Eurokinissi

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τι είναι Ιερά Σύνοδος; Έχει παρέμβει σε νομοθεσίες; Τι έχει δώσει από την περιουσία της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη; Πόσο αξίζει η εκκλησιαστική περιουσία; Είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς;

Όταν προκύπτουν νομοσχέδια για την εναρμόνιση της Ελλάδας με τη σύγχρονη εποχή, αλλά απέχουν έτη φωτός από τις παραδόσεις που υπάρχει για να περιφρουρεί η Εκκλησία, δεν προκαλούν την παραμικρή έκπληξη τα ομόφωνα «όχι» στην Ιερά Σύνοδο.

Χρειάζεται να πω το πιο πρόσφατο παράδειγμα; Τόσες ημέρες βλέπετε κληρικούς να καταδικάζουν το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα τους στην τεκνοθεσία.

Το ίδιο συνέβη και όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διαθέσει στους πολίτες των μελών-κρατών την επιλογή του Πολιτικού Γάμου. Αντίδραση υπήρχε και ως προς περιεχόμενο του νόμου για τους έχοντες το δικαίωμα στο Σύμφωνο Συμβίωσης, ώστε να μη διατίθεται σε όλους.

Κάτι που διόρθωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του οποίου είμαστε τακτικοί πελάτες.

Κατά την εκδήλωση των ενστάσεων των κληρικών ωστόσο, ένιωσα πως είχα πολλές απορίες που τους αφορούν. Ίσως γιατί δεν ήμουν η πιο συνεπής στο μάθημα των θρησκευτικών. Μπορεί να φταίει και το γεγονός ότι έχω τελειώσει το σχολείο εδώ και 30 χρόνια. Εν πάση περιπτώσει, πολλά που αφορούν την Εκκλησία της Ελλάδος θεωρούνται δεδομένα, ενώ δεν είναι.

Για αυτό και σήμερα λύνουμε τις 10 βασικές απορίες.

H πρώτη συνεδρίαση της νέας Ιεράς Συνόδου, για την περίοδο 2023-24. Eurokinissi

1) ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ OI KΛΗΡΙΚΟΙ

Σύμφωνα με απόφαση 507/1983 του Συμβουλίου Επικρατείας από το 1983, οι ιερείς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι κρατικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Όπως γράφει το Ρομφαία (24ωρο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων) αναφέρονται ως «θρησκευτικοί λειτουργοί, με εργοδότη όχι το Δημόσιο αλλά τις Μητροπόλεις στις οποίες ανήκουν και είναι εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ανεξάρτητα σε σχέση με το Δημόσιο.

Πληρώνονται ωστόσο, από το Δημόσιο. Δεν υπάγονται όμως, στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Σε ό,τι αφορά τα μέλη της Ιεράς Συνόδου (θα αναλυθεί ενδελεχώς στη συνέχεια) δεν αμείβονται με μισθούς. Τους παρέχονται μια σειρά από επιδόματα, μεταξύ των οποίων στέγαση, μεταφορά και διατροφή. Η Σύνοδος τους παρέχει και επίδομα για την κάλυψη των προσωπικών τους εξόδων.

2) ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΙ;

Αφού δεν είναι (τυπικά) δημόσιοι υπάλληλοι, θα σκέφτεστε πως δεν είναι μόνιμοι. Στην πραγματικότητα, είναι. Όχι όμως, βάσει της κρατικής νομοθεσίας για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά με βάση τον Κανονισμό της Εκκλησίας -που προβλέπει συγκεκριμένη αναλογία κληρικών ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Ενορίας.

Παρεμπιπτόντως, τον Εκκλησιαστικό Κανονισμό τον ψηφίζει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας.

Περί τίνος πρόκειται;

Θα φτάσουμε κι εκεί.

3) ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Ιερά Σύνοδος θεωρείται θρησκευτικό ίδρυμα που είναι ανεξάρτητο από την ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, λαμβάνει χρηματοδότηση από αυτήν και υπόκειται σε κυβερνητική εποπτεία.

Εάν αλλάξει ο φορέας μισθοδοσίας, δεν απολύονται οι ιερείς. Μηδέ χάνουν τη μονιμότητα τους. Απλώς το Υπουργείο Οικονομικό μεταφέρει κάθε έτος τις ίδιες πιστώσεις, με μορφή συνολικής επιχορήγησης στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Η μετατροπή της απευθείας μισθοδοσίας σε επιχορήγηση Κράτους προς την Εκκλησία της Ελλάδος δεν επιβάλλει την μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Διευκρινίζεται πως επιχορηγήσεις δίνονται σε φορείς ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου.

To κτίριο της Ιεράς Συνόδου Eurokinissi

4) ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Η Ιερά Σύνοδος θεμελιώθηκε ως ανώτατη εκκλησιαστική αρχή με τον Καταστατικό Νόμο της Εκκλησίας της Ελλάδος του 1923 που δεν έχει αλλάξει έκτοτε. Δημιουργήθηκε το 1833.

Πρόκειται για το ανώτατο όργανο διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την κεντρική διοίκηση, αν προτιμάτε που είναι υπεύθυνη για τη συνολική διακυβέρνηση της Εκκλησίας.

Αυτή περιλαμβάνει την έγκριση προϋπολογισμών, τη διαχείριση περιουσίας, τον διορισμό προσωπικού, την επίβλεψη της εκπαίδευσης κληρικών και λαϊκών και την εκπροσώπηση της Εκκλησίας στον οικουμενικό και διαθρησκειακό διάλογο.

Έχει δυο όργανα.

1) Την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας -είναι το μεγαλύτερο από τα δύο σώματα, το ανώτατο νομοθετικό και κανονικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αποτελείται από όλους τους επισκόπους της Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Είναι υπεύθυνη

  • για την ερμηνεία των Αγίων Γραφών και των Άγιων Πατέρων,
  • για να εκδίδει κανονικά διατάγματα (για ζητήματα από χειροτονία κληρικών έως τη διαχείριση της περιουσίας της Εκκλησίας),
  • να εγκρίνει λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας, να διορίζει Επισκόπους,
  • να επιλύει διαφορές που έχουν οι Επίσκοποι,
  • να πειθαρχεί κληρικούς και λαϊκούς,
  • να ιδρύει νέες Μητροπόλεις και
  • να εκδίδει συνοδικές εγκυκλίους «για σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν αρκετοί επίσκοποι για να παρέχουν ποιμαντική φροντίδα σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας».

2) Τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο -είναι ένα μικρότερο σώμα που ‘λειτουργεί’ ως εκπρόσωπος της Ιεραρχίας. Αποτελείται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και 12 επισκόπους που εκλέγονται από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Είναι το εκτελεστικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδας και υπεύθυνη για την επίβλεψη της καθημερινής διοίκησης της Εκκλησίας. Είναι επίσης, αρμόδια για την προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Υπάρχουν και πολλές ειδικές επιτροπές.

5) ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ;

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνέρχεται δύο φορές το χρόνο (οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές στο κοινό), συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο, για να συζητήσει και να αποφασίσει επί «σημαντικών θεμάτων». Μπορεί να κληθεί Σύνοδος και για τη συζήτηση οποιουδήποτε άλλου σημαντικού θέματος αντιμετωπίζει η Εκκλησία.

Οι αποφάσεις των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας είναι δεσμευτικές για όλα τα μέλη της Εκκλησίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει συχνότερα από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας (συνήθως κάθε έναν ή δυο μήνες -ανάλογα με τις ανάγκες), καθώς ασχολείται με διαδικαστικά, διοικητικά θέματα.

Οι αποφάσεις της υπόκεινται σε κύρωση από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Η Ιερά Σύνοδος δεν αποκαλύπτει εάν τα μέλη της αμείβονται επιπλέον για κάθε συνεδρίαση.

Εκτιμήσεις εχόντων γνώση αναφέρουν ότι είναι πιθανές αυτές οι αποζημιώσεις, καθώς θεωραίται ότι εργάζονται όταν παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις.

Το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας διαθέτει και στόλο αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί για τη μεταφορά των μελών της από και προς τις συνεδριάσεις. Το κόστος τους έχει εκτιμηθεί σε εκατομμύρια ευρώ ετησίως (η Σύνοδος δεν αποκαλύπτει δημόσια πόσα ξοδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση).

Στα μέλη της Συνόδου παρέχονται και οδηγοί.

Ο Μητροπολιτικός Ναός των ΑΘηνών Eurokinissi

6) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

Την ατζέντα της όποιας Συνόδου της Ιεραρχίας, τη θέτει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, σε συνεννόηση με τους άλλους επισκόπους.

Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Για παράδειγμα, το Εκκλησιαστικό Δίκαιο, τη Λειτουργία της Εκκλησίας, τους Διορισμούς Μητροπολιτών, τις Διαφωνίες Μεταξύ Επισκόπων, την Πειθαρχία Κληρικών και Λαϊκών, την Ίδρυση Νέων Επισκοπών, την Έκδοση Συνοδικών Εγκυκλίων.

Ένα παράδειγμα πειθαρχίας κληρικών και λαϊκών ήταν η απόφαση της Συνεδρίασης του Ιουλίου του 2021, όταν εξέδωσε πληροφορίες ενημέρωσης «του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού της Εκκλησίας της Ελλάδας» για τα εμβόλια του Covid.

Τονιζόταν πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα των γιατρών. Αναφερόταν και ότι «με το φωτισμό του Θεού και την επίπονη προσπάθεια των επιστημόνων ερευνητών, η ανθρωπότητα έχει πλέον στη διάθεση της το εμβόλιο, το οποίο είναι ικανό να υψώσει τείχος στην εξάπλωση της πανδημίας».

Θα θυμάστε πως πολλοί κληρικοί επέμεναν να τονίζουν στους πιστούς πως το εμβόλιο ήταν του Σατανά. Ή εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Με τη συμμόρφωση τους ασχολήθηκαν οι διάφορες ανακοινώσεις-καταδίκες της διάδοσης ψευδών πληροφοριών και φημών, για τα εμβόλια.

Η Σύνοδος καλούσε τα μέλη της «να απέχουν από τη διάδοση τέτοιων παραπληροφόρησης και να βασίζονται σε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης». Πληροφορίες αναφέρουν πως τέθηκε και θέμα που αφορούσε τους μισθούς τους (που λαμβάνουν από το Δημόσιο), σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

7) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ;

Σε Σύνοδο με θέμα «μελετώμενες συνταγματικές αλλαγές και οι θέσεις της Εκκλησίας» του 2018, στο επίκεντρο ήταν οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους. Προφανώς τίποτα δεν έγινε τυχαία.

Είχε τεθεί ζήτημα αναθεώρησης του συνταγματικού πλαισίου που υπήρχε από το 1975, υπό τις φωνές πολλών που έκαναν λόγο για διαχωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας.

Αφού έγινε αναφορά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (που αποφεύχθηκε στη Σύνοδο για το γάμο των ομόφυλων και την τεκνοθεσία), οι σχέσεις τονίστηκαν ως «συνταγματικώς ρυθμισμένες».

Παρεμπιπτόντως, το ίδιο έτος με διάταγμα η Σύνοδος δυσκόλεψε περισσότερο τη Θεία Κοινωνία για τους διαζευγμένους και τους ξαναπαντρεμένους. Η απόφαση ήταν αμφιλεγόμενη και πυροδότησε μια συζήτηση εντός της Εκκλησίας.

Στην ίδια Σύνοδο απασχόλησε την Ιεραρχία το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους.

H είσοδος στη Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι Ζαγορίου -χτισμένη στο χείλος του γκρεμού στη χαράδρα του Βίκου. Eurokinissi ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

8) MΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΝΟΜΟΥΣ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ;

Ως θρησκευτικός θεσμός δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να αλλάζει νόμους. Ο ρόλος της είναι να παρέχει πνευματική καθοδήγηση και ηγεσία στα μέλη της.

Δεν έχει την εξουσία να θεσπίζει ή να αλλάζει νόμους.

Το ελληνικό Σύνταγμα καθιερώνει την Εκκλησία της Ελλάδος ως την «επικρατούσα» θρησκεία στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό δεν παρέχει στην Εκκλησία ιδιαίτερες νομοθετικές εξουσίες. Η Βουλή των Ελλήνων είναι το μόνο όργανο που έχει την εξουσία να νομοθετεί στην Ελλάδα.

Η Ιερά Σύνοδος μπορεί να κάνει εισηγήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, για θέματα δημόσιας τάξεις. Οι συστάσεις της οφείλουν να βασίζονται στις διδασκαλίες της Εκκλησίας και στην κατανόησή της για τη χριστιανική ηθική.

Το Κοινοβούλιο δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει αυτές τις συστάσεις. Βάσει νόμου, τουλάχιστον.

9) ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ;

Η Εκκλησία έχει μακρά ιστορία εμπλοκής στην ελληνική πολιτική. Ασκεί πιέσεις με τον τρόπο που το κάνει και τώρα: την επιστράτευση των πιστών.

Επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας της (όπως διαβάσατε ήδη).

Διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην υπεράσπιση της ενσωμάτωσης της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας στο ελληνικό Σύνταγμα. Το σημερινό Σύνταγμα, το οποίο εγκρίθηκε το 1975, εγγυάται την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης.

Ήταν πίσω από το ψήφισμα νόμου για την προστασία θρησκευτικών συμβόλων και πρακτικών, το 2014, όπως και ενεπλάκη σε πιέσεις για το νόμο που έκανε υποχρεωτική τη διδασκαλία των θρησκευτικών, στα σχολεία.

Ήταν επίσης, επιτυχής στις ενέργειες που έκανε για νόμους που προστατεύουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας.

Το 1991, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε νόμο που απαλλάσσει την εκκλησιαστική περιουσία από τη φορολογία. Αυτή ήταν μια σημαντική νίκη για την Εκκλησία, καθώς αγωνιζόταν χρόνια για τη διατήρηση της οικονομικής της βιωσιμότητας.

Όσα φορούν και χρησιμοποιούν στις λειτουργίες τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, εκτιμώνται σε ποσό μεγαλύτερο του 1.000.000.000 ευρώ. Eurokinissi

10) ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κατά την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας του 2021, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι η πλουσιότερη θρησκευτική οργάνωση της χώρας. Το εκτιμώμενο ετήσιο εισόδημα είναι στα 400.000.000 ευρώ.

Η τελευταία φορά που επιχειρήθηκε να εκτιμηθεί από ελληνική κυβέρνηση, ήταν το 1987. Το νομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας, Αντώνη Τρίτση είχε ως στόχο την οργανωμένη ρύθμιση του θέματος της εκκλησιαστικής και της μοναστηριακής περιουσίας.

Είχε προταθεί 100ετης διάρκεια και την αξιοποίηση της από αγροτικούς συναιτερισμούς που θα έδιναν το 10% στην Εκκλησία και το 5% στο κράτος.

Για να μην υπάρχει σήμερα, αντιλαμβάνεστε την κατάληξη της ιστορίας. Αλήστου μνήμης ήταν η τηλεοπτική μάχη του Τρίτση με τον Χριστόδουλο και τον Άνθιμο.

Τα συλλαλητήρια ήταν αμέτρητα και ασταμάτητα έως ότου δικαιωθεί ο κλήρος. Μεταξύ όμως, όσων είχαν γίνει γνωστά ήταν το ποσό της αποτίμησης των πέντε μονών που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια: ήταν στα 8.000.000.000 δραχμές (23.477.666 σημερινά ευρώ).

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 2.000 μοναστήρια.

Η αμύθητη περιουσία των μονών είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να εκτιμηθεί η συνολική περιουσία της Εκκλησίας.

Εκτιμητές που έχουν λάβει υπ’ όψιν όσα στοιχεία έχουν προκύψει και όσα βλέπουν έχουν πει πως αντιστοιχεί σε πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ. 

Περιλαμβάνει τα θρησκευτικά άμφια (ό,τι φορούν οι κληρικοί στις ακολουθίες -μερικά είναι φτιαγμένα από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους), τις εικόνες, τα έργα τέχνης (υπάρχει σχετική συλλογή με πίνακες, γλυπτά και άλλα έργα ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας -και ανεκτίμητης αξίας), τα κοσμήματα (πχ πολλά δόθηκαν από αυτοκράτορες, αυτοκράτειρες και άλλους αξιωματούχους ανά τους αιώνες) και τα τεχνουργήματα της Ιεράς Συνόδου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ιερού Δισκοπότηρου του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’: Είναι κατασκευασμένο από χρυσό και ασήμι και στολισμένο με πολύτιμους λίθους. Δόθηκε στην Εκκλησία από τον Οθωμανό Σουλτάνο, το 1821.

Επιπροσθέτως, η Ιερά Σύνοδος διαχειρίζεται portfolio που περιλαμβάνει οικόπεδα (παλιά καταγραφή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε 1.300.000 στρέμματα -μεταξύ τους είναι 83 στρέμματα δίπλα στον Αστέρα Βουλιαγμένης), κτίρια (φέρεται να ‘χει περισσότερα από 800 -διατίθενται ως κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης, θέατρα έως και πρατήρια βενζίνης), όπως έχει και εκκλησίες, μοναστήρια και σχολεία, επενδύσεις (μετοχές σε εταιρείες και ομόλογα), καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δωρεές (από τα μέλη και άλλες πηγές).

Τι κάνει η Εκκλησία με όλα αυτά τα χρήματα;

Η Σύνοδος χρησιμοποιεί την περιουσία της για να υποστηρίξει θρησκευτικές δραστηριότητες (πχ τη λειτουργία των εκκλησιών και των μοναστηριών), να παρέχει υπηρεσίες κοινωνικές πρόνοιας (θα τις δείτε σε λίγο) και εκπαίδευση σε παιδιά και ενήλικες (πχ το 2019 και το 2020 έδωσε συνολικά 377.000 ευρώ σε υποτροφίες για φοίτηση σε πανεπιστήμια –320.00 για προπτυχιακές σπουδές και 47.000 για μεταπτυχιακές, συν 10.000 ευρώ για σπουδές στο εξωτερικό), όπως και υγειονομική περίθαλψη σε φτωχούς και άπορους -σχετικό παράδειγμα προσφέρεται στη συνέχεια.

Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης 106 υποτροφιών, το 2022. Ecclesia.gr

Τι αναφέρουν οι νόμοι για τη διαχείριση αυτής της περιουσίας

Τον Οκτώβριο του 2023, το θέμα της Συνόδου ήταν «Διοίκηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Τα μέλη της Συνόδου συμφώνησαν ότι η περιουσία της Εκκλησίας είναι ιερό καταπίστευμα και πρέπει να διαχειρίζεται, να εκμισθώνεται, να εκποιείται, να αγοράζεται, να ανταλλάσσεται, να δίνεται αντιπαροχή κ.α., με υπεύθυνο και διαφανή τρόπο –αποκλειστικά από τους ίδιους.

Στον Κανονισμό 318/2020 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 121/22.6.2020 αναφέρεται πώς «1. ο παρών Κανονισμός διέπει τη διαδικασία εκμισθώσεων, μισθώσεων, παραχωρήσεων, εκποιήσεων, αγορών, ανταλλαγών, αντιπαροχών και, εν γένει, εκάστου ζητήματος της διαχειρίσεως και αξιοποιήσεως της περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (εν στενή εννοία Εκκλησία της Ελλάδος, άρθρο 1 παρ. 4 ν 590/1977, Α΄ 146).

2. Ο παρών Κανονισμός δε διέπει τη διαχείριση των ακινήτων των λοιπών, πλην της Εκκλησίας της Ελλάδος, νομικών προσώπων του άρθρου 1 παρ. 4 και 46 παρ. 3 του ν. 590/1977 (Α΄ 146). Με την επιφύλαξη των διατάξεων του υπ’ αρ. 255/2014 Κανονισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος (Α΄ 95), οι οποίες διέπουν τη συνεργασία μεταξύ εκκλησιαστικών αναθετουσών αρχών, η Εκκλησία της Ελλάδος δύναται να διαχειρίζεται ακίνητα άλλων εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για σκοπούς μη απάδοντες προς το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην περίπτωση αυτή η διαχείρισή τους διέπεται υπό του παρόντος Κανονισμού».

ΒΟNUS: Τι έχει δώσει η Ιερά Σύνοδος από την περιουσία της για να βοηθήσει σε ανθρωπιστικές κρίσεις;

Κάποια από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει δώσει η Εκκλησία για να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκες είναι τα 10.000.000 ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση, το 2008 (για να βοηθήσει στην οικονομική κρίση) και τα 5.000.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό το 2017 (για να βοηθήσει στον απόηχο του σεισμού στη Λέσβο).

Ακολουθούν κάποιες εκ των ανθρωπιστικών κινήσεων στις οποίες έχει προβεί η Ιερά Σύνοδος την τελευταία δεκαετία.

2014

40.000 ευρώ στην ανθρωπιστική οργάνωση Mercy Ships, ώστε να στηρίξει το έργο της στην παροχή ιατρικής περίθαλψης σε ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

20.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για να βοηθήσει στις προσπάθειές του να προσφέρει ανακούφιση στους πλημμυροπαθείς στην περιοχή της Πελοποννήσου.

2015

50.000 ευρώ στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, για την στήριξη των προσπαθειών επί της καταπολέμησης της επισιτιστικής ανασφάλειας στην Ελλάδα.

10.000 ευρώ στο Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, για την ενίσχυση των προσπαθειών στήριξης των Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα.

2016

20.000 ευρώ στον Δήμο Αθηναίων για να βοηθήσει στις προσπάθειές του για σίτιση σε άστεγους.

15.000 ευρώ στον Ελληνικό Σύλλογο Γονέων Παιδιών με καρκίνο, ώστε να στηρίξει το έργο του στην παροχή στήριξης σε οικογένειες παιδιών με καρκίνο.

2017

30.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων στη Λέσβο.

10.000 ευρώ στο Ελληνικό Παιδικό Ταμείο, για τη στήριξη του έργου παροχής εκπαιδευτικών ευκαιριών σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στον Εσπερινό της Πρωτοχρονιάς, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Κυνηγού, στη Βουλιαγμένη. Eurokinissi

2018

20.000 ευρώ στον Ελληνικό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία, για την ενίσχυση του έργου στην παροχή στήριξης σε άτομα με αναπηρία.

15.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για την ανακούφιση των θυμάτων των πυρκαγιών στην Αττική.

2019

20.000 ευρώ στον Ελληνικό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία, για την παροχή στήριξης σε άτομα με αναπηρία.

15.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για την ανακούφιση των θυμάτων των πυρκαγιών στην Αττική.

2020

20.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ως βοήθεια για την ανακούφιση των θυμάτων του COVID-19.

15.000 ευρώ στον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο, ως υποστήριξη της παροχής ιατρικής περίθαλψης σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

2021

30.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό,για την ενίσχυση των προσπαθειών ανακούφισης στους σεισμόπληκτους στη Σάμο.

10.000 ευρώ στον Ελληνικό Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο πλαίσιο υποστήριξης του έργου προώθησης πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

2022

20.000 ευρώ στην Ελληνική Ένωση για την Προστασία των Προσφύγων, για την στήριξη του έργου παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες.

15.000 ευρώ στον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Παιδιών με καρκίνο, για την στήριξη του προγράμματος παροχής θεραπείας και υποστήριξης σε παιδιά με καρκίνο.

2023

30.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για την ανακούφιση στους πλημμυροπαθείς στη δυτική Ελλάδα.

10.000 ευρώ στον Ελληνικό Σύλλογο για την Προαγωγή της Εκπαίδευσης, για την στήριξη του έργου παροχής εκπαιδευτικών ευκαιριών σε παιδιά μειονεκτούντων κοινοτήτων.

Άλλωστε η δέσμευση της Εκκλησίας στη φιλανθρωπία έχει τις ρίζες της στις χριστιανικές της αξίες.

«Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι καλούμαστε να αγαπάμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας και να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη».

Αν με ρωτάς, αυτό το ‘να αγαπάμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας’ θέλει λίγη δουλίτσα ακόμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα