ΣΕ ΠΟΙΑ ΝΕΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΡΩΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ

Η αρχή του φθινοπώρου μάς βρήκε να μετράμε νέες αφίξεις στην εστίαση και σε συζητήσεις για το πού προλάβαμε να φάμε με την επάνοδό μας στην πόλη.

Σε περίπτωση που έχετε χάσει τα τεκταινόμενα των τελευταίων μηνών, το εστιατόριο Άκρα του μάγειρα Γιάννη Λουκάκη (Μούργα, +Τροφή στη Θεσσαλονίκη) και του ζαχαροπλάστη Σπύρου Πεδιαδιτάκη (έχετε δοκιμάσει τις δημιουργίες του στο Ourse) παραμένει η πιο ηχηρή άφιξη στην Αθήνα

Γιάννης Λουκάκης, σεφ. Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για το κόνσεπτ και η αλήθεια είναι πώς θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα του να τρώμε και γύρω μας να εκτελούνται πολλές από τις εργασίες που θα γινόντουσαν μέσα σε μία κουζίνα. Όπως επίσης ότι στη μαγειρική του Γιάννη Λουκάκη υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης, που καθοδηγείται από το προϊόν. Ή και όχι, γούστα είναι αυτά. 

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που ζήσαμε το καλοκαίρι στην πόλη, ίσως ήταν ανασταλτικός – για πολλούς – παράγοντες για να βρεθούν στο κέντρο και συγκεκριμένα στο Κουκάκι. Αν όμως θέλετε την εμπειρία ενός degustation menu σε μία όμορφη, περιποιημένη αυλή και τους τους instrumental ήχους του Larry Gus, τότε αξίζει να βάλετε στη λίστα σας το Esthiō

Ο σεφ Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα βάζει στο επίκεντρο τη βαλκανική κουζίνα με συνταγές καθημερινές αλλά δοσμένες αλλιώς και μαζί με τους Γιάννη Μπουτσικάρη και Θοδωρή Λεονταρίτη δημιουργούν ένα εστιατόριο που θέλει να προσφέρει μία καθολική εμπειρία φαγητού. Η wine list του Πέρι Παναγιωτακόπουλου (Wine Kiosk) περιλαμβάνει κρασιά ήπιας παρέμβασης, οι μπύρες έρχονται από τους γείτονές τους Blame the Sun και Strange Brew, όπως και το παγωτό από το Django, ενώ τα cocktails επιμελείται ο Αλέξανδρος Δοντάς του Feeling Good. 

Ένα ακόμα εστιατόριο που άνοιξε στον Κεραμεικό, βάλθηκε να κλείσει ακόμα περισσότερο τη γαστρονομική ψαλίδα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για το Σεράμικο, το οποίο πάτησε πάνω στην επιτυχημένη συνταγή του σαλονικιώτικου Σέμπρικο που άνοιξε το 2012 στο κέντρο της πόλης στην περιοχή των δικαστηρίων, από μία ομάδα ανθρώπων με κοινή ιδεολογία. Η αναζήτηση της πρώτης ύλης, του προϊόντος που καθοδηγεί τελικά τον μάγειρα έχτισε τον πυρήνα τους και τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ ιστορία για τη γαστρονομική επανάσταση της Θεσσαλονίκης.  “Θα ήθελα να έχουμε κάτι παρόμοιο και στην Αθήνα” λέει η Σάντρα, αδερφή του Ηλία Αγορόπουλουαπό το εστιατόριο του βορρά, η οποία και τρέχει το αθηναϊκό εγχείρημα. 

Το Σεράμικο θέλει να διαμορφώσει τη δική του ταυτότητα αλλά ενστερνίζεται την ίδια φιλοσοφία με το Σέμπρικο. Δηλαδή καλές τιμές και ποιοτική πρώτη ύλη. Και φυσικά, φέρνει κι εδώ signature πιάτα όπως τα χόρτα με αυγά και σερραϊκό βουβαλίσιο καβουρμά, τη σπαλομπριζόλα με λάδι τρούφας και μουστάρδα από μούστο, τα πιτάκια με χειροποίητο παστουρμά και τα φρέσκα ραβιόλι με γαρίδα. Όπως και στην κουζίνα, έτσι και στις λίστες με τα κρασιά και τις μπύρες, επιμένουν ελληνικά. 

"Αλλιώς" καφενείο. Στην φωτογραφία η Μαρίνα Φαρασοπούλου. Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ένα αθηναϊκό καφενείο θα σας κάνει να γνωρίσετε μία διαφορετική γειτονιά της Κυψέλης, λίγο εκτός της πολυσύχναστης Φωκίωνος Νέγρη. Αφού γνώρισε και αγάπησε την περιοχή ως κάτοικος, τα τελευταία χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καφέτσης αποφάσισε να ανοίξει το δικό του μαγαζί, ένα μέρος όπου θα μπορούσε κανείς να τσιμπήσει νόστιμα και απλά, να πιεί μπύρα, χύμα ρακί και κρασί από ασκό, αλλά από οινοποιεία όπως του Τετράμυθου, του Μυλωνά, του Αργυρίου και του Κιντώνη, να νιώσει άνετα και να μην πληρώσει πολλά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Αλλιώς που βρήκε τη θέση του στην οδό Κερκύρας. Στην κουζίνα συναντάμε τη Μαρίνα Φαρασοπούλου (τη γνωρίσαμε στο Morning Bar), η οποία δείχνει να ξέρει ακριβώς τι θέλουμε να φάμε. Γεμιστά, ντολμαδάκια, κλέφτικο, κεφτέδες κοκκινιστούς, σνίτσελ και πατάτες βραστές, αλλά και λιχουδιές ωδή στα 90s, όπως το σκορδόψωμο με τυρί κρέμα, πατατοκροκέτες και φλογέρες χειροποίητες γεμιστές με τυρί και ζαμπόν. 

Μένουμε Κυψέλη αλλά κατηφορίζουμε στον πιο γνωστό της πεζόδρομο που δεν είναι άλλος από τη Φωκίωνος Νέγρη. Εδώ, άνοιξε το Lisa Athens, ένα pizza bar που δίνει σημασία στις πρώτες ύλες και φτιάχνει πραγματικά νόστιμη πίτσα. Οι τιμές κυμαίνονται από 7 έως 15 ευρώ, και οι επιλογές όχι μόνο καλύπτουν όλα τα γούστα αλλά δημιουργούν και ανάγκες που δεν ξέρατε ότι είχατε. Για παράδειγμα, πίτσα με marmite; Μία φίλη, συνάδελφος και καλοφαγού ορκίζεται σε αυτή. Προσωπικά, λάτρεψα τη Lucifer με nduja, προβολόνε, μοτσαρέλα και ρίγανη και αν είστε πληθωρικοί τύποι, η Lisa’s Order με μασκαρπόνε, μοτσαρέλα, ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια και πιπέρι αλέπο (συριακής καταγωγής) είναι αυτό που ζητάτε. Πιάστε θέση στην μπάρα, ο pizzaiolo Σταύρος Τσάμης είναι απλά απολαυστικός.

Ρίνι Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

Η συνοικία του Μουσείου αποτελεί πάντα μία ωραία ιδέα για βόλτα αν μένεις στα πέριξ ή αποφασίσεις να επισκεφτείς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η μαγείρισσα Μαρίνα Χρονά είδε στην περιοχή το κάτι παραπάνω, έκλεισε έναν χώρο που αγάπησε με την πρώτη ματιά και μαζί με τον σύντροφό της Νίκο Τσιλίδη άνοιξαν Το Ρίνι δίπλα στο Μουσείο. Ο χώρος φωτεινός, μοιράζεται ανάμεσα σε κουζίνα, μπαρ και σάλα και καταλήγει σε μία μικρή αυλή, σαν κι αυτές που αναζητούμε τις ζεστές φθινοπωρινές ημέρες. Από τις 2 το μεσημέρι και μέχρι τις 11:30 το βράδυ, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε comfort πιάτα, όπως σιγομαγειρεμένο κατσικάκι, λαζάνια με μελιτζάνα, τομάτα και τυρί στρατσιατέλα του Μπέκα, πατάτες γιαχνί με λουκάνικο μαύρου χοίρου και φασόλια τσαουλιά. Η σεφ αναζητά με μανία την πρώτη ύλη, επιμένει ελληνικά και εμπνέεται τόσο από τη δική μας κουζίνα όσο και από τη Μεσόγειο γενικότερα. Θα πιείτε – κυρίως – φυσικά ελληνικά κρασιά και για επιδόρπιο μπορείτε να ζητήσετε κρεπ σουζέτ. 

Info:

Οι διευθύνσεις των μαγαζιών: Άκρα – Αμυντά 12, Παγκράτι / Esthio – Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι / Αλλιώς Καφενείο – Κερκύρας 17-19, Κυψέλη / Lisa Athens – Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη / Το Ρίνι δίπλα από το Μουσείο – Ρεθύμνου 8, Αθήνα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα