ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ PROJECTS ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΜΕ

Η Δανάη και η Δάφνη βάζουν τους δικούς τους βιώσιμους κανόνες στη ζωή και το φαγητό τους. Μαθαίνουμε πώς είναι να ζεις σε μια φάρμα αβοκάντο στην Κρήτη και τι φυσικά προϊόντα βγαίνουν από ένα εργαστήριο, αποκλειστικά vegan.

Με μότο “fighting food crime” το Troo Food Liberation μάς συστήθηκε ως κολεκτίβα πίσω στο μακρινό 2009. Μία ομάδα ανήσυχων νέων προσπαθούσε να ενημερώσει το κοινό για όρους όπως ηθική, βιωσιμότητα, χορτοφαγία, ωμαφαγία και βιγκανισμός, πριν ακόμα αυτοί μπουν στο λεξιλόγιό μας.

Σήμερα, τα δύο κορίτσια που αποτελούσαν βασικά μέλη της, η Δανάη Τσεκούρα και η Δάφνη συνεχίζουν τα δικά τους projects, πρεσβεύοντας τα ίδια πιστεύω, κάτω από την ομπρέλα της αρχικής ιδέας. Η Δανάη έχει αναλάβει να συνεχίσει το Troo Food, παρουσιάζοντας στην αγορά προϊόντα όπως kale chips και kombucha και κάνοντας consulting menus ως chef ωμής μαγειρικής, ενώ η Δάφνη Τσάτσου, με βάση της πλέον την Κρήτη, τρέχει το Troo Living με τον σύντροφό της Pepper. Και οι δύο συναντιούνται μέσα από ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως yoga festivals, και φυσικά παραμένουν φίλες.

Troo Food Liberation

Μία ομάδα ανθρώπων με διαφορετικά ενδιαφέροντα, ενώθηκαν με σκοπό να αποκαλύψουν την αλήθεια πίσω από τη διατροφή μας. Οργανώνουν μαθήματα μαγειρικής ( Vegan / ωμοφαγικής/ με βάση τις υπερτροφές), εκδρομές συλλογής άγριων μανιταριών και βοτάνων καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις σε νηπιαγωγεία και σχολεία με σκοπό την ενημέρωση γύρω από τη διατροφή και το φαγητό μας.

Στην Troo Food Liberation πιστεύουν ότι ο ρόλος της διατροφής μας σήμερα έχει τεράστια σημασία στη ζωή μας –είναι ένα ζήτημα πολιτικό, ένα ζήτημα κοινωνικό, ένα ζήτημα περιβαλλοντικό, ένα ζήτημα υπαρξιακό και εννοείται ότι πρέπει να έχει τέλεια γεύση. Έτσι, μας προτρέπει να κάνουμε ενσυνείδητες επιλογές ως καταναλωτές. “Πιστεύουμε στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε ‘αληθινή’ τροφή, μακριά από φυτοφάρμακα και γενετικές τροποποιήσεις. Αληθινή τροφή που διατηρεί τη διατροφική της αξία και τις πρωταρχικές της θεραπευτικές ιδιότητες. Πιστεύουμε στο αρχαίο Ελληνικό ρητό ‘Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας’ (Ιπποκράτης 4ος αιώνας π.Χ)”

Η κολεκτίβα απομακρύνεται από τα πρότυπα και την επιχειρηματική δομή της σύγχρονης βιομηχανίας τροφίμων και ενθαρρύνει τις πολιτικές και πρακτικές της μη εκμετάλλευσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν εκμεταλλεύεται τα ζώα ως τροφή ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση, υποστηρίζει τις οικονομίες αλληλέγγυου εμπορίου και μποϊκοτάρει όσους κερδοφορούν σε βάρος ανθρώπων που υποφέρουν.

Troo Living

H Δάφνη.

Η Δάφνη και ο Pepper ζουν στην Κρήτη, πειραματίζονται με μία φάρμα αβοκάντο και μεγαλώνουν τον γιο τους κοντά στη φύση. Η Δανάη οργανώνει κάθε Κυριακή διαδικτυακά μαθήματα μαγειρικής με τους συμμετέχοντες να φτιάχνουν το μεσημεριανό τους φαγητό. “Δεν θέλουμε να ζήσουμε στην πόλη ούτε εγώ ούτε ο σύζυγός μου” λέει. “Πριν ζούσαμε νομαδικά και από τότε που ξεκίνησε ο κορονοϊός, ψάχνουμε πού θα κάνουμε τη βάση μας. Θέλουμε ένα μέρος γόνιμο, με νερό, κόσμο που να ζει εκεί όλο τον χρόνο, οικογένειες και παιδιά. Το μόνο που μας λείπει από την Ελλάδα είναι να επιτραπούν τα εναλλακτικά σχολεία. Σχολεία που εμπνέουν τα παιδιά, που μαθαίνουν έξω στη φύση και θρέφουν την περιέργειά τους”.

Στην Κρήτη τρώνε αβοκάντο, μάνγκο, τσιριμόγια και μπανάνες – όλα από ντόπιους, βιολογικούς παραγωγούς. Μέσα από την ιστοσελίδα αλλά και τις δράσεις τους, προσπαθούν ουσιαστικά να δείξουν πώς είναι ζεις και να τρέφεσαι αληθινά. Στο μέλλον, προσβλέπουν στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού χώρου όπου θα μπορεί να τον επισκέπτεται όποιος θέλει για να βλέπει και να μαθαίνει όλα τα στάδια της τροφής. Πώς προετοιμάζεις το χώμα, τη φύτευση των σπόρων, τη μαγειρική με ώριμα λαχανικά αλλά και διάφορους τρόπους συντήρησης τροφίμων για όλο τον χρόνο, την κομποστοποίηση και γενικά πώς να λειτουργείς με έναν τρόπο ώστε το έδαφος να είναι όλο και πιο εύφορο και να μη χάνει δύναμη με κάθε συγκομιδή.

“Είναι εύκολο να ζεις ‘αληθινά’ αν δεν σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι για σένα. Γενικά, αν ζεις όπως εσύ πιστεύεις πως είναι καλύτερα για σένα και την οικογένειά σου, όχι αναγκαστικά ευκολότερα. Το κάνεις γιατί είναι ο τρόπος ζωής σου, τα πιστεύω σου και το μόνο που έχει λογική για σένα”.

Με τον τρόπο ζωής που έχει επιλέξει η Δάφνη, χαίρεται να βλέπει τον γιο της όλη μέρα έξω, να παίζει στα δέντρα, στο χώμα και να μην χρειάζεται τόσα πράγματα. “Έχει ζωντανή φαντασία και περιέργεια για όλα γύρω του. Βλέπει λουλούδια που ανοίγουν όταν έχει ήλιο και κλείνουν όταν βρέχει, αναπνέει καθαρό αέρα, φυτεύει σπόρους και τους παρατηρεί να μεγαλώνουν. Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν τον μεγαλώνω ως vegan γιατί θέλω να σεβαστώ αυτόν, τις επιλογές του και τις ανάγκες του σώματός του. Η αλήθεια είναι πώς δεν έχουμε παραδείγματα κοινωνιών που να έχουν μεγαλώσει vegan, χορτοφάγοι ναι. Κι ενώ εγώ κάνω τις επιλογές μου με βάση τα πιστεύω μου δεν θέλω να το επιβάλω αυτό σε εκείνον. Προφανώς, τον περισσότερο καιρό είναι vegan γιατί τρώει αυτά που του φτιάχνω”.

Έχοντας την ελευθερία της επιλογής, ο γιος της Δάφνης δοκιμάζει από όλα. Το ίδιο ισχύει άλλωστε και με τη Δανάη. Καμία από τις δύο δεν επιβάλλει στα παιδιά της τα πιστεύω τους και αυτό έχει τη μεγαλύτερη ηθική. Ο πειρασμός έρχεται συνήθως σε γυαλιστερό πακέτο (βλέπε junk food και γλυκά), όμως η Δάφνη προσπαθεί να εξηγήσει τι σημαίνει αληθινό φαγητό. “Το 95% τρώει αυτά που φτιάχνουμε στο σπίτι από τα καλύτερα υλικά που μπορούμε να βρούμε, φτιαγμένα με τον καλύτερο τρόπο που ξέρουμε τώρα. Μπορεί στο μέλλον να μάθουμε κάτι άλλο! Οπότε προσπαθώ να είμαι εντάξει για το μία στο τόσο που θα φάει κάτι που θα προτιμούσα να μην το είχε κάνει”.

Το πρώτο βήμα για τη βιωσιμότητα έρχεται επιλέγοντας υλικά εποχικά, ντόπια και φυσικής καλλιέργειας. Είναι σημαντικό, για τη Δάφνη, να καταλάβουμε ότι με τις επιλογές μας θέτουμε τη ζήτηση και αυτό οδηγεί περισσότερους παραγωγούς να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, να στηρίζουμε τους μικρούς παραγωγούς, τις λαϊκές αγορές, τα μικρά μαγαζιά και να μην αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε και τελικά να καταλήγουν στα απορρίμματα. Να αποφεύγουμε τα πλαστικά, να χρησιμοποιούμε τα δικά μας δοχεία και χάρτινες σακούλες.

“’Εχω την αίσθηση πώς τα πλαστικά δεν χωράνε πια πουθενά κι απλά ξεχειλίζουν από παντού. Υπάρχουν πολλές μικρές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Κι όπως διάβασα κάπου, δεν χρειάζεται να είσαι ο τέλειος vegan, zero waste ή κηπουρός, αρκεί όλοι να ξυπνήσουμε και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ακόμα και σε διαμέρισμα μπορούμε να έχουμε ένα μικρό λαχανόκηπο, 2-3 γλάστρες, έστω μόνο βότανα ή κάθετους κήπους στο παράθυρο. Να βγαίνουμε έξω στη φύση για βόλτα και όπου μπορούμε να περπατάμε ξυπόλυτοι. Να καταλάβουμε πώς κι εμείς είμαστε μέρος της φύσης. Η φύση θα είναι μια χαρά χωρίς εμάς, εμείς πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες για το καλό μας, των παιδιών μας και των επόμενων γενεών”.

Αληθινή τροφή είναι αυτή που διατηρεί τη διατροφική της αξία και τις πρωταρχικές της θεραπευτικές ιδιότητες.

Troo Food

Κάτι που άρχισε σαν μια κολεκτίβα με στόχο να ενημερώσει όσο πιο πολλούς ανθρώπους για το πώς η διατροφή επηρεάζει το σώμα τους, ακόμα και τη γη, το περιβάλλον αλλά και τον κόσμο γενικότερα, συνεχίζει δυναμικά με νέα πρότζεκτ.

“Το εργαστήριο όπου μαγειρεύουμε είναι ένα ζωντανό πείραμα. Ένας οργανισμός που αναπνέει και εμπνέεται από την φύση και την ανάγκη να φέρει χαρά και απόλαυση με αγνά και αληθινά συστατικά. Μια αντίθεση στο ράφι που ξεχειλίζει με συντηρητικά και ζάχαρες, GMO, μεταλλάξεις και χίλια δύο που στα αλήθεια δεν μας θρέφουν, αλλά είναι και επικίνδυνα για την υγεία. Ό,τι φτιάχνουμε είναι κυριολεκτικά χειροποίητο με τα πιο προσεγμένα και ποιοτικά υλικά” τονίζει η Δανάη.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποξηραμένα chips λαχανίδας, με κρέμα κάσιους, ελαιόλαδο και ακατέργαστο αλάτι, τα rolls από βιολογικά φρούτα και χουρμάδες, η γκρανόλα από φαγόπυρο με μούρα και λευκή σοκολάτα αλλά και η kombucha. Ένα τσάι ζύμωσης με φυσικά προβιοτικά και πρεβιοτικά. Κάτι σαν φυσικό αναψυκτικό με μπουρμπουλήθρες και γλυκόξινη γεύση. Η Kombucha προσφέρει εξαιρετικές ιδιότητες στην υγεία, ειδικότερα στη λειτουργία της καρδιάς, στον εγκέφαλο και κυρίως στο έντερο. Παράγεται από τσάι και εκχύλισμα φρούτων και βοτάνων με την μέθοδο της ζύμωσης. Στις ιδιότητές της περιλαμβάνεται και η ισχυρή αντιμικροβιακή δράση της σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Για τη Δανάη, η μαγειρική είναι αλχημεία, μαγεία και χημεία μαζί και για αυτό το εργαστήρι το βλέπει σαν ένα χώρο πειραματισμού. Το καινούργιο προϊόν είναι vegan τυριά από ηλιόσπορο η κάσιους που φτιάχνονται με την καλλιέργεια της kombucha. “Είναι πεντανόστιμα, φυτικά και δεν θα έλεγα ότι μοιάζουν με τυριά γαλακτοκομικά. Είναι σε μία δική τους κατηγορία αλλά επειδή παραπέμπουν σε τυρί τα ονομάζουμε cheeze με Ζ. Έχουν κρεμώδη, πλούσια υφή, έχουν τυρένια γεύση, είναι μυρωδάτα με μπαχάρια και βότανα. Μποορείς να τα χρησιμοποιήσεις όπου θα έβαζες και το κανονικό τυρί. Απλά είναι πολύ πιο εύπεπτα, η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη, είναι πιο ελαφριά στο πεπτικό σύστημα, από που θρέφεται και ολόκληρο το σώμα μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα