Μακεδονία κοντά στην Νορβηγία στο τραπέζι του Βορειο-ατλαντικού Συμβουλίου» έγραψε μεταξύ άλλων ο Νορβηγός ΥΠΕΞ στο tweet του.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Βόρεια Μακεδονία
SHARE: