Ο ύποπτος για κλοπή έργου του Banksy “δείχνει” τον καλλιτέχνη ως αυτουργό

Ο ύποπτος για κλοπή έργου του Banksy “δείχνει” τον καλλιτέχνη ως αυτουργό
Έργο του Banksy σε τοίχο του Παρισιού AP

Ο ύποπτος κατηγορείται για "κλοπή πολιτιστικού αγαθού που σχετίζεται με δημόσια ακίνητη περιουσία" κι έχει τεθεί υπό κράτηση.

Ο άνθρωπος εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την κλοπή ενός έργου του γνωστού καλλιτέχνη του γκράφιτι Banksy, τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι, υποστήριξε πως προέβη στην πράξη αυτή κατόπιν παραίνεσης του ίδιου του δημιουργού, αποκάλυψε σήμερα νομική πηγή.

Ο ύποπτος, ο οποίος κατηγορείται για «κλοπή πολιτιστικού αγαθού που σχετίζεται με δημόσια ακίνητη περιουσία» κι έχει τεθεί υπό κράτηση, παρουσιάστηκε ξανά σήμερα ενώπιον του ανακριτή.

Το έργο, μία πλάκα με γκράφιτι, το οποίο βρισκόταν κοντά στο Κέντρο Πομπιντού δεν έχει βρεθεί έκτοτε. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν στην κατοχή του κι άλλα έργα του Banksy.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο συνήγορός του Αντουάν Βε εξήγησε πως προκύπτουν στη διαδικασία «διάφορα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη θέση» του πελάτη του, αλλά και τη συνάφειά του με τον καλλιτεχνικό χώρο των γκράφιτι και της τέχνης του δρόμου.

Επίσης ο συνήγορος αναφέρθηκε «στις σχέσεις που αντικειμενικά επιβεβαιώνονται» με το περιβάλλον του καλλιτέχνη και το γεγονός ότι βρέθηκαν στο σπίτι του έργα του Banksy, τα οποία «δεν ήσαν κλεμμένα και τα οποία ούτε είχε αγοράσει», αλλά «του είχαν χαρίσει».

Επιπλέον, ο ίδιος αμφισβήτησε αυτό καθαυτό το περιεχόμενο της κατηγορίας, τονίζοντας πως δεν έχει αποδειχθεί σε καμία περίπτωση πως πρόκειται για κλοπή.

Ο Βρετανός καλλιτέχνης, που πεισματικά κρατά μυστική την ταυτότητα και την εικόνα του, είχε προκαλέσει αίσθηση στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2018 όταν είχε διασπείρει μία σειρά έργα του σε πλάκες, πολλά εξ αυτών με σαφές και έντονο πολιτικό μήνυμα, απ’ άκρου είς άκρον της πρωτεύουσας.

Ο ίδιος είχε αναγνωρίσει την πατρότητα οκτώ έργων του στον λογαριασμό του Instagram, μεταξύ αυτών και η παραποιημένη εκδοχή του γνωστού πίνακα «Ο Ναπολέων διασχίζοντας τις Άλπεις» του Ζακ-Λουΐ Νταβίντ, μία ανθρώπινη μορφή με θλιμμένη έκφραση μπροστά σε μία πόρτα του κλαμπ Μπατακλάν, ή ένα ποντικάκι με μάσκα που κραδαίνει ένα κραγιόν, ή έναν κόφτη, διφορούμενο τι, κοντά στο Πομπιντού.

Είναι τούτο το έργο ακριβώς, «φιλοτεχνημένο στην πίσω πλευρά μίας πινακίδας στην είσοδο χώρου στάθμευσης», που εκλάπη τη νύκτα της 1ης προς 2α Σεπτεμβρίου. Το Κέντρο Πομπιντού κατέθεσε μήνυση για «κλοπή και παραμόρφωση, σε χώρο που ανήκει στην περίμετρό του».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα