Πώς θα σχεδιάσεις το τέλειο road trip

Πώς θα σχεδιάσεις το τέλειο road trip

Ξέχνα τα ταξιδιωτικά πακέτα - φτιάξε το ταξίδι που είναι ιδανικό για τις δικές σου προτιμήσεις.

Μπορεί το ταξίδι με αεροπλάνο να μας έχει επιτρέψει να φτάνουμε σε μακρινά μέρη που δεν θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε αλλιώς, αλλά τα καλύτερα ταξίδια αναμφίβολα γίνονται στον δρόμο. Ακόμη κι αν μεταφερθούμε αεροπορικώς σε άλλη χώρα, το υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού στις περισσότερες περιπτώσεις θα περιλαμβάνει οδική μετακίνηση. Το αυτοκίνητο, ωστόσο, δεν είναι απλά ένας τρόπος για να πάμε από το ένα σημείο στο άλλο – είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και πιο απολαυστικούς τρόπους ταξιδιού. Όσοι έχουν κάνει road trip, δεν το αλλάζουν με τίποτα άλλο.

Ωστόσο, το road trip απαιτεί καλό σχεδιασμό πριν την αναχώρηση, ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεων και να απολαύσεις κάθε λεπτό του. Άλλωστε, η διαδρομή έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Η σωστή παρέα

Το οδικό ταξίδι είναι συχνά πολύωρο. Αν σκοπεύεις να φύγεις με φίλους, είναι προτιμότερο να μην είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψετε ή θα κάνετε διακοπές μαζί. Θα πρέπει να γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις του καθενός, έτσι ώστε να μην προκύψουν δυσαρέσκειες στη μέση της διαδρομής. Αν ο ένας θέλει να σταματά κάθε δύο ώρες και ο άλλος να φτάσει απευθείας στον προσχεδιασμένο προορισμό για να προλάβει μια ανάβαση στη βουνοκορφή πριν νυχτώσει, είναι πιθανό να δημιουργηθούν εντάσεις.

Σχεδίασε τη διαδρομή σου – και μετά κάνε παρακάμψεις

Το οδικό ταξίδι χρειάζεται σωστό προγραμματισμό στις χιλιομετρικές αποστάσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις ανοικτό πρατήριο βενζίνης στην περιοχή όπου κινείσαι. Ευτυχώς, οι εφαρμογές πλοήγησης επιτρέπουν να υπολογίσεις τις αποστάσεις ακόμη και προσθέτοντας τις ενδιάμεσες στάσεις και παρακάμψεις, κι έτσι θα γνωρίζεις πότε να κοιτάς για πρατήριο, ανάλογα με την κατανάλωση του αυτοκινήτου σου. Κι επειδή κάθε ταξίδι πρέπει να έχει κι ένα στοιχείο έκπληξης και αυτοσχεδιασμού (ή απλά να πάρεις μια λάθος στροφή), φρόντισε για ανεφοδιασμό καυσίμων πριν φτάσεις τη γραμμή του μετρητή στο κόκκινο.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη χάραξη πορείας είναι οι καιρικές συνθήκες. Μπορεί μια διαδρομή να φαίνεται πιο σύντομη στον χάρτη, αλλά να μετατρέπεται σε πιο επικίνδυνη με βροχή ή χιονόπτωση. Η πρόγνωση του καιρού μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να προγραμματίσεις τις επόμενες μέρες σου: μήπως να αφήσεις εκείνο το σημείο με την πανοραμική θέα για μια μέρα με καλύτερη ορατότητα;

Επισκέψου μερικά websites που θα σε βοηθήσουν να σχεδιάσεις τη διαδρομή και τις στάσεις με βάση αξιοθέατα, σημεία ενδιαφέροντος και εστιατόρια που έχουν πληροφορίες για πολλά μέρη του κόσμου. Εφαρμογές που υπολογίζουν το κόστος της βενζίνης είναι διαθέσιμες στα καταστήματα εφαρμογών τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό.

Επιλέγεις διαδρομή, επιλέγεις ασφάλιση

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του road trip είναι ότι εσύ κάνεις όλες τις επιλογές και το διαμορφώνεις όπως το θες. Γιατί λοιπόν να μην είναι έτσι και με την ασφάλεια αυτοκινήτου σου; Η Eurobank σε συνεργασία με την Eurolife ERB Ασφαλιστική σου προσφέρει online ασφάλιση αυτοκινήτου που δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσεις το ασφαλιστήριό σου προσθέτοντας και αφαιρώντας καλύψεις, ενώ ταυτόχρονα βλέπεις πώς διαμορφώνεται το κόστος για κάθε μία ξεχωριστά.

Προεπιλεγμένη είναι η αστική ευθύνη, η βασική οδική βοήθεια και η φροντίδα ατυχήματος Auto Assist, ενώ στη διάθεσή σου υπάρχουν περισσότερες από δέκα ακόμη επιλογές, που καλύπτουν από κλοπή, φυσικές καταστροφές μέχρι πλήρη οδική βοήθεια μετά από ατύχημα ή βλάβη αλλά και ταξιδιωτική βοήθεια σε όλες τις χώρες του κόσμου για ιατρική και νοσηλευτική βοήθεια 24ώρες το 24ωρο και όχι μόνο.

Αλλάζεις τη διάρκεια του συμβολαίου, επιλέγεις καλύψεις και βλέπεις αμέσως το κόστος, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσεις κάποιον λογαριασμό και συμπληρώνοντας μόνο κάποια βασικά πεδία πληροφοριών. Στη συνέχεια, λαμβάνεις στο email σου την προσφορά, ώστε να έχεις χρόνο να το σκεφτείς με την ησυχία σου, και το πληρώνεις online όταν είσαι έτοιμος!

Μπορείς να επωφεληθείς και επιπλέον έκπτωσης αν είσαι δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος ΔΕΚΟ, ένστολος, αν έχεις τη μισθοδοσία σου στην Eurobank, αν έχεις δεύτερο αυτοκίνητο ασφαλισμένο στην Eurolife ERB Ασφαλιστική, αν είσαι πελάτης Vodafone. Επιπλέον, οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα €πιστροφή της Eurobank απολαμβάνουν 3% επιστροφή από την τιμή του συμβολαίου τους, εφόσον συνδέσουν με πάγια εντολή την εξόφληση των ασφαλίστρων, ενώ όλοι δικαιούνται δωρεάν υπηρεσίες και εκπτώσεις στον Όμιλο Ευρωκλινική για εκείνους και την οικογένειά τους.

Πάρε όλα όσα θα χρειαστείς, αλλά διάλεξε προσεκτικά

Αν το αυτοκίνητό σου διαθέτει αρκετό αποθηκευτικό χώρο, μπορείς να έχεις μαζί σου όλα όσα πιστεύεις πως θα χρειαστείς. Αλλά θα πρέπει να εξαντλήσεις κάθε κυβικό εκατοστό; Όχι. Μάλιστα, είναι προτιμότερο να μην φορτώσεις με πολύ βάρος το αυτοκίνητό σου, καθώς αυτό θα έχει κόστος και στην κατανάλωσή του, ενώ θα συμβάλλει και την καταπόνησή του. Για να μην αναφέρουμε τον χώρο που θα μείνει για τα σουβενίρ που θα πάρεις από το ταξίδι…

Χρειάζεται προσεκτική εκτίμηση του εξοπλισμού: οτιδήποτε αφορά σε ασφάλεια και πρώτες βοήθειες δεν θα πρέπει να λείπει από το πορτ μπαγκάζ σου. Ένα φορητό ψυγείο είναι εξαιρετική ιδέα για να έχεις πάντα μαζί υγιεινά σνακ, φρούτα και κρύο νερό. Εκείνη η σεζλόνγκ που ήθελες για να απολαμβάνεις το ηλιοβασίλεμα, ίσως να μπορεί να μείνει στο σπίτι.

Ψυχαγωγικό πρόγραμμα

Η καλή μουσική είναι σαν το soundtrack στις ταινίες: μπορεί να κάνει μια όμορφη στιγμή, μαγική. Εφόσον θα βρίσκεσαι στο δρόμο για ώρες, φρόντισε να έχεις πάρει μαζί σου αρκετά μουσικά κομμάτια για να ντύσεις κάθε ώρα της ημέρας. Αν ταξιδεύεις με παιδιά, θα πρέπει επίσης να έχεις επιλέξει μια γκάμα ταινιών και βίντεο που θα τους κρατήσουν παρέα στις πολύωρες διαδρομές.

Μην ξεχνάμε όμως και τα παιχνίδια που είναι κατάλληλα για το αυτοκίνητο ή το ταξίδι. Θα κρατήσουν την παρέα απασχολημένη κατά τη διάρκεια μιας βαρετής διαδρομής, αλλά χωρίς να αφήσουν τον οδηγό εκτός δράσης. Το παιχνίδι των δέκα ερωτήσεων είναι το πιο κλασικό, ή η αναζήτηση λέξεων από ένα συγκεκριμένο γράμμα. Η «κατάδυση» στα τούνελ είναι επίσης πολύ δημοφιλής στα παιδιά: Κάθε φορά που μπαίνετε σε τούνελ, ο οδηγός μπορεί να προκαλεί τους επιβάτες να κρατήσουν την αναπνοή τους (ο οδηγός εξαιρείται!) – αυτός που θα αντέξει περισσότερο, κερδίζει!

Τσεκάπ αυτοκινήτου και προσεκτική οδήγηση

Είναι τόσο σημαντικό, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο! Ο ενδελεχής έλεγχος του οχήματος πριν το ταξίδι δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπεται. Κι ενώ είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ασφάλεια των επιβατών, εξίσου αυτονόητο είναι ότι όσοι καθίσουν πίσω από το τιμόνι, θα πρέπει να τηρούν όλους τους οδικούς κανόνες συμπεριφοράς κατά γράμμα. Καλό και προσεκτικό ταξίδι!

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version