Διασκέδαση στον κύβο: Aνακαλύπτοντας τον μαγικό κόσμο του speedcubing

Διαβάζεται σε 10'
Διασκέδαση στον κύβο: Aνακαλύπτοντας τον μαγικό κόσμο του speedcubing

Η ομάδα του Cubestore.gr μας μυεί στα μυστικά του διασημότερου τρισδιάστατου παζλ.

Η ομάδα του Cubestore.gr έχει έξι μέλη- όσες ακριβώς και οι έδρες του διάσημου μηχανικού παζλ που δημιούργησε ο Erno Rubik, το όχι και τόσο μακρινό 1974. Όταν ο Ούγγρος γλύπτης, αρχιτέκτονας και καθηγητής στο Κολλέγιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βουδαπέστης κατασκεύαζε τον πρώτο, ομώνυμό του Κύβο, σίγουρα δε μπορούσε να φανταστεί πως είχε μόλις επινοήσει ένα παιχνίδι που θα αποδεικνυόταν πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως.

Εκτός από δημοφιλέστατο χόμπι το οποίο δε γνωρίζει ηλικιακούς περιορισμούς και αισθητικό σημείο αναφοράς για την παγκόσμια pop κουλτούρα, ο κύβος του Rubik είναι πλέον επίσημα και αναγνωρισμένο άθλημα, με τα δικά του εθνικά και διεθνή τουρνουά.

Γύρω από αυτόν τον πολύχρωμο περιστρεφόμενο γρίφο, που ξεκίνησε ως ένα μοντέλο τρισδιάστατης κίνησης και κατέληξε η πιο ευχάριστη ενασχόληση και πρόκληση για μια ολόκληρη κοινότητα, συναντιόμαστε με τον Χρήστο Δήμιζα, τον Κώστα Παπαδόπουλο και τον Αντώνη Ζαφειρέλη. Και οι τρεις τους είναι speedcubers, ενεργά μέλη της ελληνικής κοινότητας και μέρος της ομάδας του Cubestore.gr, του πρώτου και και μοναδικού ελληνικού eshop αποκλειστικά για την ενασχόληση με τον Κύβο του Ρούμπικ και το speedcubing.

Για να είμαστε ακριβείς, δε συναντιόμαστε γύρω από ένα, αλλά γύρω από μια πλειάδα τρισδιάστατων παζλ που ποικίλλουν ως προς το σχήμα, τον αριθμό κομματιών και εδρών, καθώς και τις τεχνολογικές δυνατότητες (οι smart cubes είναι άκρως εντυπωσιακοί). Όλα όμως ανεξαιρέτως τα προϊόντα του Cubestore.gr που απλώνονται πάνω στο τραπέζι μετατρέποντάς το σε έναν τρισδιάστατο πίνακα του Καντίνσκι, μοιράζονται ένα βασικό χαρακτηριστικό: περιστρέφονται με ευκολία και χάρη εφάμιλλες μιας αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Και όπως μου εξηγεί με μια φωνή όλη η ομάδα, αυτό είναι το Α και το Ω στην εμπειρία επίλυσης. «Ο κύβος σου πρέπει, πρωτίστως και πάνω απ’ όλα, να μπορεί να περιστραφεί άψογα, διευκολύνοντας την αλληλεπίδρασή σου μαζί του και επιτρέποντάς σου ταυτόχρονα να συγκεντρωθείς σε αυτό που έχει σημασία: στη διαδικασία επίλυσης».

Ο Χρήστος Δήμιζας, ο άνθρωπος που μαζί με τον συνεργάτη και φίλο του Βασίλη Θεανίδη αποτελούν τους «εγκεφάλους» που «συνέλαβαν» την ιδέα του Cubestore, εξηγεί τη σημασία της προσωπικής επαφής με το άθλημα του cubing αλλά και τη μεγάλη αξία της διαρκούς αλληλεπίδρασης του Cubestore με την ελληνική κοινότητα. «Αφενός, ως λύτης μπορείς ο ίδιος να αντιληφθείς από πρώτο χέρι τα πλεονεκτήματα κάθε προϊόντος που συστήνουμε στο κοινό μέσω του eshop. Και αφετέρου, συναντώντας άλλους cubers στα τουρνουά και τις συναντήσεις που τακτικά διοργανώνονται, αποκτάς άμεση εικόνα των αναγκών που υπάρχουν και, φυσικά, άφθονη ανατροφοδότηση για τα προϊόντα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

«Στην πραγματικότητα, συνεχίζουμε όπως ακριβώς ξεκινήσαμε: βιώνοντας την εξέλιξη του cubing στην Ελλάδα εκ των έσω. Το κενό που υπήρχε στην ελληνική αγορά το αντιλήφθηκα βιώνοντας πρώτος εγώ ο ίδιος τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ένας cuber προκειμένου να αποκτήσει τόσο τους κύβους που επιθυμούσε, όσο και τον συνοδευτικό εξοπλισμό. Μέχρι να δημιουργηθεί το eshop μας, επρόκειτο για μια διαδικασία αρκετά σύνθετη, η οποία περιελάμβανε πολλές φορές πολλαπλές παραγγελίες με διαφορετικούς χρόνους παράδοσης από το εξωτερικό».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια σειρά από τους μοναδικούς κύβους που προσφέρει το Cubestore, να τους πατήσετε και να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο του cubing.

Ο Αντώνης Ζαφειρέλης εξειδικεύεται σε τεχνικά ζητήματα: μπορεί να φέρει εις πέρας άψογα κάθε διαδικασία συντήρησης, να «λύσει και να δέσει» έναν κύβο παρεμβαίνοντας δημιουργικά στον μηχανισμό του και βελτιστοποιώντας την απόδοσή του- αλλά και να εξηγήσει κάθε μικρή και μεγάλη κατασκευαστική διαφορά μεταξύ των διαφόρων παζλ που κυκλοφορούν.

«Όλα αυτά μπορεί να είναι σημαντικά και να παίζουν μάλιστα ρόλο στην απόδοση σε έναν διαγωνισμό speedcubing, δεν είναι όμως απαραίτητο να τα γνωρίζεις για να αρχίσεις να ασχολείσαι με τον κύβο και να το ευχαριστηθείς» υπογραμμίζει ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο τρίτος της συντροφιάς. Με τον Κώστα «γνωρίζεσαι» ήδη αν έχεις κάνει οποιαδήποτε αναζήτηση στο YouTube για να βοηθηθείς στα πρώτα σου βήματα ή σε κάποια επίλυση.

Τι είναι, αλήθεια, το speedcubing? Και πόσο “pro” χρειάζεται να είσαι για να λάβεις μέρος σε ένα τουρνουά;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Το Speedcubing είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο άθλημα κατά το οποίο οι διαγωνιζόμενοι επιλύουν συνδυαστικά παζλ στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Και ενώ στην περίπτωση των πρωταθλητών μιλάμε για δευτερόλεπτα, το ενδιαφέρον είναι πως «μπορείς να τους ξεχάσεις τελείως και, απλά να εστιάσεις στο να νικάς τον χθεσινό εαυτό σου- να στρέψεις τις προσπάθειές σου στο να κατεβάζεις σταδιακά τον προσωπικό σου χρόνο. Είναι κάτι που μπορεί να σε κρατήσει απασχολημένο για αρκετό καιρό, και να μη το βαρεθείς ποτέ».

Αυτό βέβαια στην περίπτωση που ο χρόνος επίλυσης αποτελεί μια πρόκληση η οποία σου κινεί το ενδιαφέρον. Διότι, όπως μαθαίνω, υπάρχουν και άλλου τύπου προκλήσεις, όπως το να πετύχεις τη λύση του παζλ με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις, το να χρησιμοποιήσεις μόνο το ένα σου χέρι, κ.ο.κ.

Το Cubestore δεν είναι μόνο η κατάλληλη πηγή για να προμηθευτείς τον εξοπλισμό που απαιτείται για την ενασχόλησή σου με το άθλημα, αλλά και επίσημος διοργανωτής και χορηγός πολυάριθμων τουρνουά cubing που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. «Στην ουσία πρόκειται για διοργανώσεις που συγκεντρώνουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στο ίδιο μέρος, για μια γιορτή που προσφέρει την ιδανική συνθήκη για τους λύτες όλων των ηλικιών και των ταχυτήτων.

Όσοι έρχονται στα events θα διαγωνιστούν, αλλά κυρίως θα απολαύσουν την αγαπημένη τους ενασχόληση μαζί με άλλους. Η αλληλεπίδραση με τους συναθλητές και η κοινωνικοποίηση- ειδικά των εφήβων- βρίσκεται στην καρδιά των τουρνουά. Σε αυτά τα events μπορεί να λάβει μέρος ο οποιοσδήποτε, όσο αρχάριος και να είναι– ακριβώς γιατί θα γνωρίσει μια εκδοχή του αθλήματος που μοιάζει με γιορτή».

Γιατί, λοιπόν, να ασχοληθεί κανείς με το Speedcubing;

Πέρα από τη διασκέδαση και τις συγκινήσεις που προσφέρει η πρόκληση της επίλυσης, η ενασχόληση με τον Κύβο του Ρούμπικ μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη- σωματικά και πνευματικά- για όσους την εντάξουν στην ζωή τους. Ενισχύει τον οπτικοκινητικό συντονισμό και τη δεξιοτεχνία των χεριών. Βελτιώνει τη μνήμη και την παρατηρητικότητα, καθώς ο λύτης αναγνωρίζει συγκεκριμένα μοτίβα και να ανακαλεί μεθόδους που έχει μάθει για να τα επεξεργαστεί.

Σε βάθος χρόνου, ο αθλητής ενισχύει την ικανότητά του να αναλύει ένα σύνθετο πρόβλημα σε μικρότερα απλούστερα και να φτάνει, εν τέλει έτσι, στη λύση. Και, φυσικά, να διατηρεί τη συγκέντρωσή του, εστιάζοντας στη διαδικασία και παραμένοντας ανθεκτικός απέναντι στους εξωτερικούς περισπασμούς.

Επιπλέον, το Speedcubing είναι ένα άθλημα που προσαρμόζεται στα μέτρα του λύτη. Δε γνωρίζει περιορισμούς σε βάση ηλικίας, φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών. Είναι αλήθεια πως μοιάζει το τέλειο ερέθισμα για ένα πολύ δύσκολο κοινό: αυτό των εφήβων. Και όντως, ο κύβος έχει αποδειχθεί ικανός να εξιτάρει, να ξεκολλήσει από την οθόνη αλλά και να κοινωνικοποιήσει, στα πλαίσια των τουρνουά, μια ηλικιακή ομάδα που της κερδίζεις δύσκολα το ενδιαφέρον. Όμως όχι. Με τον κύβο δεν ασχολούνται μόνο έφηβοι. Γιατί είναι μια ενασχόληση που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες. Και γιατί…

«Για όλους υπάρχει «κάτι». Και αυτό το «κάτι» μπορεί για τον καθένα να είναι τελείως διαφορετικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δοκιμάσεις, με τον σωστό εξοπλισμό, και… θα το βρεις». Θα βρεις το αγαπημένο σου παζλ, θα βρεις τη δική σου πρόκληση.

Τον δικό σου λόγο να συνεχίζεις, το δικό σου κίνητρο που θα σε ωθήσει να στύβεις το μυαλό σου και να επεκτείνεις τις δυνατότητές σου. Το πιο σημαντικό όμως, «θα βρεις έναν καλό λόγο να αποσυνδεθείς από την οθόνη και να εστιάσεις την προσοχή σου σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο, στο εδώ και στο τώρα.

Και τι άλλο; «Θα βρεις έναν απροσδόκητο τρόπο να χαλαρώνεις, ένα δικό σου «παιχνίδι» που θα μπορείς να κουβαλάς μαζί σου πανεύκολα όπου κι αν βρεθείς. Θα ανακαλύψεις έναν ολόκληρο κόσμο που μπορείς να εξερευνήσεις μόνος αλλά και με παρέα. Γιατί, πάνω απ’ όλα, μέσα από την ενασχόληση με τον κύβο του Rubik θα βρεις μια κοινότητα ανθρώπων για να μοιραστείς αυτό το συναρπαστικό ταξίδι».

Καταλήγω ότι το μόνο εφόδιο που πραγματικά χρειάζεται για να ξεκινήσεις τη δική σου συναρπαστική περιπέτεια, είναι η αποφασιστικότητα. Μπες, σήμερα, στο Cubestore.gr και άδραξε την ευκαιρία (και τον κατάλληλο κύβο) για να γνωρίσεις κάτι το διαφορετικό. Είναι- κυριολεκτικά- στο χέρι σου!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα