Υπόθεση Έπσταϊν: Ξεκινά η δίκη της συνεργού του, Γκίλεν Μάξγουελ

Υπόθεση Έπσταϊν: Ξεκινά η δίκη της συνεργού του, Γκίλεν Μάξγουελ
Ο Τζέφρι Έπσταϊν με την Γκίλεν Μάξγουελ AP Photo/John Minchillo

Ξεκινάει σήμερα η δίκη της Γκίλεν Μάξγουελ, που κατηγορείται ότι στρατολογούσε ανήλικα κορίτσια για να τροφοδοτήσει τον Τζέφρι Έπσταϊν.

Δύο χρόνια μετά την αυτοκτονία του δισεκατομμυριούχου Τζέφρι Έπσταϊν, κατηγορούμενου για σεξουαλικά εγκλήματα, η δίκη της πρώην συνεργάτιδάς του Γκίλεν Μάξγουελ αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη για να διαπιστωθεί αν όντως στρατολογούσε ανήλικα κορίτσια για να τροφοδοτήσει τον αμερικανό χρηματιστή και το περιβάλλον του.

Η 59χρονη κόρη του μεγιστάνα του Τύπου Ρόμπερτ Μάξγουελ βρίσκεται στην φυλακή στην Νέα Υόρκη από το καλοκαίρι του 2020 και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Η δίκη της θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με την πολύπλοκη αμερικανική ποινική δικονομία, η δίκη έχει τεχνικά ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου με την επιλογή των 12 μελών του σώματος των ενόρκων σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Η Γκίλεν Μάξγουελ κατηγορείται ότι στρατολόγησε από το 1994 έως το 2004 ανήλικα κορίτσια που έγιναν αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τον Τζέφρι Έπστάιν, με τον οποίο διατηρούσε επί 30 χρόνια ερωτική, φιλική και επαγγελματική σχέση μέχρι την σύλληψή του με την αυτοκτονία στην φυλακή το 2019.

Η κατηγορούμενη δηλώνει αθώα και για τα έξι κατηγορητήρια που αντιμετωπίζει. Δεν αναμένεται να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

“Αυθαίρετη κράτηση”

Για την υπεράσπισή της, η Γκίλεν Μάξγουελ καταγγέλλει εδώ και μήνες τις συνθήκες κράτησής της Στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης του Μπρούκλιν, που περιλαμβάνουν «επιθέσεις εδώ και ενάμιση χρόνο, στέρηση ύπνου και σίτιση με χαλασμένο φαγητό».

Οι αδελφοί και οι αδελφές της προσέφυγαν στις 22 Νοεμβρίου στην Γενεύη στους ειδικούς της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση για να καταγγείλουν «σοβαρές παραβιάσεις του υπερασπιστικού δικαιώματος» και «προσβλητική και εξευτελιστική μεταχείριση» στην φυλακή, όπου «κρατείται αδικαιολόγητα σε καθεστώς απομόνωσης εδώ και 500 ημέρες».

Οι κατηγορίες βασίζονται σε τέσσερις μη κατονομαζόμενες ενάγουσες -ανάμεσα τους δύο γυναίκες που την εποχή των γεγονότων ήταν 14 και 15 ετών – που περιγράφουν πώς η Γκίλεν Μάξγουελ τις προσέγγισε κοντά στο σχολείο τους ή στις εργασίες τους.

Στην συνέχεια, μετά το σινεμά και τα ψώνια «μεταξύ φιλενάδων», τα κορίτσια πείθονταν, με αντάλλαγμα λίγες εκατοντάδες δολάρια, να κάνουν μασάζ σε έναν ισχυρό Νεοϋορκέζο έτοιμο να εκτοξεύσει την καριέρα τους.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η κατηγορούμενη συμμετείχε επίσης σε σεξουαλικές επιθέσεις μαζί με τον φίλο της, είτε στο σπίτι της στο Λονδίνο, είτε στο σπίτι του στο Μανχάταν, στη Φλόριντα και στο Νέο Μεξικό.

Η σκιά του Τζέφρι Έπστάιν, του πρίγκιπα Άντριου

Η σκιά του Τζέφρι Έπστάιν θα πλανάται επάνω από την δίκη, περισσότερα από δύο χρόνια μετά την αυτοκτονία του που στέρησε τα θύματά του από την εκδίκαση των εναντίον του κατηγοριών.

Ο δισεκατομμυριούχος είχε καταδικασθεί στην Φλόριντα το 2008 ότι πλήρωνε νεαρές γυναίκες για συνεδρίες μασάζ. Αλλά δεν εξέτισε παρά ποινή 13 μηνών στην φυλακή τότε έπειτα από εμπιστευτική συμφωνία με τον εισαγγελέα.

Επάνω από την δίκη θα πλανάται και η σκιά του πρίγκιπα Αντριου, φίλου του χρηματιστή, που από τον Αύγουστο είναι στόχος χωριστής αγωγής για «σεξουαλικές επιθέσεις» που κατέθεσε η Αμερικανίδα Βιρτζίνια Τζιούφρε.

Αυτή η αγωγή θα εξετασθεί στο τέλος του 2022 ενώπιον αστικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, αν και ο δεύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ δεν διώκεται ποινικά και αρνείται τις κατηγορίες για γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο 2000-2002, όταν η Βιρτζίνια Τζιούφρε ήταν ανήλικη.

Η υπεράσπισή της θα επικεντρωθεί στο γεγονός ότι οι κατηγορίες αφορούν γεγονότα που συνέβησαν πριν από περισσότερο από μία 20ετία και μία ψυχολόγος θα περιγράψει στο δικαστήριο το φαινόμενο των «ψευδών αναμνήσεων». Το βασικό επιχείρημα είναι όμως ότι η Γκίλεν Μάξγουελ δικάζεται στη θέση του βασικού πρωταγωνιστή της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version