Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: "Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής"

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: "Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής"

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής επί πρωθυπουργίας του.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι οι φορολογικές πρακτικές της χώρας του κατά το παρελθόν και η έρευνα που ξεκινά σήμερα η Επιτροπή για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής επί πρωθυπουργίας του στο Λουξεμβούργο, δεν συνιστά «σύγκρουση συμφερόντων».

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, μίλησε για πρώτη φορά για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο,το οποία αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Ο Γιούνκερ, έσπευσε να τονίσει ότι οι πρακτικές της χώρας του κατά το παρελθόν ίσως να μην ήταν νόμιμες, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στους κώδικες της ηθικής και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε ότι είναι ο «αρχιτέκτονας» του φορολογικού συστήματος στο Λουξεμβούργο, διευκρινίζοντας ότι η φορολογική διοίκηση της χώρας λειτουργεί αυτόνομα. Παρόλα αυτά δήλωσε έτοιμος να επωμιστεί την πολιτική ευθύνη γι' αυτά τα οποία συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 18 ετών της θητείας του ως πρωθυπουργός της χώρας.

Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη βούληση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τις φορολογικές απάτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι όλα αυτά που έχω πει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και ενώπιον των ομάδων του ΕΚ κατά την ακρόασή μου, δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά εκφράζουν τις προθέσεις και τη φιλοδοξία της Επιτροπής. Υποστηρίζουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στο επίπεδο της φορολογίας στην ΕΕ».

Επίσης, τόνισε πως η Επιτροπή θα προτείνει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις. «Είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε στα χέρια μας σε αυτόν τον τεχνικά δύσκολο τομέα για να υπάρξει διαφάνεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γιούνκερ υπογραμμίζοντας επίσης, την ανάγκη να διευρυνθεί το σύστημα αυτόματων ανταλλαγών στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε, ότι η πρακτική του λεγόμενου "Tax Ruling" που επιτρέπει σε μία επιχείρηση να συμφωνήσει εκ των προτέρων πώς θα φορολογηθεί σε μία χώρα, εφαρμόζεται σε 22 κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι χρειάζεται «ευρωπαϊκή απάντηση» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και γι' αυτό εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν με την πρόταση της Επιτροπής για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Ενώ, την ίδια στιγμή, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα εκτάκτως στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες,το σκάνδαλο της φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα ζητήσουν κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας να συζητηθούν οι αναφορές στις κρυφές συμφωνίες που δίνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στο Λουξεμβούργο.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network