Πως το αλκοόλ είναι ικανό να προκαλέσει επτά είδη καρκίνου

Πως το αλκοόλ είναι ικανό να προκαλέσει επτά είδη καρκίνου

Γνωρίζουμε, ήδη, ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια από τις πιο βλαβερές συνήθεις για τον οργανισμό μας, αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου σε επτά σημεία του σώματος (Pics)

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αποδεικνύει ότι το αλκοόλ μπορεί να είναι η άμεση αιτία του καρκίνου. Σύμφωνα, με τους μελετητές η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μια από τις άμεσες αιτίες για την εμφάνιση καρκίνου.

Η μελέτη του πανεπιστημίου του Οτάγκο, της Νέας Ζηλανδίας, βασίστηκε σε συνδυαστικές αναλύσεις της τελευταίας δεκαετίας για το αλκοόλ και τον καρκίνο, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται μεταναλύσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου (AICR) και της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Πως το αλκοόλ είναι ικανό να προκαλέσει επτά είδη καρκίνου

Όπως υποστηρίζει η νέα έρευνα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλεί επτά διαφορετικές μορφές καρκίνου, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται ο οργανισμός.

Η επικεφαλής της μελέτης, Τζένι Κόνορ του τμήματος Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου, αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό "Addiction", υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο σε επτά σημεία του σώματος.

Σύμφωνα με την ίδια, τα σημεία αυτά είναι ο φάρυγγας, ο οισοφάγος, ο λάρυγγας, το ήπαρ, το παχύ έντερο, το λεπτό έντερο και ο μαστός. Παράλληλα, επισημαίνεται πως η κατανάλωση άνω των 50 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα σχετίζεται με τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου στον φάρυγγα, τον λάρυγγα και τον οισοφάγο.

Πως το αλκοόλ είναι ικανό να προκαλέσει επτά είδη καρκίνου

Ενώ, η ίδια ποσότητα είναι αρκετή για να αυξήσει κατά 1,5 φορά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, το ήπαρ και τον μαστό.

Η δρ. Κόνορ τονίζει πως "το αλκοόλ υπολογίζεται ότι έχει προκαλέσει περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους από καρκίνο μόνο το 2012, δηλαδή το 5,8% των θανάτων εξαιτίας καρκίνου παγκοσμίως".

Εν τω μεταξύ, η Σούζανα Μπράουν, επιστημονική σύμβουλος του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο, υποστηρίζει "Ο κίνδυνος μεγαλώνει, καθώς αυξάνεται η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται παγκοσμίως και συμφωνούμε ότι τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το αλκοόλ απευθείας προκαλεί καρκίνο".

Πως το αλκοόλ είναι ικανό να προκαλέσει επτά είδη καρκίνου

Παρόλο που οι λόγοι που το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο δεν είναι , ακόμα, ξεκάθαροι, εκτιμάται πως μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA.

Για να υπάρξει μια ισορροπία οι ειδικοί προτείνουν να υπάρχουν μερικές ημέρες μέσα στην εβδομάδα χωρίς αλκοόλ, προκειμένου ο καταναλωτής να καταφέρει να μειώσει την ποσότητα αλκοόλ που εισέρχεται στον οργανισμό του. 

(ΠΗΓΗ: Mashable)

SHARE:

24Media Network