Zάμπια: Πεθαίνοντας από το νερό

Zάμπια: Πεθαίνοντας από το νερό

Η δυτική επαρχία της Ζάμπιας, Σενάνγκα, έχει την τύχη να διαθέτει αφθονία πηγών όπως ποτάμια, λίμνες και πηγάδια. Tην ίδια στιγμή, η περιοχή και συγκεκριμένα το χωριό Naolo, καταγράφει περισσότερους από 800 θανάτους παιδιών τον χρόνο από διάρροια λόγω ακατάλληλου νερού.

Υπολογίζεται ότι από τους 15.0474.000 κατοίκους της Ζάμπιας, περίπου το 38,7% δεν έχει πρόσβαση σε βασικές παροχές νερού, ενώ το 71% δεν έχει πρόσβαση σε στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής.

Η έλλειψη καθαρού νερού έχει επιπτώσεις και σε άλλους τομείς όπως η εκπαίδευση. Δάσκαλοι και μαθητές πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να προμηθεύονται πόσιμο νερό, ιδίως τις περιόδους ξηρασίας. Οι μικρότεροι μαθητές συχνά προσβάλλονται από διάρροια ή δυσεντερία και χάνουν μαθήματα. Χωρίς πόσιμο νερό, δυσχεραίνεται  η παροχή σχολικών γευμάτων, με αποτέλεσμα οι πεινασμένοι μαθητές να μη μπορούν να παρακολουθήσουν και να αποδώσουν στα μαθήματα.

Βάσει στοιχείων, το δυτικό τμήμα της χώρας εμφανίζει τη χαμηλότερη απόδοση στο σχολείο και η έλλειψη καθαρού νερού θεωρείται ένας από τους βασικούς παράγοντες. Η 9χρονη Wamunyima, μαθήτρια της τρίτης τάξης περιγράφει την καθημερινότητά της στο χωριό Νaolo πριν μάθει από πού είναι ασφαλές να προμηθεύεται νερό για την ίδια και την οικογένειά της. «Παλιά περπατούσαμε ώρες κατά τη διάρκεια του σχολείου, για να βρούμε νερό για τα σχολικά γεύματα, χάνοντας χρόνο από τα μαθήματά μας».

Διαπιστώνοντας τη βαρύτητα του προβλήματος η διεθνής οργάνωση ΑctionAid, ξεκίνησε εκστρατείες ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης για το καθαρό νερό και την υγιεινή στην περιοχή.  Έχοντας ξεκινήσει να δουλεύει στη χώρα από το 2006, είχε ως βασική μέριμνα, τη διάνοιξη, τη φροντίδα και τη συντήρηση των πηγαδιών, τις εναλλακτικές καθαρισμού των διαθέσιμων πηγών νερού και τις πρακτικές υγιεινής στο σπίτι και στο σχολείο.  Η ενημέρωση οδήγησε στη δημιουργία επιτροπών στα σχολεία και στην κοινότητα με στόχο την περεταίρω πληροφόρηση και προώθηση των πρακτικών υγιεινής για το νερό.

Το πρόγραμμα διεξάχθηκε σε 8 κοινότητες, οι οποίες προμηθεύτηκαν με μπουκάλια με χλώριο για την απολύμανση του νερού. Τα σχολεία σε αυτές τις κοινότητες ενισχύθηκαν με διάνοιξη πηγαδιών και τη σωστή συντήρησή τους. Σταδιακά σημειώθηκε  αύξηση της σχολικής ένταξης και παρατηρήθηκε βελτίωση στις επιδόσεις των μαθητών. Επιπλέον, καταγράφηκε σημαντική μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με τη μόλυνση του νερού!

 

Η Wamunyima τραβάει νερό από το πηγάδι του σχολείου

Ο Μannix Manyando, σύμβουλος στην περιφέρεια ψηφίστηκε ως ένας από τους τέσσερις υποστηρικτές της εκστρατείας. Μετά από την εκπαίδευση που έλαβε από την ActionAid, πήρε την πρωτοβουλία να προωθήσει στα σχολεία εναλλακτικές καθαρισμού νερού και να προμηθεύσει μαθητές και δασκάλους με μπουκάλια χλώριο. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ανάμεσα στους υποστηρικτές που προασπίζονται την πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό στην περιφέρεια. Δουλεύοντας μαζί με την οργάνωση, μπόρεσα να προσεγγίσω τα σχολεία και να ευαισθητοποιήσω καθηγητές, παιδιά και γονείς για τη σημασία του καθαρού νερού. Πήρα επίσης την πρωτοβουλία να συγκεντρώσω μπουκάλια με χλώριο από την ActionAid και να τα μοιράσω στα σχολεία και στην κοινότητα. Θα αξιοποιήσω τη θέση μου ως σύμβουλος για να επηρεάσω αποφάσεις που σχετίζονται με το νερό στην περιφέρειά μου».

Aπό την πλευρά της η μικρή Wamunyima, δηλώνει ενθουσιασμένη που επιτέλους έχει πηγάδι στο σχολείο της. «Πλέον υπάρχει αρκετό νερό για το μαγείρεμα στο σχολείο και μπορούμε να πλένουμε τα χέρια πριν από το φαγητό και μετά την τουαλέτα. Οι φίλοι μου που μένουν κοντά στο σχολείο έχουν τώρα χρόνο για παιχνίδι, αφού η πηγή νερού είναι δίπλα στο σπίτι τους και δε χρειάζεται να ξοδεύουν πολύ χρόνο για να γεμίζουν δοχεία από ρηχά πηγάδια».

Μπορείτε να μάθετε να περισσότερα για τη δράση της ActionAid στη Ζάμπια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα