ΥΠΕΞ Γερμανίας: Ψευδολύση η αποπομπή χωρών από τη Σένγκεν

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Ψευδολύση η αποπομπή χωρών από τη Σένγκεν

Απάντηση σε Αυστριακή υπουργό, που ζητάει, μέσω συνέντευξης της, αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

"Ψευδολύση" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ την πρόταση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν εάν η Αθήνα "δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της".

"Οι ψευδολύσεις, όπως ο αποκλεισμός χωρών από τη Ζώνη Σένγκεν, δεν προωθούν απολύτως τίποτα και, κυρίως, δεν περιορίζουν τις προσφυγικές ροές και διχάζουν την Ευρώπη", απάντησε ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του ομίλου Funke-Mediengruppe.

Η Αυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ υποστηρίζει σε συνέντευξή της που θα δημοσιευτεί την Κυριακή στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι "αν μια χώρα του Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της (...) δεν απαγορεύεται να γίνονται ορισμένες σκέψεις" και ότι είναι "μύθος" το ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. "Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων έφτασε στα όριά της (...) Μιλήσαμε πολύ, τώρα, είναι ώρα για πράξεις. Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα, την τάξη και την ασφάλεια στην Ευρώπη", είπε.

"Δεν θα υπάρξει λύση στην κρίση των προσφύγων αν χαθεί η αλληλεγγύη", σχολίασε από την πλευρά του ο Σταϊνμάιερ. "Πρέπει αντιθέτως να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που ωθούν τους πρόσφυγες στη φυγή, για να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή (των αιτούντων άσυλο) στους κόλπους της Ευρώπης", πρόσθεσε.

Η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε αποκλείσει τον Δεκέμβριο την πιθανότητα της αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν. Τότε, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκούσε την προεδρία, είχε εξηγήσει ότι "δεν είναι νομικά εφικτό" να αποκλειστεί μια χώρα από τη Ζώνη Σένγκεν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σχέδιο να σφραγίσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Το Βερολίνο θέλει να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στη ζώνη Σένγκεν

Λαγκάρντ: Η μεταναστευτική κρίση θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του χώρου Σένγκεν

SHARE: