Πώς θα κοιμηθείς πιο εύκολα το βράδυ

Πώς θα κοιμηθείς πιο εύκολα το βράδυ

Πέντε tips για ευκολότερο ύπνο το βράδυ μετά από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά

Ο καθηγητής Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Berkeley και συγγραφέας του βιβλίου Why We Sleep, Matthew Walker, μας δίνει πέντε χρήσιμες συμβουλές για ευκολότερο και καλύτερο ύπνο το βράδυ.

Τα πέντε tips:

ADVERTISING

1. Να προσπαθείς να κοιμάσαι κάθε βράδυ την ίδια ώρα. Να πηγαίνεις στο κρεβάτι την ίδια ώρα και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ασχέτως με το αν είναι καθημερινή ή Σαββατοκύριακο. Ακόμη κι αν κοιμήθηκες λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, να προσπαθείς και πάλι να σηκώνεσαι την ίδια ώρα το πρωί. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί μια θετική συνήθεια για τον οργανισμό.

2. Το σκοτάδι, η έλλειψη φωτός αυξάνει την ορμόνη μελατονίνη, η έκκριση της οποίας βοηθά τον υγιή "προγραμματισμό" του ύπνου μας. Μία ώρα πριν τον ύπνο, προσπάθησε να περιουρίσεις τα φώτα στο σπίτι τουλάχιστον στο μισό. Καλό είναι να μένουμε μακριά από οθόνες πριν ξαπλώσουμε, ειδικά από τις οθόνες LED. Οι οθόνες αυτές εκπέμπουν μπλε φως που περιορίζουν τη μελατονίνη.

3. Το τρίτο "μυστικό" είναι να κρατάμε το δωμάτιό μας δροσερό. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 18,5 βαθμοί Κελσίου. Ο εγκέφαλος μας πρέπει να "ρίξει" τη θερμοκρασία του για να μπει σε διαδικασία καλού ύπνου. Έτσι, είναι ευκολότερο να κοιμηθούμε καλά σε ένα δροσερό δωμάτιο, παρά σε ένα πολύ ζεστό.

4. Να αποφεύγουμε το αλκοόλ και την καφεΐνη πριν τον ύπνο. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το αλκοόλ βοηθά τον ύπνο. Στην πραγματικότητα, προκαλεί διακοπές στον ύπνο και μπλοκάρει τον βαθύ ύπνο. Το ίδιο προκαλεί στον οργανισμό και η καφεΐνη. Μπορεί να έχει πιει κανείς αλκοόλ και καφέ και να κοιμηθεί οκτώ ώρες, ωστόσο επειδή δεν θα έχει "πιάσει" τα στάδια που βαθύτερου ύπνου όταν υπάρχουν αυτές οι ουσίες στον οργανισμό, τότε ξυπνά και αισθάνεται κουρασμένος.

5. Το πέμπτο και τελευταίο "κλειδί", είναι να μη μένει κανείς στο κρεβάτι για ώρα, αν δεν μπορεί να κοιμηθεί. Με λίγα λόγια, αν δεν μπορεί κανείς να κοιμηθεί για 20 ή περισσότερα λεπτά αφού ξάπλωσε, τότε καλό είναι να σηκωθεί, να πάει σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό και να διαβάσει ένα βιβλίο. Σε καμία περίπτωση, να μη φάει τροφή, και στη συνέχεια να επιστρέψει στο κρεβάτι. Μια εναλλακτική, είναι ο διαλογισμός. Ο διαλογισμός μπορεί να χαλαρώσει το σώμα και τον εγκέφαλο του ανθρώπου, και να περιορίσει το άγχος.

Πηγή: businessinsider.com

SHARE:

24Media Network