Υπεξαίρεση μαμούθ 880 εκατ. στην Κίνα

Υπεξαίρεση μαμούθ 880 εκατ. στην Κίνα

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υπεξαιρέσει από δημόσιους πόρους το αστρονομικό ποσό των 880 εκατ. ευρώ. Τα κρούσματα διαφθοράς στην Κίνα έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τα 1.500

Έχουν ήδη συλληφθεί αξιωματούχοι της Κίνας οι οποίοι κατηγορούνται για διαφθορά μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, έχουν υπεξαιρέσει από δημόσιους πόρους ποσό που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 880 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με βάση δεδομένων που εξέτασαν αναλυτές.

Η ευρεία εκστρατεία κατά της διαφθοράς, που εξαπέλυσε ο Σι πριν από περισσότερο από δύο χρόνια και συνεχίζεται και σήμερα, αποσκοπεί στην εξυγίανση των τάξεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά οι επικριτές της αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της και αναφέρονται σε πιθανό ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών.

Η ChinaFile, μια έκδοση της Asia Society --μια επιμορφωτική οργάνωση με εδρεύει στη Νέα Υόρκη-- έχει καταγράψει σχεδόν 1.500 περιπτώσεις διεφθαρμένων αξιωματούχων που έχουν καθαιρεθεί και αποκαλυφθεί δημοσίως κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, μόνον 231 αξιωματούχοι έχουν κριθεί ένοχοι ή καταδικαστεί από κινεζικά δικαστήρια, δηλαδή μια πολύ μικρή μερίδα αυτών που έχουν τεθεί υπό έρευνα από την πειθαρχική Επιτροπή.

Η κινεζική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι οι αξιωματούχοι αυτοί έχουν υπεξαιρέσει ή έχουν κάνει παράνομη χρήση συνολικά 6,3 δισεκατομμυρίων γιουάν από δημόσια κεφάλαια, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 880 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις διάφορες ετυμηγορίες που έχουν εκδοθεί και δημοσιοποιηθεί.

Σε μία από τις τεκμηριωμένες υποθέσεις, ένα στέλεχος δαπάνησε 200.000 γιουάν από δημόσιο χρήμα σε κοσμήματα με νεφρίτη. Ένας άλλος προσπάθησε να αποκρύψει περίπου 30 εκατομμύρια γιουάν που είχε υπεξαιρέσει μέσω της εταιρείας κηπουρικής της ερωμένης του.

Ο πρόεδρος Σι έχει δεσμευτεί να χτυπήσει τόσο τις "τίγρεις" όσο και τις "μύγες", δηλαδή και τους υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος και τα χαμηλά στελέχη του.

Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτηση του κυβερνήτη της επαρχίας Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, ο οποίος κατηγορείται για "σοβαρές παραβιάσεις της πειθαρχίας" -- ένας ευφημισμός που χρησιμοποιείται γενικά στην Κίνα στις υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Ουέι Χονγκ φέρεται ότι είναι πρόσωπο του περιβάλλοντος του Ζου Γιονγκάνγκ, του πρώην επικεφαλής της κινεζικής ασφάλειας και προσώπου με μεγάλη επιρροή, ο οποίος ήταν το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος των κινεζικών αρχών που έχει καθαιρεθεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Ο Γιονγκάνγκ ήταν επίσης για μια περίοδο επικεφαλής της ισχυρής και πολυάνθρωπης επαρχίας Σετσουάν.

Ωστόσο η βάση δεδομένων δείχνει ότι η εκστρατεία κατά της διαφθοράς έχει αναλογικά πολύ λιγότερα θύματα στις ανατολικές επαρχίες Φουτζιάν και Ζετζιάνγκ, που αποτελούν βάσεις της εξουσίας του προέδρου Σι και "προφανώς έχουν μια πιο επιεική μεταχείριση", επισημαίνει η ChinaFile.

"Όταν ο Σι Τζινπίνγκ κατείχε αξιώματα σε αυτές τις επαρχίες (προηγουμένως στη σταδιοδρομία του) ήταν σε θέση να τοποθετήσει ανθρώπους σε θέσεις με επιρροή. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί του, επομένως δεν έχει καμία ανάγκη να χρησιμοποιήσει την εκστρατεία κατά της διαφθοράς" για να τους απομακρύνει, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Ζουέιγκ, καθηγητής κινεζικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών του Χονγκ Κονγκ.

"Αν είστε άνθρωπος του Σι δεν εκδιώκεστε. Για όλους τους άλλους έχει αρχίσει το κυνήγι", πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

SHARE: