t.A.T.u AP Photo/Evan Agostini

ΟΤΑΝ Η EUROVISION ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΔΥΟ ΛΕΣΒΙΕΣ* ΡΩΣΙΔΕΣ

Η Eurovision δεν ήταν πάντα ένα queer friendly σόου. Οι t.A.T.u., το πρώτο λεσβιακό φιλί και η λογοκρισία στην Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια, η Eurovision χαρακτηρίζεται ως ένα gay friendly event, μιας οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν να περνούν queer μηνύματα και συμβολισμούς.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν από μια 20ετία, το να παρουσιάζεις οτιδήποτε μη ετεροκανονικό πάνω στη σκηνή της Eurovision δεν ήταν αποδεκτό.

Ήταν το 2003, όταν το γνωστό συγκρότημα t.A.T.u. προκάλεσε αντιδράσεις, με τη διοργανώτρια αρχή της Eurovision να αποκτά “πονοκέφαλο” για τη συμμετοχή της Ρωσίας στον διαγωνισμό.

Οι δύο τραγουδίστριες, που έκαναν ήδη σημαντική καριέρα στην Ευρώπη, δέχθηκαν απειλές από την EBU, όταν έγινε αντιληπτό πως σχεδιάζουν να φιληθούν στη σκηνή.

Εν τέλει, μετά από τεράστιες πιέσεις, το πολυσυζητημένο φιλί των t.A.T.u. δεν πραγματοποιήθηκε.

Το πρώτο λεσβιακό φιλί στη σκηνή της Eurovision θα λάβει χώρα 10 χρόνια μετά, το 2013, από τη Φινλανδία, όταν πλέον η EBU είναι πιο φιλική προς ΛΟΑΤΚΙ+ θεάματα.

EUROVISION 2003: ΟΤΑΝ Η EBU ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΙΣ T.A.T.U.

Οι t.A.T.u. αποτελούνταν από τις Λένα Κάτινα και Γιούλια Βόλκοβα. To όνομά τους είναι η σύντομη εκδοχή της ρωσικής φράσης “Эта девочка любит ту девочку” (eta devochka lyubit tu devochku), που σημαίνει “αυτό το κορίτσι αγαπάει εκείνο το κορίτσι”.

Σχηματίστηκαν στις 31 Μαΐου του 1999, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία εντός και εντός των συνόρων της χώρας τους. Το 2011 το συγκρότημα διαλύθηκε, με τις δύο τραγουδίστριες να δηλώνουν πως έχουν πολλά που τις χωρίζουν. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2011 το συγκρότημα ανακοίνωσε τη διάλυσή του μέσω της ιστοσελίδας του, με τη Γιούλια και τη Λένα να ακολουθούν σόλο καριέρες. Το 2022, το συγκρότημα επανενώθηκε για δύο συναυλίες.

Το 2003, η Ρωσία ανακοίνωσε πως το συγκρότημα θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον διαγωνισμό της Eurovision. Από τη στιγμή που κατέφθασαν στη Ρίγα της Λετονίας από τη Μόσχα ένα πλήθος θαυμαστών που ούρλιαζαν και τηλεοπτικές κάμερες, περίμεναν το ρωσικό δίδυμο. Το τραγούδι τους “Ne ver’, ne boysia” ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη.

Και τότε ξεκινούν τα δράματα. Οι διοργανωτές αρχίζουν να φοβούνται ότι οι δύο τραγουδίστριες, -οι οποίες θεωρούνταν εκείνη τη στιγμή ότι είναι ζευγάρι-, πρόκειται να φιληθούν πάνω στη σκηνή, θέλοντας να περάσουν ένα μήνυμα υποστήριξης προς την LGBTQI+ κοινότητα.

Ωστόσο, για κακή τους τύχη, το 2003 η Eurovision δεν ήταν καθόλου οκ με το να γίνει κάτι τέτοιο πάνω στη σκηνή, με την EBU να απειλεί τη Ρωσία με αποκλεισμό αν υπάρξει κάποια “γκέι” ενέργεια κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους.

Το δίδυμο -γνωστό για τα φιλιά του επί σκηνής-, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να φιληθούν και στη σκηνή της Eurovision ή να βγάλουν τις μπλούζες τους. Μάλιστα, ο μάνατζέρ τους ρώτησε τους διοργανωτές αν οι κανόνες απαγορεύουν στους ερμηνευτές να βγουν στη σκηνή γυμνοί.

Η EBU είχε σχεδιάσει να έχει μια προηχογραφημένη εμφάνιση της Ρωσίας από τις πρόβες, ώστε να αντικαταστήσει την live εμφάνιση, σε περίπτωση που το δίδυμο έκανε στη σκηνή κάτι “ακατάλληλο” για μια οικογενειακή ψυχαγωγική εκπομπή.

t.A.T.u.
t.A.T.u. AP Photo/Alastair Grant

Τη βραδιά του Τελικού, η EBU ήταν έτοιμη να… πατήσει το κουμπί σε περίπτωση που έβλεπαν πως το ρωσικό συγκρότημα προσπαθήσει να περάσει οποιοδήποτε μήνυμα έρχεται σε αντίθεση με τις (τότε) “αρχές” του διαγωνισμού.

Όλα τα μίντια ασχολούνταν με το συγκεκριμένο ζήτημα, όλοι μιλούσαν για αυτό. Και όσο όλοι μιλούσαν για τις t.A.T.u., όλο και περισσότερο η Ρωσία φιγούραρε ως το μεγάλο φαβορί για τη νίκη.

Τελικά, οι τραγουδίστριες ερμήνευσαν το κομμάτι τους χωρίς να προχωρήσουν σε κάποια “απαγορευμένη” ενέργεια. Η EBU αργότερα δήλωσε ότι η εμφάνιση μεταδόθηκε ζωντανά χωρίς καμία διακοπή.

Στο τέλος της βραδιάς, η Ρωσία κατετάγη 3η, πίσω από την Τουρκία και το Βέλγιο, σε μια βαθμολογία-θρίλερ, αφού μέχρι και την τελευταία χώρα που ψήφισε, δεν γνωρίζαμε ποιος θα είναι ο νικητής.

Η Λένα και η Γιούλια έδιναν την εντύπωση πως είχαν δεσμό, αλλά όπως υποστήριξαν το 2003 σε ντοκιμαντέρ για την καριέρα τους, όλο αυτό ήταν απλά και μόνο το ύφος του συγκροτήματος και δεν υπήρχε ερωτική σχέση μεταξύ τους. Η Γιούλια δήλωσε ανοιχτά την αμφισεξουαλικότητά της.

EUROVISION 2013: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΦΙΛΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Δέκα χρόνια μετά την έντονη παρουσία των t.A.T.u. στη Eurovision, ο διαγωνισμός έχει αλλάξει πλέον σελίδα όσον αφορά τις απαγορεύσεις προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.

Η Φιλανδία συμμετέχει στον διαγωνισμό με την Krista Siegfrids και το τραγούδι “Marry me”.

H Krista ανέβηκε στη σκηνή ντυμένη νύφη, πλαισιωμένη από ένα γαμήλιο σκηνικό με πολύχρωμα λαμπάκια και φωτεινές επιγραφές.

Στη σκηνή συνοδεύεται από τρεις χορεύτριες ντυμένες αρχικά με μωβ κοστούμια και μάσκες, που στην πορεία του τραγουδιού γίνονται ροζ φορέματα και αυτές παράνυφοί της. Στα φωνητικά δύο γυναίκες ντυμένες με μαύρες φούστες και άσπρα πουκάμισα και κόκκινες ποδιές συμμετέχουν ενεργά στην συμμετοχή.

Αποκορύφωμα το φιλί που δίνει στο στόμα σε μια από τις κοπέλες.

Eurovision 2013 - Φινλανδία
Eurovision 2013 - Φινλανδία AP Photo/Alastair Grant, File

Η ερμηνεία της φινλανδικής συμμετοχής προκάλεσε διαμάχες σε ορισμένες συντηρητικές χώρες που μεταδίδουν τον διαγωνισμό.

Η Siegfrids δήλωσε στα ΜΜΕ ότι το λεσβιακό φιλί έγινε για να ενθαρρύνει τη Φινλανδία να νομιμοποιήσει τον γάμο του ιδίου φύλου. Η ίδια αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τα τουρκικά και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν αρνητικά στην πράξη της.

O τουρκικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός TRT, ο οποίος είχε αποσυρθεί από τον διαγωνισμό το 2013, είχε αρχικά δηλώσει ότι θα εξακολουθούσε να μεταδίδει τον θεσμό, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει. Ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης συνδέουν αυτή την απόφαση με το φιλί της φινλανδικής συμμετοχής, αν και το TRT δήλωσε ότι οι λόγοι αποχώρησης είναι τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης του διαγωνισμού.

Στο τέλος της βραδιάς, το τραγούδι της Φινλανδίας κατετάγη 20ο, ανάμεσα σε 26 χώρες.

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2017, η Φινλανδία νομιμοποίησε το δικαίωμα στον γάμο ανεξαρτήτως φύλου.

EUROVISION 2018: Η ΚΙΝΑ “ΕΚΟΨΕ” ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΛΟΓΩ… ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ

Επεισοδιακός και ο διαγωνισμός της Eurovision 2018, με την Ιρλανδία να τραβά την προσοχή για τη ρομαντική ομόφυλη σκηνική της παρουσία.

Τη χρονιά εκείνη, η Κίνα μετέδιδε τον διαγωνισμό. Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του πρώτου ημιτελικού στο Mango TV, οι εμφανίσεις της Αλβανίας και της Ιρλανδίας μονταρίστηκαν από το κινεζικό μέσο.

Η Αλβανία λογοκρίθηκε λόγω της απαγόρευσης σε τηλεοπτικούς καλλιτέχνες να εμφανίζουν τατουάζ, νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2018.

Από την άλλη, η Ιρλανδία λογοκρίθηκε λόγω της αναπαράστασης ενός γκέι ζευγαριού στη σκηνή.

Επιπλέον, η σημαία των ΛΟΑΤΚΙ+ και τα τατουάζ σε άλλους καλλιτέχνες ήταν επίσης θολά κατά τη διάρκεια της μετάδοσης στην Κίνα.

Ως αποτέλεσμα αυτών, η EBU διέκοψε τη συνεργασία με το Mango TV, επικαλούμενη ότι η λογοκρισία “δεν είναι σύμφωνη με τις αξίες της EBU για καθολικότητα και συμπερίληψη και την περήφανη παράδοσή της να γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής”, γεγονός που οδήγησε σε απαγόρευση της τηλεοπτικής μετάδοσης του δεύτερου ημιτελικού και του μεγάλου τελικού στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος της Ιρλανδίας Ράιαν Ο’Σόγκνεσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι “είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, οπότε είμαι χαρούμενος γι’ αυτό”.

“Ξέρω πως θα έχω την υποστήριξη όλης μου της χώρας” είπε ο Ιρλανδός καλλιτέχνης μετά την είδηση του αποκλεισμού της κινεζικής τηλεόρασης και πρόσθεσε: “Προκειμένου να σπάσουμε τα στεγανά πρέπει να συνεχίσουμε να δρούμε και η Ιρλανδία είναι μια εξαιρετική χώρα για αυτό”. Επιπλέον, παρότι ετερόφυλος, δήλωσε πως: “Το γκέι ζευγάρι επί σκηνής είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και αυτό το λέει ένας ετεροφυλόφιλος άνδρας. Πολλοί άνθρωποι με ρώτησαν γιατί το κάνω αφού δεν είμαι γκέι. Το κάνω γιατί μπορεί ο ανιψιός μου να είναι γκέι ή τα παιδιά μου”.

EUROVISION 2024: ΔΥΟ NON-BINARY ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Είκοσι μόλις ημέρες μας χωρίζουν από τον 68ο διαγωνισμό της Eurovision, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 7, 9 και 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας.

Συνολικά 37 κράτη θα ανέβουν στη σκηνή, διεκδικώντας το τρόπαιο της διοργάνωσης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού, θα δούμε δύο χώρες να εκπροσωπούνται από non-binary καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν μιλήσει ανοιχτά για τον δύσκολο δρόμο που διένυσαν ώστε να βρουν την πραγματικά χαρά.

Ο λόγος για το Bambie Thug από την Ιρλανδία και το Nemo από την Ελβετία.

Ο όρος μη-δυαδικό (non-binary) αποτελεί την ύπαρξη ενός φάσματος ταυτοτήτων φύλου που δεν είναι αποκλειστικά αρρενωπές ή θηλυκές -ταυτότητες που βρίσκονται έξω από το δυαδικό φύλο.

Bambie Thug

Το Bambie Thug πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ιρλανδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024, αφού κέρδισε τον εθνικό τελικό της Ιρλανδίας “Eurosong 2024” με το “Doomsday Blue”.

Οι στίχοι του τραγουδιού περιλαμβάνουν πολλά “ξόρκια”, μεταξύ αυτών το “Avada Kedavra”, μια φράση που προέρχεται από τα αραμαϊκά που διαδόθηκε από το franchise των ταινιών Χάρι Πότερ, στις οποίες χρησιμοποιείται στο “Killing Curse”, μια κατάρα που προκαλεί θάνατο.

Το Bambie Thug δήλωσε πως, ως μη δυαδικό άτομο, δεν θαυμάζει τη JK Rowling, λόγω της τρανσφοβικής ρητορικής μίσους που εκφράζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.

Το επίσημο video clip της Ιρλανδίας

Το Bambie Thug έχει επινοήσει τον όρο “ouija-pop” για να περιγράψει τη μουσική του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2023, υποστήριξε ότι η μουσική του κινείται γύρω από το hyperpunk την avant electro-pop.

Δήλωσε ότι επινόησε τον όρο λόγω της απροθυμίας να “μπει σε ένα κουτί”, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η κοινότητα της heavy metal έχει επεκταθεί, να συμπεριλάβει περισσότερα είδη και είναι πιο “κοντά” στην LGBTQ+ κοινότητα.

Παράλληλα, γράφει τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες, όπως τους Cassyette, Kidbrunswick, Fabich, Fika), έχοντας σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Επίσης, έχει δηλώσει ότι οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες είναι η Dolly Parton, η Britney Spears, η Nina Simone, ο Paul Simon, η Joni Mitchell και οι Led Zeppelin.

Ως παιδί, διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ. Στο παρελθόν, έχει περιγράψει τον εαυτό του ως “όχι πολύ θυμωμένο άτομο”.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 𝔅𝔞𝔪𝔟𝔦𝔢 𝔗𝔥𝔲𝔤 (@bambiethug)

Σε συνέντευξή του στο Gay Times δήλωσε: “Μου αρέσει να είμαι μέρος μιας cool queer ανερχόμενης σκηνής. Δεν είχα κάτι τέτοιο όταν μεγάλωσα, επομένως είναι σημαντικό να έχετε ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να σχετίζεστε και να έχετε μουσική που σας μιλάει και σας επιτρέπει να έχετε περισσότερη ελευθερία να είστε ο εαυτός σας – πιο queer φωνές είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος.”

Nemo

Το Nemo θα εκπροσωπήσει την Ελβετία στη Eurovision 2024 με το τραγούδι “The Code”, ένα τραγούδι που μιλά για για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι.

H επιλογή του εκπροσώπου της χώρας έγινε από ελβετική επιτροπή η οποία άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.

«Το “The Code” αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που κέρδισα συνειδητοποιώντας ότι είμαι non-binary» ανέφερε το Nemo.

Το “The Code” περιγράφεται όχι απλά ως ένα τραγούδι, αλλά ως ένας ασφαλής χώρος μέσα από στον οποίο, κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει την αλήθεια του. Η αλήθεια του Nemo βρίσκεται ανάμεσα στα 0 και 1 του δυαδικού συστήματος:

«Κάπου ανάμεσα στα 0 και τα 1, εκεί βρήκα το βασίλειό μου» αναφέρεται στους στίχους.

Το επίσημο video clip της Ελβετίας

Η προσωπική ιστορία του Nemo γίνεται έτσι μια παγκόσμια αφήγηση, μια έκκληση προς όλους να σπάσουν τον δικό τους κώδικα και να εισέλθουν στο βασίλειο της αυθεντικότητας. Και το Nemo δηλώνει χαρούμενο που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σκηνή του Μάλμε για να παρουσιάσει το τραγούδι και τον κώδικα που περιέχει:

“Είναι απίστευτη τιμή να εκπροσωπώ την Ελβετία στον διαγωνισμό της Eurovision. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα ως gender-queer άτομο να υπερασπιστώ ολόκληρη την LGBTQIA+ κοινότητα”.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nemo (@nemothings)

To τραγούδι της Ελβετίας θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί του φετινού διαγωνισμού, με το Nemo να έχει όλο το “πακέτο” για τη νίκη.

Το Bambie Thug και το Nemo είναι μεταξύ των εννέα καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη Eurovision 2024, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση την Παρασκευή (29/03), για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και επιστροφή όλων των ομήρων.

Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες Bambie Thug από την Ιρλανδία, Gåte από τη Νορβηγία, Iolanda από την Πορτογαλία, Megara από τον Άγιο Μαρίνο, Nemo από την Ελβετία, Olly Alexander από το Ηνωμένο Βασίλειο, Saba από τη Δανία, Silvester Belt από τη Λιθουανία και Windows95Man από τη Φινλανδία ανήρτησαν κοινή δήλωσή τους για άμεση κατάπαυση του πυρός, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους καταπιεσμένους.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by SILVESTER (@silvesterbelt)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα