LifePulse: Η εφαρμογή που σώζει ζωές

Διαβάζεται σε 4'
LifePulse: Η εφαρμογή που σώζει ζωές

Κατεβάζεις το app και δίνεις αίμα κάθε φορά που προκύπτει έκτακτη ανάγκη

Κατεβάζεις την ψηφιακή εφαρμογή. Δέχεσαι push-notification σε περίπτωση ανάγκης. Σώζεις μία ζωή. Αυτός είναι ο βασικός άξονας λειτουργίας του πρωτοποριακού app της LifePulse για την εθελοντική αιμοδοσία, η οποία ειδοποιεί τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη για αίμα.

Η λειτουργία της εφαρμογής, η οποία γεννήθηκε μέσω από τον διαγωνισμό καινοτομίας της Lidl Ελλάς και του Ιδρύματος Λασκαρίδης, είναι εξαιρετικά απλή κι αυτό καθιστά τη διαδικασία της αιμοδοσίας πιο εύκολη από ποτέ.

Αρχικά, κάθε χρήστης ορίζει την ομάδα αίματος του. Μ’ αυτό τον τρόπο, λαμβάνει push-notification, όταν κοντινά νοσοκομεία ή τράπεζες αίματος χρειάζονται άμεσα τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος.

Μάλιστα, οι χρήστες, όταν δημιουργούν το προφίλ τους, επιλέγουν τη χιλιομετρική ακτίνα για την οποία επιθυμούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις. Επιπλέον, αποκτούν ένα μοναδικό αναγνωριστικό, το LifePulse ID, το οποίο προσφέρει άυλες επιβραβεύσεις για την αιμοδοτική τους δράση.

Το διαχρονικό πρόβλημα

Διαχρονικά, η Eλλάδα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό έλλειμμα αποθέματος αίματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλές φορές οι αρμόδιες αρχές είναι αναγκασμένες σε προβαίνουν σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ιδίως όταν οι ανάγκες είναι μεγάλες. 

Οι περισσότεροι από εμάς, συνήθως επιλέγουμε να δώσουμε αίμα, μόνο όταν κάποιος δικός μας φίλος ή συγγενής βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη. Αυτό, όμως, πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Η εφαρμογή, λοιπόν, στοχεύει το «χρειάζεται άμεσα αίμα αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο» να μετατραπεί σε «αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο έλαβε άμεσα το αίμα που χρειαζόταν».  Κι αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο με τη συνδρομή των χρηστών του app. 

Άλλωστε, η LifePulse θέλει να δημιουργήσει ένα μέλλον, στο οποίο όλοι οι ασθενείς, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αίμα. 

Μακροπρόθεσμα, επιτυχία για την LifePulse είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αιμοδοσίας, μέσα από το οποίο δότες και πρόσωπα σε ανάγκη θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο. Στοχεύει στη μετατροπή της αιμοδοσίας από το «μια στο τόσο» σε μια τακτική, σωτήρια συνήθεια, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα προληπτικής προσφοράς στο σύστημα υγείας.

Η αρχή της ιδέας

Το όραμα της LifePulse έχει τις ρίζες του στον μαραθώνιο καινοτομίας Social Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, ο οποίος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης Και Επενδύσεων, με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy.

Με τη διάκριση της στον διαγωνισμό, η Lifeplus κέρδισε τη συμμετοχή σε ένα πεντάμηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, το Social Innovation Lab, στα πλαίσια του οποίου τα μέλη της ομάδας πολλαπλασιάστηκαν, η εφαρμογή έλαβε σάρκα και οστά, και το όραμα γιγαντώθηκε.

Τα πρόσωπα του app

Και επειδή πίσω από το app βρίσκεται μια πολύ «δυνατή» ομάδα ανθρώπων, αξίζει να αναφέρουμε -έστω και επιγραμματικά- στα πρόσωπα που έδωσαν ζωή σ’ αυτήν την πρωτοποριακή εφαρμογή.

  • Ο Θωμάς Πατσάνης εργάζεται ως full-stack προγραμματιστής και έχει αναλάβει την ανάπτυξη του front-end της εφαρμογής. 
  • Ο Πάνος Καραδαγλής είναι παθιασμένος με το UI/UX και ασχολείται με το σχεδιασμό της εφαρμογής, την ανάπτυξη της ιστοσελίδας και τα social media της LifePulse.
  • Ο Δημήτρης Ποζαρίτης είναι full-stack προγραμματιστής με πολυετή εμπειρία, εκτελώντας χρέη lead προγραμματιστή για το back-end της LifePulse.
  • Ο Χρήστος Κατσάνος μπορεί να εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο για να αξιολογεί και να προτείνει νέα features για την εφαρμογή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα