ΥΠΕΞ για Αλβανούς φιλάθλους: Προβοκατόρικο και προκλητικό το πανό, θρασύτατη ενέργεια

Συνάντηση ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, με Υπουργό Εξωτερικών Αλβανίας, D. Bushati.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Συνάντηση ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, με Υπουργό Εξωτερικών Αλβανίας, D. Bushati.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Για προβοκατόρικες ενέργειες από περιθωριακούς κύκλους, που είναι δυσαρεστημένοι από την επίσημη παραδοχή του αλβανικού ΥπΕξ, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς, κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο, σχολιάζοντας την ανάρτηση πανό κατά της Ελλάδας στο Euro 2016

Οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την ανάρτηση πανό από Αλβανούς φιλάθλους κατά της Ελλάδας, στον αγώνα μεταξύ Αλβανίας - Ελβετίας, στο γήπεδο Φελίξ-Ντελελί, στη Γαλλία.

Οι Αλβανοί φίλαθλοι στον πρώτο αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας τους στο Euro 2016, κρέμασαν στις κερκίδες πανό, με μήνυμα στα αγγλικά "Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. 100.000 Αλβανοί θύματα".

ΥΠΕΞ για Αλβανούς φιλάθλους: Προβοκατόρικο και προκλητικό το πανό, θρασύτατη ενέργεια

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο Ευστράτιο Ευθυμίου, να δηλώνει σχετικά:

"H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια. Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια.

Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς".

Επιστολή διαμαρτυρίας Κοντονή στην UEFA

Με αφορμή την ανάρτηση του πανό, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην FIFA και την ΕΠΟ, αναφέρει τα εξής:

"Σας εκφράζω την εντονότατη διαμαρτυρία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάρτηση πανό με περιεχόμενο προκλητικό, συκοφαντικό, ανιστόρητο και προσβλητικό για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του σημερινού αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016.

Διερωτώμεθα, πως είναι δυνατό να υλοποιήθηκε η παραπάνω ιταμή ενέργεια, με την οποία καταστρατηγήθηκαν οι αυστηρότατοι σχετικοί κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ, απόλυτα γνωστοί σε όλες τις Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, και ακόμα περισσότερο, πως συνέβη κάτι τέτοιο εν μέσω εφαρμογής αυστηρότατων ελέγχων ασφαλείας και υλοποίησης ενός ευρύτατου σχεδιασμού λήψης προληπτικών μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.

Αναμένουμε, εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ τη σαφή καταδίκη της ενέργειας αυτής, την άμεση και αυστηρή εφαρμογή των προβλεπομένων από τους κανονισμούς κυρώσεων για τα φαινόμενα αυτά και τους υπευθύνους, και κυρίως τη λήψη μέτρων εκ μέρους σας, ως διοργανώτρια αρχή, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας".

(Φωτογραφία από την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αλβανό ομόλογό του στην Αθήνα)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Euro 2016: Προκλητικό πανό κατά της Ελλάδας από Αλβανούς φιλάθλους

SHARE:

24Media Network