8 λόγοι να επιλέξεις ένα ΙΕΚ για τη φοίτησή σου

8 λόγοι να επιλέξεις ένα ΙΕΚ για τη φοίτησή σου

Το διάστημα που διανύουμε αποτελεί για χιλιάδες τελειόφοιτους Λυκείου μια ιδιαίτερα στρεσογόνα περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας καλούνται να επιλέξουν το επόμενο βήμα στις σπουδές τους, αυτό που θα τους οδηγήσει σε μελλοντική επαγγελματική επιτυχία.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ίσως η προτεραιότητα των περισσοτέρων, ωστόσο οι Πανελλήνιες δεν αποτελούν μονόδρομο, καθώς προσφέρονται ποικίλες εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων η φοίτηση σε κάποιο ΙΕΚ. Αρκετοί είναι οι νέοι μάλιστα που επιλέγουν να μη λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις, αλλά προχωρούν άμεσα στην κράτηση θέσης στην ειδικότητα ΙΕΚ που έχουν επιλέξει. Εάν λοιπόν είστε νέος, ή ακόμα και γονιός, που βρίσκεστε σε αναζήτηση για σπουδές μετά το Λύκειο στη χώρα μας, παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένα τα κυριότερα πλεονεκτήματα φοίτησης σε ένα Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης.

1. Τα ΙΕΚ προσφέρουν Κρατικό Δίπλωμα (κατόπιν εξετάσεων Πιστοποίησης), που είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ειδικότητες που δεν προσφέρονται από κάποιο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, όπως για παράδειγμα οι σπουδές Μαγειρικής – Chef και πολλές άλλες ακόμα.

2. Δεν απαιτούνται εισαγωγικές εξετάσεις για την εγγραφή σε κάποιο ΙΕΚ, παρά μόνο μια αίτηση εγγραφής, συνοδευόμενη από κάποια τυπικά δικαιολογητικά (απολυτήριο Λυκείου, ταυτότητα κλπ).

3. Η φοίτηση στα ΙΕΚ ολοκληρώνεται σε μόλις 2 χρόνια, με 1 επιπλέον εξάμηνο πρακτικής, γεγονός που σημαίνει ότι έχετε τη δυνατότητα να βγείτε στην αγορά εργασίας πολύ νωρίτερα σε σχέση με κάποιον που σπουδάζει σε ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

4. Τα περισσότερα ΙΕΚ μεριμνούν για την επαγγελματική αποκατάσταση, μέσω των γραφείων διασύνδεσης και σταδιοδρομίας που διαθέτουν.

5. Τα μαθήματα στα ΙΕΚ είναι κυρίως εργαστηριακά, δίνοντας την ευκαιρία άμεσης ενασχόλησης με το αντικείμενο σπουδών.

6. Τα ΙΕΚ εξασφαλίζουν σπουδαστικές παροχές, όπως αναβολή στρατού, αλλά και βεβαιώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και όπου αλλού χρειάζεται.

7. Κάποια από τα ΙΕΚ προσφέρουν επιπλέον εκπαιδευτικές παροχές, όπως δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών, ECDL και σεμινάρια εξειδίκευσης, που αποτελούν απαραίτητα προσόντα και εμπλουτίζουν το βιογραφικό.

8. Κάποια από τα ΙΕΚ έχουν συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς φορείς του εξωτερικού, όπως ο LRN, και προσφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στους αποφοίτους τους.

Εάν λοιπόν, το ενδεχόμενο φοίτησης σε κάποιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης φαντάζει ως μια καλή προοπτική, ξεκινήστε την έρευνα σας με μία επίσκεψη στις “Συχνές Ερωτήσεις για τα ΙΕΚ” του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου της χώρας και -γιατί όχι-συνεχίστε με μια κατ’ ιδίαν επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version