Υπόθεση Κασόγκι: Ανεξάρτητη διεθνή έρευνα ζητά η οικογένεια του δημοσιογράφου

Υπόθεση Κασόγκι: Ανεξάρτητη διεθνή έρευνα ζητά η οικογένεια του δημοσιογράφου
Ο 59χρονος Τζαμάλ Κασόγκι ήταν συνεργάτης επί σειρά ετών της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και επικριτής αποφάσεων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας AP Images

Δήλωση σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης του σαουδάραβα δημοσιογράφου εξέδωσε η οικογένειά του.

Η οικογένεια του Τζαμάλ Κασόγκι εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις τελευταίες εξελίξεις που θέλουν την Σαουδική Αραβία να ετοιμάζεται να παραδεχτεί τον θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Στην ανακοίνωση η οικογένεια αναφέρει ότι παρακολουθεί με λύπη και αγωνία τις εξελίξεις και ζητά την σύσταση ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες του θανάτου του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογένειας:

“Με λύπη και αγωνία παρακολουθούμε τις αντικρουόμενες ειδήσεις σχετικά με τη  μοίρα του πατέρα μας, αφού χάσαμε επαφή μαζί του πριν από δύο εβδομάδες, όταν εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Η οικογένειά μας είναι τραυματισμένη και επιθυμεί να μείνει δεμένη κατά την επώδυνη αυτή περίοδο. Η ηθική και νομική ευθύνη την οποία μας δίδαξε ο πατέρας μας, μας υποχρεώνει να ζητήσουμε την σύσταση διεθνούς και αμερόληπτης επιτροπής για να διερευνήσει τις συνθήκες του θανάτου του. Είμαστε ευγνώμονες προς όσους έχουν σεβαστεί την ιδιωτικότητά μας αυτές τις δύσκολες ώρες”.

Χθες το βράδυ οπότε και οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούσαν έρευνα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει ανακοίνωση με την οποία θα παραδέχεται ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός και ότι ο θάνατος του ήταν αποτέλεσμα μιας ανάκρισης που είχε άσχημη εξέλιξη. Μια πηγή με γνώση της ανακοίνωσης ανέφερε ότι αυτή εξακολουθεί να ετοιμάζεται και μπορεί να αλλάξει.

Σύμφωνα με την πηγή, η ανάκριση είχε στόχο να οδηγήσει στην απαγωγή του από την Τουρκία, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο.

Η άλλη πηγή τόνισε ότι το πόρισμα πιθανώς να καταλήγει ότι η επιχείρηση διεξήχθη χωρίς εξουσιοδότηση και ότι όσοι εμπλέκονται θα λογοδοτήσουν, τόνισε το CNN.

Η πολυμελής ομάδα της τουρκικής αστυνομίας και της εισαγγελίας που πραγματοποίησε πολύωρη έρευνα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη αποχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες από αυτό.

Έπειτα από αυτή τη χωρίς προηγούμενο έρευνα, διάρκειας οκτώ ωρών, μεσούσης της νύχτας, τα μέλη της τουρκικής ομάδας, τα οποία συνόδευσε στην έρευνά τους μια σαουδαραβική αντιπροσωπεία, μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και αποχώρησαν από το προξενείο, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκονταν επιτόπου. Πήραν μαζί τους διάφορα δείγματα, μεταξύ άλλων από τον κήπο του κτιρίου της σαουδαραβικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος έξω από το προξενείο.

Ο Πομπέο σε Σαουδική Αραβία και Τουρκία

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος Τραμπ. Εκεί, ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον Βασιλιά Σαλμάν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα