Quetempo αριστερά και Voltnoi δεξιά. ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

ΤΟ MOVEMENT RADIO ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πόλη της Ηπείρου θα γεμίσει ήχους με τοπικό και παγκόσμιο χαρακτήρα. Οι μουσικοί επιμελητές της έκθεσης Plásmata II μας περιγράφουν στο Magazine μια μουσική διαδρομή γεμάτη ιδιαιτερότητες και εκπλήξεις.

Στην αρχή ήταν μια ιδέα που θα κρατούσε μόνο εννιά μέρες. Ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο που θα συμπλήρωνε ένα φεστιβάλ που γινόταν στο κέντρο της Αθήνας. Η ιδέα όμως άρεσε αφού τελικά κάλυπτε ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην Ελλάδα: μιας ανοικτής πλατφόρμας που θα προσελκύσει ανθρώπους που αγαπάνε τη μουσική από την πλευρά του παραγωγού και κυρίως από αυτή του ακροατή.

Οι εννιά μέρες έγιναν τρία χρόνια και το Movement Radio είναι ένας ζωντανός, αυτόνομος οργανισμός στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση που τρέχει αυτόνομα και συνεπικουρεί όπου χρειαστεί. Όπως στην έκθεση Plásmata II στα Ιωάννινα, όπου θα μετακομίσει το Movement Radio, εκπέμποντας από εκεί και παράλληλα έχοντας την μουσική επιμέλεια της έκθεσης που περιλαμβάνει καθημερινά live και dj set σε ιδιαίτερα σημεία της πόλης.

Τα ιδρυτικά μέλη Quetempo και Voltnoi απαντούν στο Magazine για αυτή την εμπειρία.

Σε μια παλιότερη μας συζήτηση είχαμε καταπιαστεί με τα κρυπτονομίσματα και της νέες μορφές ψηφιακής οικονομίας. Σήμερα, όλος ο κόσμος κινείται γύρω από τον αστερισμό της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε πιστεύετε έτοιμοι με τις πληροφορίες που έχουμε να μπούμε σε αυτές τις συζητήσεις;
Δεδομένου του πόσο γρήγορα αλλάζει το πεδίο του AI αλλά και του πολλές φορές υπερβολικου hype που δημιουργείται από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτές τις εφαρμογές αλλά και των entrepreneurs και των fans σε αυτά τα πεδία, θα λέγαμε ότι ο καλύτερος τρόπος να μπει κανείς σε αυτές τις συζητήσεις είναι με νηφαλιότητα και μετριοπάθεια. Όλοι ψάχνουν για το ‘next big thing’ που θα προκαλέσει σεισμικές μεταβολές στο χώρο της τεχνολογίας και της τέχνης. Εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο να παρακολουθήσουμε και να εξερευνήσουμε τους τρόπους που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα νέα εργαλεία στην καλλιτεχνική και πολιτισμική παραγωγή, τις δυνατότητες που διανοίγονται αλλά και τους περιορισμούς τους.

Πώς ξεκίνησε το Movement Radio; Είναι με κάποιο τρόπο το ελληνικό NTS;
Το Movement Radio ξεκίνησε ως μέρος του φεστιβάλ Movement που διοργανώσαμε με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση τον Φλεβάρη του 2020. Ήταν ένας pop-up ραδιοφωνικός σταθμός που λειτούργησε για 9 ημέρες στη Στοά Εμπόρων, στο κέντρο της Αθήνας, παράλληλα με τα υπόλοιπα δρώμενα του φεστιβάλ.

Στη συνέχεια έγινε ένα αυτόνομο εγχείρημα που τρέχει τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται για μια πολιτιστική πλατφόρμα που εστιάζει στη νέα μουσική παραγωγή, αλλά και στην ιστορική διαδρομή της.

Το NTS σίγουρα αποτελούσε αρχικά μια επιρροή, αλλά η δική μας εστίαση βρίσκεται περισσότερο στην λεγόμενη πολιτισμική ‘περιφέρεια’, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Λατινική Αμερική, μεταξύ άλλων. Διερευνώντας την παρελθόν και το παρόν αυτών των περιοχών, δίνουμε έμφαση στη δημιουργία συνδέσεων και δεσμών μεταξύ των μουσικών κοινοτήτων, με κέντρο πάντα την Αθήνα και τη στήριξη της τοπικής σκηνής και των καλλιτεχνών της.

Η μουσική ταυτότητα της πόλης είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για εμάς, και γι’ αυτό φροντίσαμε μεγάλο μέρος του μουσικού μας προγράμματος να αποτελείται από παραγωγούς και DJs των Ιωαννίνων.

Αν κοιτάξει κανείς στη λίστα με τους παραγωγούς θα δει ότι είναι δεκάδες και καλύπτουν πολλά κομμάτια από το μουσικό φάσμα. Πώς θα προτείνατε όμως σ’ έναν καινούριο ακροατή να συντονιστεί μαζί σας;
Είναι αλήθεια ότι το αρχείο του σταθμού είναι πλέον τεράστιο και εξαιρετικά ποικιλόμορφο. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε φροντίσει έτσι ώστε στην αρχική σελίδα να υπάρχουν curated στήλες, όπως τα Staff Picks και Meet our Residents, καθώς και εργαλεία όπως η αναζήτηση βάσει τοποθεσίας αλλά και βάσει genre (ένα feature που θα τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα) έτσι ώστε να μπορεί κανείς να αναζητήσει πιο εύκολα τους ήχους που θέλει αλλά και να ανακαλύψει καινούριους.

Έργο του John Gerrard που θα εκτεθεί στην έκθεση. John Gerrard

Το Movement Radio δεν είναι όμως στατικό. Πέρσι ήταν στο Πεδίον του Άρεως για την έκθεση με τα Plasmata, τώρα σε λίγες μέρες θα είναι στα Γιάννενα, στο πλαίσιο πάντα της ίδιας έκθεσης. Πόσο ρόλο παίζει στο πρόγραμμα που έχετε φτιάξει η ταυτότητα της πόλης;
Είναι πάντοτε σκοπός μας η ζωτική και νοηματική σύνδεση με τα μέρη όπου πραγματοποιούμε τα εγχειρήματα μας. Βλέπουμε τα Ιωάννινα, συγκεκριμένα, ως αντανάκλαση ολόκληρων των Βαλκανίων, ως ένα τόπο υβριδικό, σημαδεμένο από τις μετακινήσεις, το νομαδισμό, την ιστορική συνύπαρξη ομοιοτήτων και διαφορών – ιδιότητες που «δένουν» με την πολιτική και πολιτισμική κατεύθυνση του ραδιοφώνου μας και τα πεδία που διερευνούμε. Ταυτόχρονα, η μουσική ταυτότητα της πόλης είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για εμάς, και γι’ αυτό φροντίσαμε μεγάλο μέρος του μουσικού μας προγράμματος να αποτελείται από παραγωγούς και DJs των Ιωαννίνων.

Από ποια σημεία των Ιωαννίνων θα εκπέμπει το Movement Radio; Ποια είναι η ιδιαιτερότητά τους;
Το Movement Radio θα εκπέμπει από ένα κινητό studio στα Παλιά Σφαγεία, τα Λιθαρίτσια και το τζαμί της Καλούτσιανης, αλλά και στις συναυλίες στο κάστρο του Ιτς Καλέ και την Πλατεία Μαβίλη. Τα σημεία αυτά επιλέχθηκαν, ύστερα από έρευνα πεδίου, τόσο για την ιστορική τους σημασία όσο και για το ότι αποτελούν κόμβους-τόπους συνάντησης μέσα στην πόλη.

Quetempo και Voltnoi, οι άνθρωποι πίσω από το Movement Radio ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Με λίγα λόγια ποια θα είναι τα μουσικά highlights των Plasmata II στα Ιωάννινα;
Ξεχωριστές είναι σίγουρα οι ζωντανές εμφανίσεις της Μαρίνας Σάττι στο άνοιγμα της έκθεσης, στις 16 Ιουνίου, καθώς και της Ιταλίδας συνθέτριας Caterina Barbieri στο κάστρο του Ιτς Καλέ στις 29 Ιουνίου. Ολόκληρο το πρόγραμμά μας όμως περνάει μέσα από ένα εντυπωσιακό φάσμα ήχων: το ραπ lives των Moose και Χαρά και τα ανάλογα DJ sets από Black Athena, Joseph Mouzakitis κ.ά., ζωντανές εμφανίσεις από πανκ ροκ μπάντες των Ιωαννίων αλλά και της Αθήνας, πειραματικούς χορευτικούς club ήχους από τους Poor J’Darr, DJ NOT I, Voltnoi, Janet Davis – πρόκειται για μια μουσική διαδρομή γεμάτη ιδιαιτερότητες και εκπλήξεις.

Πώς συνομιλείς μουσικά με μια έκθεση με έντονες αναφορές και στην τεχνολογική αιχμή όπως είναι τα Plasmata;
Η συνομιλία αυτή προκύπτει οργανικά, καθώς το μέλλον της τεχνολογίας και της μουσικής βρίσκεται στο κέντρο των προβληματισμών και των ερωτημάτων που θέτουμε ως Movement Radio. Η ψηφιακή απεικόνιση και ταυτότητα, το simulation, η τεχνητή νοημοσύνη, η συνάντηση του ψηφιακού με το ανθρώπινο – όλα αυτά τα ζητήματα απασχολούν τόσο εμάς όσο και μεγάλο αριθμό από τους παραγωγούς μας, που ασχολούνται μαζί τους στο σταθμό μας μέσα από μουσικά mix, podcast λόγου, ηχητικά, δοκίμια, συνεντεύξεις, κ.ο.κ.

Plasmata II της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, 16 Ιουνίου ως 9 Ιουλίου στα Γιάννενα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα