Υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης οι Κούρδοι Πεσμεργκά, ο Σνόουντεν και Ρώσοι ακτιβιστές

Υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης οι Κούρδοι Πεσμεργκά, ο Σνόουντεν και Ρώσοι ακτιβιστές

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υποψηφιότητες που κατέθεσαν για το βραβείο Νορβηγοί βουλευτές

Οι Κούρδοι αντάρτες Πεσμεργκά, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, Ρώσοι ακτιβιστές και η εφημερίδα Novaya Gazeta συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους υποψήφιους για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Στη φετινή λίστα υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Ειρήνης που κατέθεσαν Νορβηγοί βουλευτές, ξεχωρίζουν – μεταξύ άλλων – οι υποψηφιότητες του ανθρώπου που σημάδεψε την εποχή μας για τις παρακολουθήσεις, των Κούρδων ανταρτών για τον αγώνα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά και Ρώσων ακτιβιστών που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος της Νορβηγίας, Πέτερ Έϊντε, πρότεινε τον πρώην συνεργάτη της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος μετά τις αποκαλύψεις του για τις μυστικές παρακολουθήσεις ζει πλέον στην Μόσχα.

Δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους, ότι υποψήφιες είναι η δημοσιογράφος της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta Ελένα Μιλάσινα, η ιδρύτρια του Κέντρου υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Memorial» Σβετλάνα Γκανούσκινα και η εκπρόσωπος της ρωσικής «Επιτροπής για την αποτροπή των βασανιστηρίων» Όλγκα Σαντόφσκαγια.

Βουλευτές του ίδιου κόμματος, πρότειναν επίσης για το Νόμπελ Ειρήνης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και τη Διεύθυνση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Τέλος, η βουλευτής του δεξιού κόμματος Πρόοδος, Χιμανσού Γκουλάτι, πρότεινε τους Κούρδους αντάρτες Πεσμεργκά, για τη σημαντική συμβολή τους στον αγώνα κατά του “κύριου εχθρού της ανθρωπότητας”, του Ισλαμικού κράτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα