Ζάεφ για Συμφωνία των Πρεσπών: “Πιστεύω ότι σύντομα θα κυρωθούν τα μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο”

Ζάεφ για Συμφωνία των Πρεσπών: “Πιστεύω ότι σύντομα θα κυρωθούν τα μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο”

Για "καλές και ωφέλιμες Συμφωνίες" που "πιστεύω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα υιοθετήσει σύντομα" έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό της Βόρειας Μακεδονίας έδωσε ο Ζόραν Ζάεφ, με ένα βασικό της μέρος να αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπάρχουν πολλά, τα οποία έχουν γίνει από τις δυο πλευρές μέχρι τώρα, αλλά υπάρχουν, επίσης, πολλά, τα οποία απομένει να γίνουν”, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας στο “TV 21″, παραθέτοντας μία σειρά ζητημάτων που ακολουθούν, αλλά και συμφωνιών που ο ίδιος περιμένει να κυρωθούν:

“Περιμένουμε ότι η μια ή δυο πινακίδες στην ελληνική πλευρά, στις οποίες αναγράφεται FYROM, θα αντικατασταθούν σύντομα. Δεν είναι σωστό να αναγράφεται σε αυτές, για παράδειγμα «Τουρκία, Βουλγαρία και FYROM» ή «Τουρκία, Βουλγαρία και Σκόπια». Πρέπει να αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Η FYROM πρέπει πραγματικά να μείνει στο παρελθόν.

Η έκδοση των νέων διαβατηρίων με τα νέα έγγραφα θα αρχίσει τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Το πρώτο πράγμα που θα γίνει το πρωί της Δευτέρας θα είναι να είμαι ο πρώτος που θα αιτηθεί το πρώτο διαβατήριο. Πρόκειται για έτοιμα έγγραφα. Ο Υπουργός Εσωτερικών τα παρουσίασε την Τρίτη στην κυβέρνηση και κυριολεκτικά θα αρχίσει η υλοποίηση από την 5η Ιουλίου. Πρόκειται για ακόμη μια εκπλήρωση υποχρέωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους μας.

Σημαντικό για όλους τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι δεν είμαστε πλέον η FYROM

Ήδη έχουμε αρχίσει συνομιλίες με τις αθλητικές ομοσπονδίες. Πολλές από αυτές έχουν αλλάξει τον τίτλο τους σύμφωνα με το Σύνταγμα, επειδή εκπροσωπούν τη Βόρεια Μακεδονία. Πιστεύω ότι θα το επιτύχουμε αυτό και με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή πρέπει να ακολουθήσουν το συνταγματικό όνομα του κράτους. Στη Συμφωνία των Πρεσπών ορίζεται σαφώς ότι ο,τιδήποτε εκπροσωπεί το κράτος και χρηματοδοτείται από αυτό – από τον κρατικό προϋπολογισμό – πρέπει να αλλάξει τον τίτλο του, εναρμονιζόμενο προς το Σύνταγμα.

Είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι δεν είμαστε πλέον η FYROM και ότι στις τηλεοπτικές οθόνες και σε πολλές άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι διεθνείς κωδικοί MK και MKD.

Τούτων δοθέντων, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι περιμένω από την ελληνική πλευρά να συνεχίσει κατά τα οριζόμενα στη Συμφωνία των Πρεσπών”.

“Περιμένω ότι τα μνημόνια θα κυρωθούν σύντομα στην Ελλάδα”

Εν συνεχεία, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε και στα μνημόνια που παραμένουν στο συρτάρι του ελληνικού κοινοβουλίου, λέγοντας:

“Περιμένω ότι τα μνημόνια, τα οποία ευρίσκονται στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα κυρωθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι πολίτες μας να γνωρίζουν για ακόμη μια φορά ότι πρόκειται για μνημόνιο με το οποίο η Ελλάδα καλύπτει και διαφυλάσσει μέσω της ελληνικής αεροπορίας τους ουρανούς μας. Το δεύτερο, επίσης, σημαντικό είναι το μνημόνιο για την υποστήριξη της πορείας μας προς την ένταξη στην ΕΕ από την Ελληνική Δημοκρατία και το τρίτο είναι η Συμφωνία για την οικονομική συνεργασία.

Πρόκειται για καλές και ωφέλιμες Συμφωνίες και πιστεύω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα τις υιοθετήσει σύντομα. Οι ομάδες εργασίας και στις δυο πλευρές επιδεικνύουν σημαντικές επιτυχίες. Τα έργα από την Ελλάδα για τα οποία δεν υπήρχαν ούτε φάκελοι ούτε κύριες φάσεις ούτε τα βασικά κλπ. τώρα έχουν ολοκληρωθεί.

Η έκθεση που έλαβα από την ομάδα εργασίας για τη συνοριακή διάβαση της Markova Noga είναι πολύ θετική και περιέχει όλες τις λεπτομέρειες. Έχουν διατεθεί τα χρήματα και ακολουθούν οι διαδικασίες εφαρμογής. Το τμήμα του δρόμου από τη δική μας πλευρά, το οποίο θα οδηγεί στη συνοριακή διάβαση, ολοκληρώνεται. Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε ρίξει ήδη το δεύτερο στρώμα ασφάλτου και είμαστε έτοιμοι. Και μόλις η άσφαλτος ολοκληρωθεί, θα διευθετήσουμε τις υποδομές, στις οποίες θα εργάζονται οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Είναι καλό, επίσης, που έχουν αρχίσει οι εργασίες και στην Ελλάδα, καθ’ όσον έχουν αρχίσει στη συνοριακή διάβαση στο Kavadarci. Αυτή είναι η επόμενη φάση, αλλά ένα ένα τα βήματα, τα οποία αποτελούν τμήμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και στα οποία συμπεριλαμβάνονται αυτές οι δυο νέες συνοριακές διαβάσεις, υλοποιούνται και αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται η στρατηγική συνεργασία και φιλία μεταξύ μας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα