Ζαπορίζια: Zημιές στον πυρηνικό σταθμό διαπίστωσε ο ΙΑΕΑ – Ζητά τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας

Ζαπορίζια: Zημιές στον πυρηνικό σταθμό διαπίστωσε ο ΙΑΕΑ – Ζητά τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας
Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια AP

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας διαπίστωσε φθορές σε ορισμένα τμήματα του σταθμού, ζητώντας άμεση βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους, αλλά και μία "ζώνης ασφαλείας για να αποφευχθεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα".

Οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, στην έκθεσή τους για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αναφέρουν ότι διαπίστωσαν ζημιές σε ορισμένα τμήματά του και συνέστησαν να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους Ουκρανούς εργαζόμενους που παραμένουν εκεί και λειτουργούν το εργοστάσιο.

«Οι Ουκρανοί εργαζόμενοι που λειτουργούν το υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή εργοστάσιο είναι συνεχώς υπό πίεση, ιδίως λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου προσωπικού» αναφέρει ο ΙΑΕΑ. «Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρώπινο λάθος, με συνέπειες για την πυρηνική ασφάλεια», τονίζεται στην έκθεση.

Παράλληλα, ο ΙΑΕΑ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «ζώνης ασφαλείας» ώστε να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό ρωσική κατοχή.

«Επείγει να ληφθούν προληπτικά μέτρα», εκτιμά η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Οι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο και στα περίχωρά του πρέπει να σταματήσουν αμέσως, για να μην προκληθούν νέες ζημιές στις εγκαταστάσεις», συνεχίζει το κείμενο, επισημαίνοντας επίσης τις «εξαιρετικά αγχωτικές συνθήκες» κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι, υπό τη διοίκηση των Ρώσων στρατιωτικών.

Ο πυρηνικός σταθμός έχει γίνει στόχος βομβαρδισμών, για τους οποίους Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται. Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα κατηγόρησε και πάλι τους Ουκρανούς ότι βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις. «Τις τελευταίες 24 ώρες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν 15 φορές εναντίον της πόλης Ενερχοντάρ και στο έδαφος (σ.σ. κοντά) του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Τρεις οβίδες έπεσαν στον χώρο των εγκαταστάσεων και η μία από αυτές εξερράγη κοντά στις δεξαμενές αποθήκευσης νερού, κοντά στον δεύτερο αντιδραστήρα. Η ραδιενέργεια παραμένει «εντός των ορίων», διαβεβαίωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα