Eurovision (AP Photo/Armando Franca

EUROVISION: ΤΑ 10 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Δέκα συμμετοχές της Eurovision που δεν έλαβαν ούτε έναν βαθμό στο televoting του Τελικού.

“Europe, start voting now!”, αναφωνούν οι παρουσιαστές της Eurovision, αφού έχει ολοκληρωθεί η παρουσίαση των τραγουδιών όλων των χωρών.

Ωστόσο, οι τηλεθεατές δεν ψήθηκαν ποτέ να σηκώσουν το τηλέφωνο για κάποια από αυτά, χαρίζοντας σε 10 κομμάτια ένα μεγαλοπρεπέστατο “κουλούρι”.

Από το 2009, οι επιτροπές επέστρεψαν στον μουσικό διαγωνισμό, με το αποτέλεσμα να κρίνεται 50-50, μαζί με την ψήφο του τηλεοπτικού κοινού.

Το 2016 άλλαξε ξανά το σύστημα βαθμολογίας.

Από εκείνη τη χρονιά, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του Τελικού, βλέπουμε στους δέκτες μας να παρουσιάζονται αρχικά οι ψήφοι των κριτικών επιτροπών, με τις χώρες να παρουσιάζουν μία-μία τη βαθμολογία τους.

Είναι εκεί που ακούμε το “Cyprus 12 points” ή ό,τι δίνουμε τέλος πάντων…

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται σωρευτικά οι ψήφοι του κοινού, το λεγόμενο televote/televoting.

Όποια χώρα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς, σηκώνει την κούπα και “παίρνει” τη διοργάνωση σπίτι της.

Eurovision
Εδώ, οι Ιταλοί νικητές της Eurovision 2021 πανηγυρίζουν για την πρωτιά τους. AP Photo/Peter Dejong

Στο πέρασμα των χρόνων, η Eurovision έχει αναδείξει αρκετά ενδιαφέροντα κομμάτια, πολλά εκ των οποίων έχουν σημειώσει παγκόσμια εμπορική επιτυχία.

Πάμε να δούμε μερικά από αυτά;

ΠΕΝΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ EUROVISION

Soldi – Mahmood (Ιταλία 2019)

Arcade – Duncan Laurence (Ολλανδία 2019)

Zitti E Buoni – Måneskin (Ιταλία 2021)

Snap – Rosa Linn (Αρμενία 2022)

Euphoria & Tattoo – Loreen (Σουηδία 2012 & 2023)

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και οι συμμετοχές που θα θέλαμε να μην είχε χρειαστεί να ακούσουμε ποτέ.

Ναι, κάθε χρόνο στον διαγωνισμό έχουμε κι αυτά τα κομμάτια, τα οποία δεν αγγίζουν κανέναν, εκτός από τους καλλιτέχνες που τα ερμηνεύουν, τις μαμάδες τους και ενδεχομένως και τα ξαδέρφια τους.

Και φυσικά υπάρχουν και εκείνα, που στο τέλος της βραδιάς μπορεί να μην λάβουν ούτε έναν βαθμό.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στις 10 συμμετοχές που κατόρθωσαν να πάρουν το απόλυτο μηδέν στο televoting του Τελικού, οι οποίες θα μπορούσαμε να πούμε ότι και να μην εμφανίζονταν καθόλου στη σκηνή, καμία διαφορά δεν θα είχε στον βαθμολογικό πίνακα.

EUROVISION: ΤΑ 10 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ “ΚΟΥΛΟΥΡΙ” ΣΤΟ TELEVOTING

Eurovision 2012: Anggun – “Echo (You And I)” / Γαλλία

Το 2012, η Γαλλία έστειλε την ταλαντούχα Anggun με το τραγούδι “Echo (You And I)” στη σκηνή της Eurovision. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές, με τους Γάλλους να στοχεύουν σε μια θέση στη 10άδα.

Ως μία από τα “Big Five”, η Γαλλία προκρίθηκε αυτόματα στον Τελικό της Eurovision. Κληρώθηκε να παρουσιαστεί στην 9η θέση. Η Anggun εμφανίστηκε φορώντας ένα μεταλλικό φόρεμα σχεδιασμένο από τον Jean-Paul Gaultier. Τη συνόδευαν δύο τραγουδιστές στα φωνητικά και τρεις ακροβάτες χορευτές.

Το “Echo (You And I)” δεν κατάφερε να φτάσει πολύ ψηλά στον Τελικό του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή τερμάτισε στην 22η θέση, με μόλις 21 πόντους και με μηδέν πόντους στο televoting.

Η Anggun δήλωσε στον Τύπο πως ήλπιζε να φτάσει σε μια θέση στο top 10 και πως είναι βαθιά απογοητευμένη από το αποτέλεσμα.

Eurovision 2015: The Makemakes – “I Am Yours” / Αυστρία

Πρώτη τερμάτισε η Αυστρία το 2014 με την Κοντσίτα και το “Rise Like a Phoenix”, τελευταία κατετάγη την επόμενη χρονιά, ως οικοδέσποινα χώρα.

Συγκεκριμένα, το 2015, η Αυστρία εκπροσωπήθηκε από το συγκρότημα The Makemakes με το τραγούδι “I Am Yours”.

Η εμφάνισή τους ήταν άκρως δραματική, στο φινάλε το πιάνο έπιανε φωτιά, ενώ ο lead singer τραγουδούσε πατώντας τα πλήκτρα, πριν τυλιχθούν κι αυτά στις φλόγες…

Παρά τις φωτιές και τα εφέ, η συμμετοχή κατετάγη 26η με μηδέν βαθμούς.

Η Αυστρία έγινε με αυτό τον τρόπο η πρώτη διοργανώτρια χώρα που λαμβάνει το απόλυτο “κουλούρι”.

Eurovision 2016: Gabriela Gunčíková – “I Stand” / Τσεχία

Το 2016, η Τσεχία εκπροσωπήθηκε από την ταλαντούχα Gabriela Gunčíková, η οποία ερμήνευσε τη συναισθηματική μπαλάντα γυναικείας ενδυνάμωσης “I Stand”. Η Gabriela, έχοντας ως ατού μια εξαιρετική φωνή και ένα συναισθηματικό τραγούδι, επιδίωξε να αφήσει το στίγμα της στον μουσικό κόσμο της Eurovision.

Εντούτοις, το τηλεοπτικό κοινό δεν συγκινήθηκε ιδιαίτερα.

Στο τέλος της βραδιάς, η συμμετοχή πήρε μηδέν βαθμούς στο televoting και 41 βαθμούς από τις επιτροπές, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση του Τελικού.

Eurovision 2017: Nathan Trent – “Running On Air” / Αυστρία

Το 2017, η Αυστρία βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με την πρόκληση του televoting, καθώς η χώρα βίωσε και πάλι την απογοήτευση του απόλυτου μηδενικού, παρά την αξιοπρεπή προσπάθεια του εκπροσώπου της.

Συγκεκριμένα, ο Nathan Trent, με το τραγούδι “Running On Air”, παρουσίασε τη μπαλάντα του, παραχωρώντας μια εμφάνιση που σίγουρα δεν θα περίμενε κανείς πως θα πιάσει πάτο.

Τελικά, το τραγούδι κατέκτησε τη 16η θέση ανάμεσα σε 26 συμμετοχές, συγκεντρώνοντας 93 βαθμούς από τις επιτροπές και μηδέν από το κοινό.

Eurovision 2019: S!sters – “Sister” / Γερμανία

Το 2019, η Γερμανία συνεχίζοντας την παράδοση των κακών αποτελεσμάτων, φτάνει στο απόλυτο μηδέν με τις S!sters και το κομμάτι “Sister”.

Και, όχι, δεν είναι αδερφές οι τραγουδίστριες. Κανείς δεν ξέρει τι φάση παίχτηκε εδώ.

Το τραγούδι κατέλαβε την 25η θέση. Όπως υποπτεύεστε ήδη, οι λίγοι πόντοι που συγκέντρωσε η συμμετοχή του ντουέτο προήρθαν από τις ψήφους των επιτροπών.

Το “Germany, I’m sorry, zero points” της παρουσιάστριας του διαγωνισμού, Bar Refaeli έγινε viral και πλέον η εν λόγω φράση συνοδεύει τον μουσικό θεσμό ως meme.

Eurovision 2021: Τέσσερις χώρες έλαβαν 0 βαθμούς στην ψηφοφορία του κοινού

Μετά από ένα χρόνο απουσίας λόγω της πανδημίας, ο 65ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2021 έλαβε χώρα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Τρεισήμισι χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν δια ζώσης και με αυστηρά μέτρα προστασίας τις 26 χώρες να διαγωνίζονται για να αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής της βραδιάς. Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η Ιταλία με τους Måneskin, με τη νίκη τους να σηματοδοτεί το ξεκίνημα της καριέρας τους.

Ο διαγωνισμός, ωστόσο, είχε και κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις, μιας και όχι 1, όχι 2, όχι 3, αλλά 4 χώρες έφυγαν από τον μεγάλο τελικό με μηδέν βαθμούς στην ψηφοφορία του κοινού και μάλιστα η ανακοίνωση των μηδενικών έγινε σερί, η μία χώρα μετά την άλλη.

Αυτό που συνέβη αποτελεί ρεκόρ, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τόσες χώρες μηδενική βαθμολογία, μέσα σε μία χρονιά.

Οι χώρες αυτές είναι:

  • η οικοδέσποινα Ολλανδία
  • η Ισπανία
  • η Γερμανία
  • και το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι 4 αυτές χώρες κατέλαβαν τις 4 τελευταίες θέσεις της τελικής κατάταξης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μάλιστα δεν έλαβε βαθμό ούτε από τις κριτικές επιτροπές και συγκέντρωσε συνολικά μηδέν βαθμούς.

Jeangu Macrooy – “Birth of a New Age” / Ολλανδία

Blas Cantó – “Voy a quedarme” / Ισπανία

Jendrik – “I Don’t Feel Hate” / Γερμανία

James Newman – “Embers” / Ηνωμένο Βασίλειο

Eurovision 2022: Marius Bear – “Boys Do Cry” / Ελβετία

Ο Marius Bear εκπροσώπησε την Ελβετία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2022 στο Τορίνο της Ιταλίας, με το τραγούδι “Boys Do Cry”.

Και είχε δίκιο, γιατί στο τέλος έπεσε πολύ κλάμα.

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, το τραγούδι ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται πόνο, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών και πως αυτό δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ταμπού.

“Έμαθα πολύ νωρίς ότι δεν χρειάζεται να ντρέπομαι για τα συναισθήματά μου. Ως άντρας, δεν φοβάμαι να κλάψω και να αποκαλύψω τις αδυναμίες μου στο κοινό μου. Θέλω να φοράω συναισθηματική πανοπλία, θέλω να είμαι αυτός που είμαι. Και θέλω να ενθαρρύνω το κοινό μου να κάνει το ίδιο”, είχε δηλώσει ο Marius.

Ο τραγουδιστής, αν και κατόρθωσε να φέρει την Ελβετία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Τελικό, οι μηδέν βαθμοί που έλαβε από το κοινό και τον έφεραν στην τελευταία θέση του televoting, φάνηκε να του στοίχισαν.

Η Ελβετία τερμάτισε στη 17η θέση με 78 βαθμούς, οι οποίοι προήλθαν εξ ολοκλήρου από τις ψήφους των κριτικών επιτροπών.

Να σημειωθεί ότι στην Ιστορία του θεσμού καμία ελληνική συμμετοχή δεν έχει τερματίσει ποτέ με μηδέν βαθμούς.

Thanks Cyprus και sorry για το περσινό 4άρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα